Narsissistisk Personlighetsforstyrrelse

Dette kjennetegner narsissisten

I speilet ser narsissisten en spesiell og unik person som fortjener nesegrus beundring, selv om vi andre ser et helt alminnelig menneske.

NARSISSISTISK PERSONLIGHETSFORSTYRRELSE: Narsissisten er han eller hun som er over gjennomsnittet opptatt av seg selv.  Foto: Shutterstock / Eugenio Marongiu
NARSISSISTISK PERSONLIGHETSFORSTYRRELSE: Narsissisten er han eller hun som er over gjennomsnittet opptatt av seg selv. Foto: Shutterstock / Eugenio Marongiu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Narsissisme har fått navnet sitt fra Narcissus, den vakre og arrogante halvguden fra gresk mytologi som blir så forelsket i sitt eget speilbilde at han til slutt tar sin død av det. 

De fleste av oss har narsissistiske trekk og liker å bli beundret. Men for 0,8 prosent oss blir behovet sykelig, og går ut over vår evne til nære og gode relasjoner til andre mennesker. Hva er en egentlig en narsissistisk personlighetsforstyrrelse?

LES OGSÅ: Nei, de aller fleste med psykose er ikke farlige

Se meg! Elsk meg!

- Helt kort er det en forstyrrelse som innebærer at behovet for å bli beundret, speilet, bekreftet og dyrket av andre blir så stort at det styrer atferden din. Når det å bli verdsatt og sett opp til blir så tvingende nødvendig at man virker negativt på andre, uten at man merker det selv, forklarer Øyvind Urnes, som er overlege og leder av Nasjonal kompetansetjeneste for personlighetspsykiatri. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er arkivert, hvis du ønsker å lese denne så må du logge deg inn med en aID konto først.

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer