Gjenåpningen:

Dette synes bartenderne om oppførselen vår etter gjenåpningen

6 bartendere beskriver tingenes tilstand. Kjenner du deg igjen?

GJENÅPNINGEN: Utelivet er endelig tilbake - men hva synes bartenderne om oss? Foto: NTB
GJENÅPNINGEN: Utelivet er endelig tilbake - men hva synes bartenderne om oss? Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Gjenåpningen av samfunnet etter et halvår med strenge koronarestriksjoner i varierende grad var mildt sagt etterlengtet. Hvor mye har vi ikke savnet de «små», hverdagslige tingene som det å kunne møte noen venner over en øl eller to?

Men nå som vi endelig er ute av lockdown, spørs det; hvor fort har vi glemt at det var dette vi gledet oss sånn til? Vi har stilt noen spørsmål til seks bartenderne fra ulike steder i Norge - og de har sagt sin ærlige mening om oppførselen vår post Covid.

1. Vi er veldig glade for å få utelivet tilbake

Vi er ikke i tvil om at det er både godt og etterlengtet å endelig kunne nyte utelivet igjen - og dette merker bartenderne godt.

Viktor, Oslo: - Folk er generelt gladere, mer lettet, de puster lettere. De setter pris på å ha friheten til å være ute og kose seg med venner igjen. Det merker jeg veldig.

- Oppførselen er generelt sett veldig bra – faktisk. Med unntak, de finnes alltid.

Dendembo, Oslo: - Folk flest virker glad for å kunne dra ut igjen. De koser seg, og takker oss også for en god opplevelse.

KOSER OSS: Alle er glade for å ha fått utelivet tilbake. Men husker du på reglene? Foto: NTB
KOSER OSS: Alle er glade for å ha fått utelivet tilbake. Men husker du på reglene? Foto: NTB Vis mer

2. Vi er ikke flinke nok til å følge reglene

Dette mistenkte du kanskje? De seks bartenderne fra Oslo, Trondheim og Tromsø alle ganske så enige: de fleste klarer å følge koronareglene uten problemer. Men de er også enige i at det er mange som ikke er flinke.

Thea, Tromsø: - Jeg synes folk blir flinkere og flinkere, men man må fortsatt gjenta seg angående regler flere ganger i løpet av en kveld.

- Noen syns det er litt vanskelig eller er uenig med reglene, men dette er jo ikke noe noen av oss har bestemt. Vi ønsker jo alle å følge reglene slik at ting kan bli litt mer som før og sånn at vi slipper store smitteutbrudd som fører til nye nedstengninger.

Kristoffer, Oslo: - Jeg synes at folk generelt oppfører seg fint - men det hender vi får tilfeller hvor man lurer på om folk helt har glemt hvordan man oppfører seg blant folk.

Petter, Trondheim: - Folk flest er både hyggelige og med på notene - og om man ikke er helt oppdatert på hva som er siste skrik når det gjelder smittevern, så er det en ærlig sak. Det har jo kommet endringer ganske hyppig.

- Det jeg tror mange ikke skjønner, er at det er serveringsstedet og de som jobber der som har ansvar for at reglene blir fulgt. Et smittevernsbrudd fra gjesten er et overtramp fra serveringsstedet.

FORTSATT SMITTEVERN: Det meste er gjenåpnet, men noen koronaregler gjelder fortsatt. Foto: NTB
FORTSATT SMITTEVERN: Det meste er gjenåpnet, men noen koronaregler gjelder fortsatt. Foto: NTB Vis mer

Dendembo, Oslo: - For å være helt ærlig, var folk veldig forståelsesfulle i starten av gjenåpningen. Men nå tror jeg folk har begynt å bli lei av å følge smittevernregler når de er ute for å ha det gøy.

- Det er her det har vært litt slitsomt å jobbe i bar nå. Noen må man konstant minne på hvilke koronaregler som fortsatt gjelder. Heldigvis synes jeg at folk flest tar til seg infoen og lager ikke så mye trøbbel ut av det.

Viktor, Oslo: - Ofte når det er mye folk, gjerne sent på kvelden, begynner folk å gi litt faen og ikke bry seg om koronareglene. Det kjipeste er at folk ikke tar det til seg når man sier ifra.

- Det er jo så få koronarestriksjoner som er igjen nå. Å bryte disse reglene går jo utelukkende utover baren, ikke gjesten.

Alexander, Tromsø: - Gjestene er også veldig dårlige på å registrere smittesporing uoppfordret.

3. Koronarestriksonene fører til en del konflikter

Bartendere, som jo alltid jobber med alkohol og berusede kunder, er som regel ikke fremmed for konflikter. For tiden, er det derimot ingen hemmelighet at koronarestriksjonene skaper krevende situasjoner som av og til utvikler seg til konflikter.

Petter, Trondheim: - Det er enkelte som skal diskutere og argumentere, som om det er rom for å bruke skjønn. På en travel kveld kan det være nok til at arbeidstrivselen svikter en smule.

- Uvant arbeidsflyt i kombinasjon med ansvar for folkehelsa kan være oppskrift på eder og galle når man kommer tilbake fra en lang permittering. Jeg gleder meg til å slippe bordservering.

Alexander, Tromsø: - Mange er veldig kverulante. Det blir ekstremt mye tilsnakk og dansing på linjen av hva som er greit og ikke.

- Jeg synes den største forskjellen er at folk ikke respekterer det vi som ansatte sier. De skal gjerne leke bedrevitere og krangle på smådetaljer og gråsoner.

Kristoffer, Oslo: - Jeg kan se er at vi bartendere har mindre toleranse for drittprat og for å tøye reglene. Vi har jo hatt veldig strengt oppsyn fra skjenkekontrollen og Næringsetaten hele tiden, og det gjør at man holder hardt på reglene.

- Det merkes at egoistiske holdninger sprer seg i samfunnet. Og i baren har det definitivt gått fra «kunden har alltid rett» til «gjør som jeg sier og følg reglene» - det er både på godt og på vondt.

KONFLIKTER: Bartenderne innrømmer at koronareglene fører til konflikter i baren. Foto: NTB
KONFLIKTER: Bartenderne innrømmer at koronareglene fører til konflikter i baren. Foto: NTB Vis mer

Viktor, Oslo:- Jeg hadde en dame som ble kjempesur da jeg måtte be henne om å sitte på plassen sin. Hun kalte meg «ung» og påsto at jeg ikke visste noen ting, at hun visste bedre enn meg. Det endte med at hun måtte forlate området, for å si det sånn.

4. Vi kjøper og drikker mer

Ikke bare fordi vi er glade for å kunne drikke ute igjen - men også fordi koronarestriksjonene fører til at vi må sitte i ro når vi er ute. Når bestillingen i tillegg tas ved bordet eller via en qr-kode, er det jo faktisk slik at vi blir sittende på stolen vår hele kvelden!

Viktor, Oslo: - Særlig første måneden drakk man betydelig mer. Det er bra for business, men kan være dårlig for oppførselen! Omsetningen vår er mye høyere enn det den var i høst, før lockdown.

Thea, Tromsø: - Jeg synes vi kanskje opplever et litt høyere rusnivå når folk blir sittende på samme sted over lengre tid. De merker kanskje ikke selv hvor fulle de er før de reiser seg, for eksempel for å gå på do.

Dendembo, Oslo: - En ting som har vært morsomt å se er at etter at vi gikk over til qr-koder har folk begynt å bestille mye mer forskjellig fra menyen!

Petter, Trondheim: - Vi har solgt litt mer cocktails, i og med at vi måtte begynne med bordservering. Da får folk mulighet til å betrakte menyen, i stedet for at de står i barkø til det plutselig er deres tur - og så får man litt panikk og ender opp med å gå derfra med en øl og en Fernet, som vanlig.

5. Vi bruker vaksinen som en unnskyldning

Har du kanskje spurt om du kunne flytte på noen stoler fordi du var vaksinert? I så fall, kan flere av bartenderne bekrefte at du er langt fra den eneste.

Viktor, Oslo: - Flere sier de er vaksinerte, og at dermed gjelder ikke reglene dem. «Jeg er vaksinert, jeg kan gjøre hva jeg vil» - NEI.

- Vaksinerte mennesker: reglene gjelder dere også!

FÅ REGLER: Bartenderne synes det er frustrerende at folk ikke bryr seg om eller setter seg inn i de få koronareglene som gjenstår. Foto: NTB
FÅ REGLER: Bartenderne synes det er frustrerende at folk ikke bryr seg om eller setter seg inn i de få koronareglene som gjenstår. Foto: NTB Vis mer

6. Vi tipser både mer og mindre!

Tipskulturen her til lands står kanskje ikke like sterkt som i veldig mange andre land - men korona har påvirket også dette. I følge bartenderne, er det bordservering versus qr-kode som avgjør saken nå.

Viktor, Oslo: - Hos oss både kjøper og tipser folk mer. Det tror jeg har med å at vi ikke har qr-kode, men at vi kommer bort til bordene. Folk synes det er god service å bli servert.

Kristoffer, Oslo: - Tipsen er en katastrofe! Tipsingen har gått utrolig mye ned. Heldigvis er vi ikke så avhengige av tipsen for å overleve.

Dendembo, Oslo: - Folk tipser mye mindre enn før etter at vi begynte med qr-koder og servering til bord. Da vi hadde vanlig servering i baren hadde vi høyere tips.

7. Vi drar som regel ut i grupper

Bartenderne merker seg at gjestene som regel kommer i grupper av varierende størrelser. Det er kanskje både fordi vi er så tørste på sosiale interaksjoner - og fordi vi vet vi må sitte i ro på utestedet.

Thea, Tromsø: - Før kunne man jo dra alene på byen å alltid møte folk man kjente og flytte seg litt rundt, mens nå må de bli sittende på en plass hele kvelden og da drar man gjerne en litt større gruppe sammen.

GRUPPER: Bartenderne merker seg at vi som regel drar ut i grupper nå. Foto: NTB
GRUPPER: Bartenderne merker seg at vi som regel drar ut i grupper nå. Foto: NTB Vis mer

Dendembo, Oslo: - Jeg synes ikke det er så mye som har forandret seg. De fleste kommer gjerne i større grupper nå, men vi er også et sted som er ment for grupper.

Alexander, Tromsø: - Det er mye mindre mingling, folk holder seg stort sett til sin egen gruppe. Ellers er folk også mye mer snakkesalige - det merkes at mange har mistet det sosiale i hverdagen og drar ut på byen for å få utløp.

Petter, Trondheim: - En ting jeg ikke har sett noe av etter Covid, er at folk snur i døra og går fordi det er lite eller ingen andre mennesker i lokalet. Det er en vane jeg alltid har stusset over. Hvilken rolle spiller det hvor godt befolket resten av baren er?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer