Dette hadde flypersonalet aldri gjort selv på reise

- Vi ser passasjerer gjøre dette hele tiden ...

FLYREISE: Flypersonalet ramser opp flere punkter passasjerer har en tendens til å gjøre, som ikke faller i god jord hos alle. Foto: NTB
FLYREISE: Flypersonalet ramser opp flere punkter passasjerer har en tendens til å gjøre, som ikke faller i god jord hos alle. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Mange ordmenn er blitt ganske så reisevante. Det er nok ikke feil å anta at det ikke går altfor lang tid mellom hver boarding for de fleste av oss, enten det er snakk om en innenlandstur for å besøke familie, korte jobbreiser eller et aldri så lite eventyr til en destinasjon flere titalls timer unna. Dette til tross, varierer det veldig hvor komfortabelt man synes det er å rese med fly.

Enten du er av typen som synes flyplasser er helt magiske eller snarere er den som kjenner stress-svetten begynne å sile så fort du stiller deg i innsjekkingskøen, er disse tipsene for deg. Vi har nemlig spurt dem på innsiden om det de aldri hadde gjort selv.

- Overraskende mange gjør dette

Mikkel Dammen (27) jobber for et av de store flyselskapene, og har vært flyvert i mange år. Det samme gjelder «Anna Olsen», som ønsker å være anonym i denne sammenhengen. Når det er sagt, kommer de mer enn gjerne med både tips og råd for reising. Og det ser faktisk ut til at vi trenger det!

First things first: noen overraskende påminnelser om hvordan ta hensyn til andre. Er du skyldig i noe av dette?

- Jeg ville aldri tatt av meg sokkene inne på flyet. De skal være på, slår Dammen fast.

Kanskje tenker du «hæ?» nå - men ifølge begge flyvertene er det overraskende mange som tar av seg sko og sokker.

- Det skaper gjerne en spennende aroma ombord i flyet, beskriver Dammen.

FLYVERT: Mikkel Dammen har jobbet som flyvert i mange år. Foto: Privat
FLYVERT: Mikkel Dammen har jobbet som flyvert i mange år. Foto: Privat Vis mer

- Vi er mennesker, og noen av oss har sterkere kroppslukter enn andre. Det er greit å ikke utsette andre for dette på et så lukket område som inni et fly! sier han.

Dammen mener det er ok å ta av bare skoene - men da skal man være ganske sikker på at føttene ikke stinker først. Også Olsen har ubehagelige fothistorier å trekke fram:

- Jeg kan snakke for alle kollegaene mine når jeg sier at jeg aldri ville gått på do uten skoene på. Vi ser passasjerer gjøre det hele tiden og får helt fnatt av det! trekker Olsen fram.

- Det gulvet er dessverre ikke rent, og blir ikke vasket av oss i løpet av en tur med mindre det har skjedd noe der inne som virkelig krever det. Folk tisser i turbulens, eller i beruset tilstand, folk kaster opp der inne - og så videre, og så videre, understreker hun.

Olsen påpeker også at det er en uting å plassere føttene på setet foran deg, enten du har skoene på eller ikke.

- Skal du på langtur, ta med deg sokker og tøfler du kan skifte til! Og hold føttene i eget område, tipser hun.

- Ubehagelig å skulle mase på voksne om sånt

Apropos sjenanse. Dammen kan trekke frem et annet punkt som er fy-fy på flyet - men som han stadig møter på.

- Jeg ville aldri sett eller hørt på ting med lyd på mobilen min uten ørepropper, sier han.

- Det er mange som lar barna spille på iPad, og selv titter de kanskje på nyheter eller film - helt uten ørepropper. Dette er ofte til sjenanse for dem rundt, og det er ubehagelig for oss å skulle mase på voksne om sånt, påpeker han.

- Ta hensyn til roen som eksisterer, og bruk headset eller ørepropper når du skal underholde deg selv, sier Dammen.

Olsen påpeker at det finnes nok av annen mulig underholdning enn iPad å ta med til barna.

- Mange himler med øynene

Flyvertene er ikke fremmed for dårlig oppførsel fra reisende. De nevner flere gjengangere som, vel, ingen av oss burde drive med.

- Jeg ville aldri vært frekk eller oversett servicemedarbeidere. Jeg synes folk, spesielt nordmenn og amerikanere, trenger å jobbe med bevisstheten sin rundt dette, slår han fast.

- Ja, kanskje vi er godt vant, og befinner oss ofte i vår egen boble, men ikke glem å smile tilbake eller si hei til for eksempel oss flyverter, vi setter virkelig pris på det, forteller Dammen.

Også Olsen savner en hilsen fra enkelte passasjerer ved ombord- og avstigning.

- Det er overraskende mange som ser rett gjennom oss, forteller hun.

Dammen kan fortelle at det er «utrolig mange» som ser vekk, ikke møter blikket eller himler med øynene.

- Og da gjør ofte også barna det samme - dette må vi gjøre noe med!

Og apropos barn, mener Dammen det er én prat det er spesielt viktig at foreldre tar i forkant av reisen:

- Jeg hadde forberedt barna før turen kom, og forklart dem at de måtte være høflige og sitte pent under flyturen, sier han.

Og bleieskift? Det må faktisk foregå inne på toalettet på stellebordet.

- Ikke på bordet som tilhører setet man sitter i, foran andre passasjerer! Dette er noe mange finner på å gjøre. Dette er jo ikke noe hyggelig når nabomannen sitter og spiser, for eksempel, understreker han.

Barn som løper alene rundt i kabinen, er noe Olsen kan trekke frem. Det er langt fra bare sjenerende - det kan være farlig.

- Selv om alt alltid skal være godt sikret, er mye av utstyret vi har ombord veldig tungt. Og kommer det kraftig og uforutsett turbulens, kan dette være sterkt nok til å slenge selv voksne mennesker i taket, sier hun.

I tillegg, påpeker Olsen at det ofte oppstår vanskeligheter rundt instrukser.

- Det er alltid en grunn bak de tingene vi ber deg om å gjøre. Retter du for eksempel ikke opp stolryggen før landing, vil den som sitter bak deg både ikke få plass til å beskytte seg skikkelig under en krasjlanding - såkalt brace position - og heller ikke god nok plass til å evakuere raskt. Dette er livsviktig, minner hun.

- Tror de er flinke til å skjule det

Ifølge Olsen, kan både røyking og alkohol komme til å gi deg store problemer - så store at det ikke er verdt kosen.

- Mange tror de er flinke til å skjule både røyk og medbrakt drikke. Det er nesten alltid veldig tydelig hva man driver med, sier hun.

Flere har lagt merke til detaljen i «The Crown». Video: Se og Hør, «The Crown»/Netflix, NTB. Reporter: Caroline Vagle. Vis mer

Hun minner om at det er risikabelt å drikke seg full på flyplassen før du går ombord - en av oppgavene til de som står og ønsker deg velkommen i døren er å sjekke om du er i en fly-forsvarlig tilstand. Er det verdt kosen på flyplassbaren om du nektes adgang i døren?

- Når det er sagt, ville jeg heller ikke drukket meg full ombord. Vi skjønner selvfølgelig behovet for å kose seg litt ekstra når man skal på tur, men vi ser det gå dårlig så altfor ofte. Til tider fører det også til ganske uhyggelig oppførsel, forteller Olsen.

- Å være for full på bakken er ikke gøy i seg selv, og det er hvert fall ikke en behagelig opplevelse når man er innestengt med fremmede på et fly, minner hun.

Og skal du først drikke, ber hun deg om å ikke prøve deg på medbrakt alkohol.

- Det er viktig at personalet har en oversikt over hva du har fått i deg, spesielt om du blir ordentlig dårlig, forklarer hun.

Det samme gjelder diverse medisiner, og det av lignende grunner.

- Jeg ville aldri tatt sovetabletter eller andre medisiner under flighten med mindre det var ytterst nødvendig. Man reagerer annerledes på slike ting i luften, og vi har sett altfor mange passasjerer oppleve dårlige reaksjoner, sier Olsen.

Når det kommer til røyking på fly, er det godt innarbeidet hos de fleste at det ikke er lov. Likevel, er det nødvendig å minne om det. Igjen og igjen.

- Man skulle tro det var selvsagt. Brann på bakken er farlig nok, i et fly er det selvfølgelig enda verre. Jeg ville aldri røyket om bord og satt meg selv og alle de rundt meg i fare, understreker hun.

- Du ville jo ikke gjort det når du kjører bil?

Et annet nei-punkt som gjelder sikkerhet, men som du sikkert har opplevd, er når folk spenner seg løs og reiser seg så fort flyet har truffet bakken. Det får Olsen til å lure på hva folk tenker:

- Vi ser folk gjøre dette hele tiden, også at folk tar av setebeltet til barnet sitt. Må vi bråbremse av en eller annen grunn kan det gå veldig dårlig. Du ville jo ikke gjort det samme når du kjører bil, så hvorfor gjøre det i et fly?

- Man blir fartsblind - og vi taxer fortere enn folk tror, understreker hun.

Dessuten tar det lang tid fra setebeltet skiltet går av til vi får signal fra de på bakken om at vi får åpne dørene, minner hun. Man kommer seg ikke av sted raskere av å reise seg kjapt.

- Bare å legge bort

Er du av den reisestressa typen, har Dammen to spesifikke tips å komme med. Den gyldne regelen er å ha god tid:

- Jeg ville aldri vært forsinket til boarding på flyet - i alle fall alltid gjort det jeg kunne for å være der i en ok god tid. Da føles reisen smooth, og man får tid til å orientere seg og planlegge dagen godt, minner han.

Vel fremme, kan flyverten avsløre at det er én orienteringsapp som lett danker ut andre:

- Jeg ville ikke brukt noe annet enn Google Maps når jeg orienterer meg rundt i verden! Google Maps fungerer som en gud. Det har gjort reisingen min så mye enklere. Det er bare å legge bort Maps fra Apple!

- Gjør at jeg føler meg lett og mobil

Dammen er åpenbart blant dem som reiser mye, og derfor vet han hvor unødvendig det er å pakke med seg for mye.

- Det er fint å ha noen alternativer når det kommer til antrekk, smykker og så videre, men en lett bag er en av de tingene som gjør at jeg føler meg "lett og mobil" når jeg er ute på tur, sier han.

Derfor råder han til å realistisk når man går igjennom hva man faktisk trenger å ha med seg i forkant av en tur.

- Dette tipset gjelder kanskje spesielt når man reiser ofte. Personlig liker jeg i alle fall å reise lett - og er det krise, finner man jo alltid noe man kan låne eller kjøpe billig, minner han.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet