Marsipan

Dette inneholder påskemarsipanen

Det er høysesong for marsinpanegg og søte harepuser - men hva består de egentlig av?

De ulike marsipanproduktene i butikken inneholder forskjellig mengde mandler - er din favoritt den som inneholder mest av de brune nøttene?
De ulike marsipanproduktene i butikken inneholder forskjellig mengde mandler - er din favoritt den som inneholder mest av de brune nøttene? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke bare egg det går mye av i den gule høytiden. Hver nordmann spiser ifølge matportalen.no i gjennomsnitt 4,5 marsipanfigurer hver i løpet av påsken. I godteskåler i påskepyntede hjem og hytter bugner det av mandelholdige søtsaker, men hva må egentlig til for at det kan kalles marsipan?

Les varedeklarasjonen

Når en spesiell ingrediens kan være avgjørende for kvaliteten på produktet, har du krav på å få vite hvor mye av denne ingrediensen det er i varen. Det gjelder for eksempel med tanke på hvor mye mandler det er i marsipan, skriver Matportalen.no. – Mandel er en sentral ingrediens i marsipan. Det er ingen krav til hvor mye mandler et marsipanprodukt må inneholde, men det er et krav at produktet må merkes med hvor stor andel mandler det inneholder, forklarer Anne-Pia Lødemel, seniorrådgiver i Mattilsynet.Les også: Hold formen på hytteturen

Stor variasjon

En produktsjekk Mattilsynet har gjort viser at mandelinnholdet i marsipanproduktene varierer mellom 29 og 55 prosent. Sjekk merkingen på emballasjen om du er opptatt av innhold. Sammenlign produktene, og putt marsipanen med mest mandler i påskesekken om du er ute etter kvalitet. Kravet om mengdeangivelse av ingredienser gjelder bare produkter der forbrukerne forventer en spesiell ingrediens som kan være avgjørende for kvaliteten. Mandler i marsipan er et godt eksempel på dette.Les også: Slik rocker du bypåsken

Hjemmelaget marsipan

Vil du styre mengden mandler i marsipanen selv, kan du forsøke å lage Matportalens marsipan hjemme: Marsipan er laget av malte, skåldete mandler, melis og eggehviter.Dette skal holde til 1 kg marsipanmasse: 0,5 kg skåldete, malte mandler, 0,5 kg melis, 1-2 eggehviter og noen sitrondråper. Bland sammen melis og mandler og tilsett eggehviter (ikke alle på en gang) og sitrondråper. Elt massen godt.God påske - og husk å spis litt sunt også.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer