Skilsmisse

Dette har du krav på ved en skilsmisse

I praksis skal alt deles likt, men det er ikke alltid så lett.

SKILLES? Det er ikke alltid så lett å dele verdiene som du kanskje tror. Foto: Shutterstock / wk1003mike
SKILLES? Det er ikke alltid så lett å dele verdiene som du kanskje tror. Foto: Shutterstock / wk1003mike Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Mange ektepar som går gjennom et skilsmisseoppgjør vil nok oppleve at det ikke er så lett å dele verdiene seg imellom som man kanskje har trodd, sier Elin Reitan, som er forbrukerøkonom i Nordea til KK.no. 

Alle ekteskap har likedelingsprinsippet å forholde seg til, men når kjærligheten er glemt og dere er sinte og sårbare, så kan fordelingen kan likevel by på utfordringer.

LES OGSÅ: Finnes det egentlig lykkelige skilsmisser?

– Det kan være ulike oppfatninger om hva som er en rettferdig fordeling, en av partene kan ha misforstått eller feiltolket regelverket, eller det kan oppstå uenigheter ved fordeling av spesifikke eiendeler, forklarer hun. 

Det er for eksempel ikke uvanlig at det oppstår uenigheter når gjenstander med affeksjonsverdi skal fordeles. 

– Det er mange og sterke følelser involvert når et ektepar skal gå fra hverandre, og selv verdiløse gjenstander kan skape krigsstemning om begge parter har et ønske om å beholde den på grunn av at den har en affeksjonsverdi, sier hun og legger til at også fordeling av bolig kan by på problemer: 

– Det kan for eksempel være utfordrende i tilfeller der den ene skal kjøpe ut den andre og man skal innhente uavhengige takster og komme til enighet om en pris.

UENIG: Det er mange og sterke følelser involvert når et ektepar skal gå fra hverandre, og selv verdiløse gjenstander kan skape krigsstemning . Foto: Shutterstock / George Rudy
UENIG: Det er mange og sterke følelser involvert når et ektepar skal gå fra hverandre, og selv verdiløse gjenstander kan skape krigsstemning . Foto: Shutterstock / George Rudy Vis mer

LES OGSÅ: Så mange skilles etter to år eller mindre

Skal være lik fordeling av verdier

Så lenge man ikke har opprettet ektepakt med særeie, må alle ektepar forholde seg til likedelingsprinsippet ved en skilsmisse. Det betyr at verdien av det man har skapt under ekteskapet fordeles likt mellom partene, mens det man har opparbeidet seg av verdier før man giftet seg, samt arv og gaver fra andre enn ektefellen, holdes utenfra denne fordelingen. 

– I praksis betyr det at det man eier skal deles, etter at hver av ektefellene har trukket fra sin gjeld. Personlige eiendeler som for eksempel klær, samt spareprodukter som du ikke kan ta ut når som helst, som IPS-sparing og livrente, holdes utenfor fordelingen. Sparing i aksjefond skal imidlertid deles likt mellom partene, forklarer Reitan. 

Silje Sandmæl, som er forbrukerøkonom hos DNB og kjent som en av ekspertene i Luksusfellen, anbefaler at man tar kontakt med en advokat for hjelp dersom man synes det er vanskelig å bli enige om hvordan verdier skal vurderes. 

– Sett opp en liste over alle eiendelene deres; biler, båter, kunst, innbo, sparemidler og så videre. Personlige eiendeler som klær og lignende holdes utenfor. Rettigheter i offentlig trygdeordninger skal heller ikke deles, sier hun til KK.no. 

SÆREIE: Skal du først gifte deg advarer Sandmæl om at du bør tenke deg godt om før du skriver under på særeie.  Foto: Shutterstock / Gajus
SÆREIE: Skal du først gifte deg advarer Sandmæl om at du bør tenke deg godt om før du skriver under på særeie. Foto: Shutterstock / Gajus Vis mer

LES OGSÅ: 4 enkle tips som gjør at du sparer mye penger

Tenk deg om før du signerer på særeie

For samboere finnes det dessverre ikke et like godt regelverk som sikrer en rettferdig deling ved et brudd.

– Som samboere er det mitt og ditt som gjelder. Verdiene du tar med deg inn og verdiene du skaffer i samboerskapet kan du ta med deg ut. Altså penger du sparer og bruker er dine. Det er derfor viktig å tenke på hva pengene går til, sier hun. 

Både hun og Reitan er enige om at alle samboere derfor bør skrive en samboerkontrakt for å sikre seg.

– Det er fortsatt slik at mange kvinner går i de såkalte økonomiske fallgruvene. Og selv om også gifte må være påpasselige med de økonomiske valg man tar, er samboere spesielt utsatt om de tråkker i en av de typiske samlivsfellene, forteller Reitan.

Men skal du først gifte deg advarer Sandmæl også om at du tenker deg godt om før du skriver under på særeie. Gjelder det bolig, kan det nemlig bety at du ikke får noe av verdistigningen selv om du har bidratt til den.

EKSPERT: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.
EKSPERT: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB. Vis mer

LES OGSÅ: - Mange kvinner har så dårlig pensjon at de ikke har mulighet til å gå av når de har fylt 62 år

Slik sikrer du deg for fremtiden

Skilsmisse og samlivsbrudd kan fort bli en dyr affære – spesielt om økonomien er skjev. Sandmæl påpeker at selv om vi har blitt langt mer likestilte når det gjelder inntekt, bør flere kvinner tenke på konsekvensen av pengebruken sin i tilfelle samlivsbrudd. 

– For å unngå at den ene parten ender opp som den store taperen etter et samlivsbrudd er det viktig at begge partene bidrar til forbruk og mer langsiktige investeringer underveis i forholdet, sier hun og forklarer videre:

– Der mannen i større grad buker pengene sine på hus, hytte, bil, pensjon og ting som har en langsiktig verdi, prioriterer kvinner gjerne ferie, interiør, mat, klær og oppussing. Det er også langt flere kvinner enn menn som velger å jobbe redusert i småbarnsfasen.

Konsekvensen av dette er tapt arbeidsinntekt og pensjonsopptjening. Da kan det være lurt å skrive en avtale om kompensasjon i tilfelle samlivsbrudd.

– Sørg for å ha en rettferdig parøkonomi og kjøp deg inn i eiendeler slik at du ikke går på en økonomisk smell hvis parforholdet skulle skjære seg, anbefaler hun.

Her er Sandmæls tips til en ryddig parøkonomi:

  • Opprett en felles konto til fellesutgifter
  • Skriv en samboerkontrakt, ektepakt eller særeie hvis noe skal holdes utenfor et eventuelt brudd.
  • Skriv testamente. Uten felles barn (eller venter felles barn) har samboere ingen arverett.
  • Med testament kan du testamentere bort alt hvis dere ikke har (venter) barn. Har dere felles barn, har du kun en begrenset arverett på 4G.
  • Sørg for å ha livsforsikring. Utbetalingen holdes utenfor et arveoppgjør.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer