Madeleine McCann

Dette gjør McCann-familien i dag

13 år er gått siden Madeleine McCann forsvant fra ferieparadiset.

MADELEINE MCCANN: I 2007 forvant Kate og Gerry McCanns datter fra feriestedet Praia da Luz i Portugal. Nå 13 år senere er de kanskje nærmere et svar på hva som skjedde enn noen gang før. FOTO: NTB scanpix
MADELEINE MCCANN: I 2007 forvant Kate og Gerry McCanns datter fra feriestedet Praia da Luz i Portugal. Nå 13 år senere er de kanskje nærmere et svar på hva som skjedde enn noen gang før. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Historien om den tre år gamle britiske jenta Madeleine McCann, som forsvant fra feriestedet Praia da Luz i Portugal 3. mai 2007, er en forsvinningssak som har berørt en hel verden.

Hva skjedde egentlig med den lille jenta, som lå og sov i sengen i familie-leilighetskomplekset i den populære feriebyen ved Algarvekysten?

Foreldrene Kate og Gerry McCann har hele tiden hevdet sin uskyld, til tross for at de en periode ble mistenkt for å ha tatt livet av sin tre år gamle datter.

LYKKELIGE TIDER: - Før forsvinningen var vi en lykkelig kjernefamilie på fem. Nå er vi bare fire, har far Gerry McCann tidligere uttalt. Her sitter Madeleine McCann sammen med moren Kate og søsknene Amelie (t.v.) og Sean. Hun forsvant i 2007. FOTO: NTB scanpix
LYKKELIGE TIDER: - Før forsvinningen var vi en lykkelig kjernefamilie på fem. Nå er vi bare fire, har far Gerry McCann tidligere uttalt. Her sitter Madeleine McCann sammen med moren Kate og søsknene Amelie (t.v.) og Sean. Hun forsvant i 2007. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Ett steg nærmere sannheten?

I juni 2020, over 13 år senere, kommer det frem opplysninger om at en 43 år gammel tysk mann kan ha stått bak forsvinningen. Ifølge Dagbladet, som siterer den tyske avisen Bild, er mannen tidligere dømt for flere tilfeller av seksuelle overgrep mot barn.

Avisen skriver at 43-åringen i perioden 1995 og 2007 bodde på Algarvekysten, i nærheten av stedet hvor McCann-familien ferierte. Der gjorde han seg skyldig i diverse lovbrudd, som innbrudd på hoteller og i ferieboliger, samt narkohandel.

FORSVINNINGSSAKEN: Tysk politi holdt en pressekonferanse om siste nytt i Madeleine McCann-saken. Video: AP Vis mer

Nå er påtalemakten i Braunschweig i Niedersachsen koblet inn i etterforskningen, skriver Dagbladet.

Dermed kan det se ut til at familien McCann er ett steg nærmere å få vite sannheten om hva som skjedde da datteren forsvant for 13 år siden.

Sluttet i jobben som fastlege

I tillegg til datteren Madeleine hadde også foreldreparet tvillingene Sean og Amelie. De var to år den gangen storesøsteren forsvant. I dag er de 15 år, og ifølge Daily Mail går de to på en katolsk skole i Loughborough i England.

Familien bor i Rothley i Leicestershire i England, og foreldrene Kate og Gerry har gjennom de siste 13 årene viet sine liv for å finne ut hva det var som skjedde med datteren. De har aldri gitt opp håpet om å få svaret på forsvinningsgåten.

FULLT FOKUS PÅ DATTEREN: Kate og Gerry McCann har viet livene sine til å finne ut hva det var som skjedde med datteren. Dette bildet er fra 2012, og foreldrene viser frem et manipulert bilde av datteren slik hun antas å kunne ha sett ut som niåring. FOTO: NTB scanpix
FULLT FOKUS PÅ DATTEREN: Kate og Gerry McCann har viet livene sine til å finne ut hva det var som skjedde med datteren. Dette bildet er fra 2012, og foreldrene viser frem et manipulert bilde av datteren slik hun antas å kunne ha sett ut som niåring. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Både Kate og Gerry er begge utdannet leger. Før forsvinningen var Kate fastlege, men denne jobben sluttet hun i da datteren forsvant og alt fokuset ble på å finne ut hva som hadde skjedd. I dag er hun ambassadør for veldedighetsorganisasjonen Missing People, og jobber i tillegg med mennesker som lider av demens.

Gerry McCann er professor ved University of Leicester, og er kardiolog. Han har spesialisert seg innen hjertesykdom, og forsker på bruk av MRI-scannere for å se tidlig tegn av hjertesvikt hos pasienter med diabetes type 2. Dette er noe han og hans forskerkolleger fikk nær to millioner pund for å forske på, skriver Daily Mail.

Og i tillegg til dette har de altså fullt fokus på å holde oppmerksomheten rundt datterens forsvinningssak gående.

Skulle ha fylt 17 år

Hvert år har ekteparet, som tilhører den katolske tro, arrangert en messe for å minnes datteren - og også andre barn som har forsvunnet fra sine foreldre. Men denne messen ble i år avlyst som følge av korona-pandemien.

FORSVANT: I dag hadde Madeleine McCann vært i tenårene. Hun var bare ni dager unna å fylle fire år, da hun forsvant 3. mai 2007. FOTO: NTB scanpix
FORSVANT: I dag hadde Madeleine McCann vært i tenårene. Hun var bare ni dager unna å fylle fire år, da hun forsvant 3. mai 2007. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Bare ni dager etter forsvinningen, skulle Madeleine ha fylt fire år. Det er dermed to datoer tett etter hverandre, som har stor betydning for McCann-familien. På sin offisielle Facebook-side Official Find Madeleine Campaign har foreldrene delt tanker rundt det som i år skulle ha vært datterens 17-årsdag.

«Det er nå 13 år siden vi var sammen med Madeleine sist. 17-årsdagen hennes er her om et par uker... det er smertefullt å bli påminnet hva vi har mistet, og hva vi fortsetter å savne som en familie. (...) Siden lockdown har vi vært heldige nok med at vi har fått mulighet til å tilbringe mer tid sammen som en familie. En påtvunget stopp, i et ellers så hektisk liv. Et lite lysglimt i denne mørke stunden. Det har fått oss til å tenke på Madeleine mer enn noen gang, ettersom hun også hadde delt denne spesielle tiden av nærhet med oss også», skriver foreldrene i brevet som er postet på Facebook.

Der har de også kommet med en offentlig uttalelse hva gjelder de nye opplysningene om den tyske 43-åringen. De takker politiet for å ha fortsatt arbeidet med saken, og ga samtidig uttrykk for at de aldri har gitt opp håpet om å finne datteren.

«Det eneste vi noensinne har ønsket var å finne henne, få sannheten frem og å bringe de ansvarlige for rettferdighet. Vi kommer aldri til å gi opp håpet om å finne Madeleine i live, men hva enn utfallet måtte bli, så trenger vi å få finne sannheten, slik at vi kan finne fred».

Ifølge Dagbladet opplyste førstestatsadvokat Hans Christian Wolters på en pressekonferanse, som ble avholdt på formiddagen 4. juni 2020, at de nå går ut fra at Madeleine er død. Den tyske mannen som er koblet til saken sitter i fengsel i Kiel for en annen forbrytelse.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer