Lyve til legen

Dette lyver vi mest om til legen

- Hos noen går det så langt at man risikerer å bli infertil, sier lege.

LØGN: Det er dessverre mange som velger å dra en hvit løgn når de besøker legekontoret - enten fordi det er pinlig, fordi de vil pynte på sannheten eller fordi de veldig gjerne vil ha respet på legemidler man egentlig ikke får. FOTO: NTB
LØGN: Det er dessverre mange som velger å dra en hvit løgn når de besøker legekontoret - enten fordi det er pinlig, fordi de vil pynte på sannheten eller fordi de veldig gjerne vil ha respet på legemidler man egentlig ikke får. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Bare det å gå til legen kan være en utfordring for mange, og er gjerne noe man dessverre dropper å gjøre før man virkelig . Også det å åpne seg for legen og være helt ærlig kan føles problematisk.

KK har tidligere skrevet en sak om at hver tiende person lyver når de oppsøker legen. Dette tilsvarer 11 prosent av befolkningen. Undersøkelsen er gjort av Aleris Vårdpanel i Sverige.

Noen velger kanskje å dra en løgn om rent uskyldige ting, som egen livsstil eller faste hverdagsvaner. Andre lyver bevisst på seg både det ene og det andre for å sikre seg sykemelding eller resepter.

Vi i KK er likevel nysgjerrige: Hva er det folk flest lyver mest om til legen?

For å finne svar på dette har vi kontaktet nettopp to leger, for å høre hva de opplever er de største løgnene på legekontoret!

Tabubelagte temaer

Allmennlege ved Legevisitt og daglig leder for Maja.no, Harald Dobloug, sier til KK at spesielt temaer som underlivsplager, ereksjonsproblemer og bruk av stimulantia som rusmidler, røyk og alkohol er vanskelig for pasientene å snakke om.

Det fører til at folk ikke tør å snakke om disse tingene med legene, og de kan svare uærlig på direkte spørsmål rundt temaene.

- Det er både fordi mange opplever disse temaene som tabubelagte, og fordi de føler det som skamfullt å være redd for at man har blitt smittet med en kjønnssykdom. Hos noen går det så langt at man risikerer å bli infertil (kan ikke få barn), fordi de ikke tør å oppsøke lege for å bli testet for kjønnssykdommer - eller de ikke tør å fortelle hvem de har hatt sex med, sier Dobloug.

Å lyve om eventuelle kjønnssykdommer kan skape større problemer. I verste fall får man ikke tatt de riktige testene, og potensielt farlige sykdommer vil ikke bli oppdaget. Dette er ifølge Dobloug et utbredt problem.

- På grunn av dette valgte vi å starte Maja.no for kvinner og HansHelse.no for menn, slik at man kan få legehjelp uten å måtte se legen i øynene. Folk er langt mer ærlige når de kan fortelle om plagene sine digitalt.

Ikke nok informasjon

Videre opplever Dobloug at mange «pynter på sannheten» når de snakker med en lege fysisk. Det kan strekke seg fra hvor mye man drikker, om man røyker eller om hvorvidt de har fulgt rådene de fikk fra legen sist de var innom legekontoret.

Det er også en del som lar være å ta medisiner de får foreskrevet, fordi de ikke har fått nok informasjon om virkninger, eller bivirkninger, og synes det er skremmende.

- Når man sitter og snakker med en lege fysisk er en del mennesker redd for å bli «dømt», og man vil gjerne fremstå bedre enn det man er. Som lege tror jeg det handler mye om at pasienten er redd for å bli stigmatisert - altså at legen dømmer pasienten negativt.

Har forståelse

Når man aldri har delt problemet sitt med noen andre før, kan det ifølge Harald sitte langt inne å skulle dele det med en fremmed person, selv om det er en lege det er snakk om. I sånne situasjoner påpeker han at legen har taushetsplikt og håndterer slike «flaue» eller vanskelige problemstillinger daglig.

- Hva tenker du som lege at pasientene lyver?

- Selv om jeg har forståelse for at man opplever enkelte temaer som vanskelig, skal man huske på at vi leger har sett det meste før. Et annet viktig poeng; Uærlig informasjon gjør at behandlingen man får blir dårligere. I verste tilfelle kan det være direkte farlig, da man mister viktig informasjon som kan ha mye å si for selve behandlingen og forløpet, sier Dobloug.

Han mener det er svært viktig å ha et åpent forhold til legen, svare ærlig og ikke holde tilbake informasjon da legen baserer seg på ærlighet for å kunne gjøre gode vurderinger.

Skal ikke være flaut

Også Karim Sayed, lege og lektor ved Universitetet i Sørøst-Norge, sier at pasienter noen ganger kan la være å fortelle om ting de synes er pinlige.

Som kosmetisk lege har han også opplevd at pasienter skjuler ting som de vet ville ført til at han ikke hadde behandlet dem likevel.

- Det er jo litt uheldig, og kan i verste fall føre til komplikasjoner. Og det er synd at de føler en trang for å lyve - vi leger moraliserer ikke, sier Sayed til KK.

For å unngå dette mener han at leger må bli enda flinkere til å kommunisere slik at pasientene ikke føler behov for å utelate noe - og få de til å forsto hvorfor de trenger all relevant informasjon for å gjøre gode vurderinger.

- Det skal ikke være flaut å fortelle legen om problemene sine - heller ikke når det handler om seksuelt overførbare sykdommer eller ting som har skjedd i beruset tilstand.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer