Fotball VM:

Dette grepet gjorde henne til toppscorer

Sophie Román Haug er Norges nye fotballhelt.

FOTBALL VM: Sophie Román Haug er Norges nye måljeger. Da det virkelig gjaldt, klinket hun til med hattrick i kampen mot Filippinene. Foto: NTB
FOTBALL VM: Sophie Román Haug er Norges nye måljeger. Da det virkelig gjaldt, klinket hun til med hattrick i kampen mot Filippinene. Foto: NTB Vis mer
Publisert

«We´ll be back», skrev Sophie Román Haug på sin Instagram da hun og resten av det norske kvinnelandslaget i fotball røk ut av EM så altfor tidlig i fjor sommer.

Og bare sånn for å rippe opp i det hele: Norge gikk på en kjempesmell mot vertsnasjonen England og ble slått med hele åtte mål - og klarte heller ikke å vinne den avgjørende kampen mot Østerrike for å gå videre.

– Dette er direkte pinlig. Ikke i min villeste fantasi hadde jeg sett for meg at dette kunne være et scenario, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith den gangen.

Landslagssjef Martin Sjögren ble erstattet av Hege Riise, som kom rett fra kremjobben som trener for det engelske kvinnelandslaget.

SJEF: Landslagssjef Hege Riise tok over skuta etter EM-fiaskoen i fjor. Om hun seiler skuta på grunn eller helt fram under VM i fotball for kvinner, gjenstår å se. Foto: NTB
SJEF: Landslagssjef Hege Riise tok over skuta etter EM-fiaskoen i fjor. Om hun seiler skuta på grunn eller helt fram under VM i fotball for kvinner, gjenstår å se. Foto: NTB Vis mer

Nå som VM i fotball for kvinner pågår i New Zealand og Australia, er det knyttet stor spenning til hva Norge kan få til, under hennes ledelse.

Rant ut

Det startet elendig. Norge tapte 0-1 i åpningskampen mot New Zealand, en kamp de var storfavoritter til å vinne.

– Det er dritt å stå her nå, og kjenne på det at vi ikke kom i nærheten av det vi føler vi kan. Sånn er kampbildet, det må vi også håndtere, og det gjorde vi ikke, oppsummerte Riise i intervju med NRK.

Men enda mer dritt skulle det bli. Barcelona-stjerna Caroline Graham Hansen, som hadde blitt vraket fra kampen, fyrte nå av sin sterk misnøye over dette.

Det rant ut av henne: Hun hadde følt seg tråkket på i et helt år.

Og fra at nærmest en hel nasjon satt med høye forventninger til verdensmesterskapet down under, begynte nå mange å lure på hva i all verden det var som foregikk på landslaget.

Fryktet det verste

Tross kritikk fra mange hold over stjernevrakingen, stod landslagssjef Riise på sitt, med imponerende ro.

Og slik er det i fotballen som med all sport: Når seieren kommer, er alt annet glemt.

For da Norge spilte sin VM-kamp nummer to i helgen, mot Filippinene, og vant en knusende seier med 6-0, var det ikke annet å gjøre enn å glise fra øre til øre.

TILBAKE: I kampen mot Filippinene, var Caroline Graham Hansen sterkt tilbake. Her jubler hun med lagvenninnene etter 3-0 scoringen. Foto: NTB
TILBAKE: I kampen mot Filippinene, var Caroline Graham Hansen sterkt tilbake. Her jubler hun med lagvenninnene etter 3-0 scoringen. Foto: NTB Vis mer

Og aller mest imponert ble vi over Sophie Román Haug (24) som startet målballet og endte med å score hele tre mål.

Mange fryktet det verste da Ada Hegerberg måtte slite benken med en skade - det var det ingen grunn til. Sophie Román Haug, som til daglig spiller for Roma, ble fullgod erstatter og vel så det.

Men hvordan kunne det hele snu for laget på så kort tid - fra å tilsynelatende ligge helt nede til å storspille?

Snurret film

En viktig faktor vil vi anta er landslagssjefens stoiske ro gjennom det hele. Og rett før de skulle møte Filippinene, viste hun fotballjentene en helt spesiell film.

– Vi viste mål vi har scoret, for å visualisere hva vi faktisk kan og styrke troen på at vi får det til. Vi har snakket om at det første målet ville gi litt ketsjupeffekt, for vi har skapt sjanser i alle kampene. Det ble sånn som vi håpet, uttalte Riise til NTB etter seieren.

VELKJENTE: Sophie Román Haug jubler etter nok en scoring, sammen med lagvenninne Emilie Haavi. De to spiller sammen i klubben Roma i Italia, og kjenner hverandre godt. Foto: NTB
VELKJENTE: Sophie Román Haug jubler etter nok en scoring, sammen med lagvenninne Emilie Haavi. De to spiller sammen i klubben Roma i Italia, og kjenner hverandre godt. Foto: NTB Vis mer

Ettersom spisskomet Haug troner på scoringstoppen under Hege Riises ledelse, var det uunngåelig at det var mange Haug-scoringer under landslagssjefens videoframvisning.

– Det var en fin video vi ble vist. Vi fikk se klipp av det vi har gjort tidligere, og fra en sånn inspirasjonsvideo tok vi med oss energi og godfølelse fra tidligere kamper, fortalte Sophie Román Haug til NTB.

Så enn så lenge, ble det akkurat slik Haug lovet etter EM-fiaskoen i fjor: We´ll be back.

Og på lørdag venter ny kamp mot Japan.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer