Drap

Dette kjennetegner barn som dreper

- I hovedsak er dette barn som har vært utagerende og har dårlig impulskontroll. Noen ganger også psykologiske problemer, sier eksperten.

BARN SOM DREPER: Barn som dreper har ofte opplevd krenkelser, eller havnet i feil miljø.  Foto: Shutterstock / Namning
BARN SOM DREPER: Barn som dreper har ofte opplevd krenkelser, eller havnet i feil miljø. Foto: Shutterstock / Namning Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da en ung gutt drepte to personer i Kristiansand i fjor, var Norge i sjokk. Spørsmålene vi satt med var mange. Men det største av alle var kanskje: hvordan kan et barn drepe? I Norge er ikke drap hverdagskost, og at barn dreper er enda sjeldnere. 

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk forklarer at det er sjeldent at barn dreper, til og med i land som USA. Hun forteller at noen forskere rapporterer at andelen barn som dreper er 1- 2 prosent av totalt antall drap, mens andel for de som er under 13 år er ca 0,01. Siden det er få barn som dreper, er det vanskelig å forske på mønstre og årsaker.

Det finnes likevel forskning på dette, hovedsakelig fra nettopp USA, samt Canada og noe fra England. 

- Den internasjonale forskningen har rapportert mange kategorier for motiver og grunner for at barn dreper. Dette kan være søskensjalusi, nødverge, hevn, lek som har kommet ut av kontroll. Noen tilfeller har å gjøre med narkotikarelaterte oppgjør og konflikter. Psykiske tilstander kan også være med på å utløse drapet, sier hun til KK.no.

Hun forklarer at det er stor forskjell på jenter og gutter som dreper. Bjørnebekk forklarer at det er svært sjeldent at en jente dreper, men ofrene deres er stort sett familiemedlemmer. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer