Tordenvær

Dette må du ikke gjøre når det lyner

Ett av ekspertenes råd er en klar selvfølge, likevel er det under halvparten av oss som gjør det.

TORDENVÆR: Det er ikke uvanlig å være redd for lyn og torden, men har du husket å ta forholdsregler, er det lite å frykte. FOTO: NTB
TORDENVÆR: Det er ikke uvanlig å være redd for lyn og torden, men har du husket å ta forholdsregler, er det lite å frykte. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sensommeren er høysesong for tordenvær i Norge, men vi opplever at sommeren generelt er preget av mer torden enn ellers i året. Det er ikke uvanlig å oppleve uværet som ubehagelig, og for mange kan lynnedslag og torden være skremmende nok i seg selv. For andre er det konsekvensene som skremmer.

Da temaet kom opp i redaksjonen for en stund tilbake, viste det seg at de færreste var trygge på hva som er anbefalt å gjøre og ikke å gjøre når det lyner.

Men det er faktisk en rekke forholdsregler du kan og bør ta når uværet inntreffer.

Ta ut stikkontakter

Kun tre av ti nordmenn beskytter tingene sine når det tordner, ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat. Trekk ut stikkontakter – for mange er det et selvsagt råd, men under halvparten av oss gjør det.

Hvert år blir det meldt om skader til i underkant av 100 millioner kroner. Det er ofte elektronikken det går utover, så det er derfor viktig å ta forholdsregler for å unngå unødvendig skade.

– Trekk ut støpsler og bruk eksterne ladere eller mobildata når tordenværet er på sitt verste. Det er for sent når PC-en har røket eller tv-en sier takk for seg, har brannekspert Øystein Øren i Frende Forsikring, uttalt til Tek.no. Øren står bak bestillingen av undersøkelsen Norstat har gjennomført.

Fryser og kjøleskap bør du la være tilkoblet strøm.

Men hva bør du ikke gjøre?

Røde Kors har et klart og tydelig råd:

«Det sikreste stedet å være under tordenvær er innendørs i hus. Unngå å være i nærheten av vinduer, dører, telefonlinjer eller rør som kan lede strøm,» skriver organisasjonen på sine nettsider.

Søk vekk fra det høyeste punktet og åpne områder

Unngå høye trær og fjelltopper. Høye metallstrukturer kan enklere tiltrekke seg lynet, så disse bør du også unngå å være i nærheten av.

Du skal alltid følge med på lokale værmeldinger for å ha oversikt over risikoen ved å oppholde deg utendørs – særlig på sjøen, i fjellet og på store, åpne områder.

Er du i båt eller på et jorde, bør du legge deg ned for å ikke være det høyeste punktet lynet kan nå. Står du oppreist slik at hodet ditt er det høyeste punktet, vil dette være det første punktet lynet kan slå ned i.

Du skal derfor heller ikke bade når det lyner. Dessuten leder vann strøm, så her er det bare å holde seg unna plasking i sjøen mens uværet holder på.

Det tryggeste stedet å oppholde seg når det lyner og tordner er altså innendørs. En gjenganger har også vært rådet om å sette seg i bilen når lynet inntreffer, fordi bilen vil lede strømmen videre ned i bakken.

Men det anbefales ikke å lade elbilen under tordenvær.

Dersom du er redd

Uvær kan oppleves som ubehagelig, selv om du sitter trygt i sofakroken sammen med dine nærmeste.

Et gammelt råd er å telle antall sekunder mellom du ser lynet på himmelen til du hører tordenbulderet. Tre sekunder er omtrent én kilometer – noe som kan være beroligende for noen ved å ha litt oversikt og kontroll over hvor langt unna lynet er.

Dessuten ligger Norge i utkanten av tordenutsatte områder, og sjansen for å bli truffet av lyn her i landet er 0,0007 prosent, ifølge Yr – altså ekstremt liten.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer