Hund

Dette må du ikke gi til hunden i jula: - Kan være dødelig!

Vi spurte ekspertene om hvordan vi kan gi kjæledyrenes den aller beste julen. Lite visste vi hvor mange farer som egentlig lurer.

KJÆLEDYR: Veterinær og markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Anicura Norge, Sasja Rygg, gir deg noen gode råd til hvordan du best kan ta vare på kjæledyret ditt i jula. Video: Privat. Foto: Shutterstock. Klipp: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer
Publisert

Julen står for døra, og der Lady og Landstrykeren ser hverandre inn i øynene til italienske toner, har feiringen for det jevne kjæledyr ikke nødvendigvis en like romantisk klang. Tvert imot forbinder mange dyr jul og nyttår med ubehag, ja høytidene kan rent ut sagt være livsfarlige.

– Hunder og katter er vanedyr, og kan bli stresset i julen og ved nyttår, sier veterinær Sasja Elisabeth Rygg, markeds- og kommunikasjonsansvarlig ved AniCura Norge.

– Det kommer masse folk, plutselig står det et tre i stuen, klokker kimer og raketter smeller. De fleste dyr tåler dette, men noen kan bli stresset. Katter viser det gjerne ved å gjemme seg eller ikke komme inn. Hunder kan vise stresset adferd som pesing, hvileløs trasking, å fotfølge matmor, eller bli destruktive og gå løs på pynt og gaver.

TRYGG AVSTAND: Du gjør lurt i å venne hunden til høye smell, helst fra den er valp, for eksempel ved hjelp av en CD med rakettlyder eller torden. FOTO: NTB Scanpix
TRYGG AVSTAND: Du gjør lurt i å venne hunden til høye smell, helst fra den er valp, for eksempel ved hjelp av en CD med rakettlyder eller torden. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hun forteller at spesielt nyttårsaften byr på utfordringer:

– Vi har sett tilfeller der hunder har løpt til skogs og frosset i hjel, eller blitt påkjørt fordi de springer redde rundt. Hunden kan bli så redd at den mister evnen til å orientere seg. Både jul og nyttår har mange farer for dyrene, som levende lys, mat, planter og fyrverkeri.

Livsfarlig julemat

Der bare tanken på ribbe og pinnekjøtt får munnen til å løpe i vann hos oss mennesker, kan enkelte juleretter være rene dødsfeller for kjæledyrene:

– Salt kjøtt kan gi mageproblemer, og store mengder fet mat kan gi akutt betennelse i bukspyttkjertelen som fører til oppkast og magesmerter. I de mest alvorlige tilfellene kan det lede til sjokk og død, sier Rygg.

Hun forteller at beinbiter kan forårsake store skader i tarmene og i verste fall blokkering eller hull i spiserør eller tynntarm. Videre kan løk være svært farlig for hunder.

– Løk forårsaker hemolyse, som kan føre til ødeleggelse av røde blodceller og akutt, alvorlig blodmangel.

ETTER DEN SØTE KLØE: Den beste julegaven til dyrene kan faktisk være i stå imot fristelsen til å gi dem menneskemat. FOTO: NTB Scanpix
ETTER DEN SØTE KLØE: Den beste julegaven til dyrene kan faktisk være i stå imot fristelsen til å gi dem menneskemat. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Rygg leger til at julekaker og gjærbakst kan gi mageproblemer og diaré hos hunder, og at julegodteri er en fallgruve:

– Sjokolade, rosiner og druer kan være dødelig for hunden. Spesielt farlig er mørk sjokolade og kakao, som inneholder mye teobromin. Teobrominforgiftning rammer nervesystemet, hjertet, blodsirkulasjonen og muskelsystemet. Lys sjokolade inneholder også teobromin, men i lavere konsentrasjoner. En hund som har spist rosiner eller druer kan få irreversibel skade på nyrene, noe som kan være dødelig. Alt som inneholder sukker bør holdes unna våre firbente venner.

Men enda viktigere er det å unngå kunstig sukker, som ifølge Rygg kan være direkte livstruende:

– Kunstige søtningsstoffer kan være ekstremt farlige for dyrene. Xylitol har insulinliknende egenskaper på hunder, og selv små mengder kan medføre alvorlig lavt blodsukker, som igjen kan lede til kramper, anfall, koma og død. Senskader på lever er også vanlig ved xylitolforgiftning hos hund. Dersom du tar hunden på fersken i sjokoladeskålen, ta den med til veterinær med en gang!

Jul? Hvem bryr seg!

Jul er gavetid og de siste årene har vi sett trenden at selv kjæledyrene får julegaver. Hva med en julegenser til Passopp eller en ny pipeleke? Og tenk hvor glad pus vil bli over julekalenderen med 24 luker. Men hva med dyrene, vet de egentlig at det er jul? Bryr de seg?

TIL MEG? Det var da altfor snilt ... Hva er det forresten? FOTO: NTBScanpix
TIL MEG? Det var da altfor snilt ... Hva er det forresten? FOTO: NTBScanpix Vis mer

– Kjæledyrene forstår ikke noe av høytidene, i betydning at de kjenner det igjen fra tidligere år, sier Lars Tessem, dyrlege og daglig leder ved Vetsentrum i Hamar.

– Kjæledyrene har en her og nå-tilnærming til livet og vil ha det mest mulig slik de er vant med.

Veterinær Rygg mener dyrene kan huske noe fra tidligere år, men da gjerne juleopplevelser av mer traumatisk karakter:

– Om Fido veltet juletreet over seg i fjor og fikk en real dose kjeft, kan han godt assosiere juletreet med noe negativt, og dermed bli engstelig når han ser et nytt juletre. Dette er klassisk betinging, og har ikke noe med at de husker julen å gjøre.

Mange farer

Levende lys på bordet hører jula til, men med kjæledyr er det grunn til å være på vakt. Ifølge Sasja Rygg er brannskader hos dyr ikke uvanlig, og oppstår ofte ved at hunden logrer lyset overende eller at katten kommer seg opp på bordet.

ÅÅÅÅÅ ....: Det var skikkelig fint ... FOTO: NTB Scanpix
ÅÅÅÅÅ ....: Det var skikkelig fint ... FOTO: NTB Scanpix Vis mer

– Det er viktig å passe på at ikke lekne hunder og katter får tak i julepynt som kan knuse og skade poter. Granbar bør ikke tygges og svelges, det er svært tungt fordøyelig og kan ofte bli sittende fast i mage-tarm. Det samme kan gavebånd som kan være svært fornøyelige å leke med, sier Rygg.

Hun legger til at flere av de typiske juleplantene er giftige både for mennesker og dyr.

– Juleroser, julestjerne og amaryllis bør verken barn, hunder eller katter smake på.

Ifølge veterinær Tessem er det en hel rekke typiske juleplanter som kan gjøre dyrene syke og til og med være livstruende å få i seg:

 • Amaryllis: Hele planten er giftig. Forårsaker oppkast og diaré.
 • Hyasint: Framfor alt løken er giftig. Forårsaker oppkast og diaré.
 • Julerose: Hele planten er giftig.
 • Lilje: Ufarlig for hunder. Hele planten er giftig for katter. Forårsaker i alvorlige tilfeller nyresvikt, kan lede til død.
 • Misteltein: Bladene og bærene er giftige. Forårsaker diaré og oppkast.
 • Tazett: Hele planten, framfor alt løken, er giftig. Forårsaker oppkast og diaré.
 • Tidløse: Hele planten er giftig. Forårsaker oppkast, blodig diaré, sirkulasjons- og pusteproblemer. Forgiftningen påvirker nyrene.
 • Tulipan: Framfor alt løken er giftig. Forårsaker oppkast og magesmerter.

Kilde: Veterinær Lars Tessem

DER DATT DEN, JA: Kanskje man skulle ta seg en jafs, siden den allerede ligger på gulvet ...? FOTO: NTB Scanpix
DER DATT DEN, JA: Kanskje man skulle ta seg en jafs, siden den allerede ligger på gulvet ...? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Medisin mot angst

Nyttårsaften kommer med gode forsetter, men også med høye smell. Når himmelen eksploderer i ild og vindusrutene dirrer rundt tolv-slaget, hvordan har kjæledyrene det da?

– Hver nyttårsaften blir mange hunder så skremt at de stikker av fra hus og eier når rakettene fyres av. Er hunden alene hjemme, kan den gå løs på møbler og inventar, forteller Rygg.

Hun mener det er lurt å venne hunden til smell helt fra den er valp, for eksempel ved å spille en CD med lyd av raketter og torden.

– Sett gjerne på cd-en mens hunden får mat, så den assosierer lydene med noe positivt. Også eldre hunder kan vennes til å tåle mer lyd. Man må bare gå sakte fram. Det er viktig at man ikke kjefter på hunden eller trøster den når den blir redd, men opptrer så naturlig som mulig. Da signaliserer man at det ikke er noe å være redd for.

HVA SKJER? : Kan noen si fra når det er trygt å komme frem? FOTO: NTB Scanpix
HVA SKJER? : Kan noen si fra når det er trygt å komme frem? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Veterinær Tessem mener det viktigste er å kjenne sitt eget dyr og hva som skremmer det, og tilrettelegge deretter.

– Man kan dempe lys og lyd fra fyrverkeri på nyttårsaften ved å ha på radio eller TV og trekke for gardinene. For hunder er det markedsført medisiner mot redsel, men sløvende medisin skal ikke brukes – det forverrer fobien for lyd og lyd.

Ifølge Rygg kan feil dose og feil medisin gjøre dyrenes angst verre.

– Noen typer beroligende midler gjør dyret slapt, men fjerner ikke redselen. Det kan være enda mer skremmende fordi de ikke klarer å flytte på seg selv om de er livredde. Det er bedre å bruke angstdempende preparater.

Duft mot frykt

For moderat redde hunder foreslår Rygg beroligende duftstoffer, såkalte feromoner. Dette er naturlige stoffer som utskilles fra tispene for å gjøre valpene rolige og knytte dem til moren.

– Men dersom hunden er stiv av skrekk, har feromoner ikke tilfredsstillende effekt.

Å la dyret være alene fraråder Rygg på det sterkeste, og er dyret ekstremt redd bør man vurdere å oppsøke rolige steder denne kvelden:

– Flere avsidesliggende hundepensjonat og kenneler merker større pågang nyttårsaften. Noen hoteller med god lydisolering, slik som flyplasshoteller, åpner for opphold med hund på nyttårsaften, for å gi hunden en best mulig kveld.

SAMMEN ER VI STERKE: Ekspertene fraråder å la dyrene være alene hjemme på nyttårsaften. FOTO: NTB Scanpix
SAMMEN ER VI STERKE: Ekspertene fraråder å la dyrene være alene hjemme på nyttårsaften. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hun legger til at en lang tur på formiddagen er å anbefale, da det vil kunne gjøre hunden sliten til nyttårskvelden:

– Husk at det trygge nærværet med eieren er det aller viktigste for å roe ned et dyr som er redd.

Poter på tur

Utenlands i jula? Noen orker ikke tanken på å reise uten hunden eller katten. Hvilke regler gjelder for utenlandsreiser? Ifølge Mattilsynet må man kontakte ambassaden i landet man skal til, som henviser til landets veterinærmyndighet. Man må i god tid ta kontakt med norsk veterinær for regler som gjelder for hjemkomst. Det varierer fra land til land. Man må også sjekke om man oppfyller kravene til privat innførsel.

– Man kan ta med seg dyr på utenlandsreise både med bil, tog og fly. Egne bestemmelser gjelder på fly og tog, og er forskjellig hos mange av reiseselskapene, sier Sasja Rygg og forteller at svært små dyr kan reise i kabinen og større hunder må reise i cargo.

SER LITT PÅ LIVET: Veldig små hunder kan reise i flykabinen, men reglene varierer hos de forskjellige selskapene. FOTO: NTBScanpix
SER LITT PÅ LIVET: Veldig små hunder kan reise i flykabinen, men reglene varierer hos de forskjellige selskapene. FOTO: NTBScanpix Vis mer

– Skal man lenger enn til Sverige må dyret ha rabiesvaksine, som skal tas i god tid før avreise, minst 21 dager. Alle dyr som skal til utlandet, inkludert Sverige, skal ha ID-chip og pass, samt behandles mot dvergbendelorm, echinococcus.

Hva om du står på Svinesund på vei hjem, og oppdager at du ikke har papirene i orden? Du risikerer faktisk at kjæledyret returneres til landet du kom fra, isoleres frem til innførselvilkårene er oppfylt, eller til og med avlives. All grunn til å være påpasselig , der altså.

Rygg forteller at lange reiser kan oppleves stressende for dyrene:

– Har man mulighet til å sette dyret igjen hos venner eller familie, er det ofte en bedre løsning.

Dyr på hotell

Lars Tessem mener hunde- og kattepensjonat kan være gode alternativer, men legger til at katter er singeldyr og trives aller best hjemme med daglig tilsyn.

– Hunder derimot, er flokkdyr og liker sosial aktivitet på pensjonatet. Katter trenger mer tilvenning til slik sosial aktivitet.

Han legger til at reisen til og fra pensjonatet, bør foregå i transportbur, og uten beroligende medisiner.

All I want for Christmas ...

Knapt noe er søtere enn valpen med sløyfe rundt halsen. Men er en lodden tass egentlig en egnet julegave?

Ifølge Agria dyreforsikring bør man ikke gi dyr i julegave. På hjemmesidene ber de folk tenke gjennom følgende:

 • Er hele familien enige og innstilt på å få et dyr?
 • En voksen person må være hovedansvarlig . Dyrevernloven forbyr barn under 16 år å ha selvstendig ansvar for dyr.
 • Barn kan miste interessen for dyret, husk at dyr kan leve i mange år.
 • Ikke alle dyr egner seg for barnefamilier. Dyr er ikke leker!
 • Det er ikke gratis å ha et kjæledyr. I tillegg til utgifter til fôr og andre praktiske ting, kan dyret få behov for veterinærhjelp. Er du innstilt på å betale for det?
 • Hva skal du gjøre med dyret i ferier? Kjenner du noen som kan overta stellet? Eller er du villig til å betale for opphold på kennel eller kattepensjonat?

Kilde: Agria Dyreforsikring

Gooood jul

Helt til slutt, hva er egentlig en bra julehøytid for kjæledyrene? Veterinær Lars Tessem oppsummerer det slik:

– En god jul for en hund eller katt er en helt normal tilværelse, som på en helt vanlig hverdag.

Veterinær Sasja Rygg slutter seg til:

– Dyrene liker best det de er vant med. Bruker du å gå en lang tur med hunden hver morgen, fortsett med det i julen. Pass på at den får nok hvile, mat til faste tider, og et sted å trekke seg unna om det er mange folk og særlig barn i huset. For katter gjelder mye av det samme – at de kan gå bort fra kaoset og ha tilgang til et rolig sted.

Hun avslutter:

– Det beste man kan gjøre for sin hund eller katt er å holde seg til rutinene, og å være sammen. For tid med deg og familien er den beste julegaven for kjæledyret.

GOOOOOD JUL: Fra alle oss til alle dere. FOTO: NTB Scanpix
GOOOOOD JUL: Fra alle oss til alle dere. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer