Navn

Dette var de mest populære navnene da du ble født

Finner du ditt eget?

NAVNETRENDER: Trender kommer og går, også når det gjelder navn. Vi har funnet ut hva slags navn som har vært de mest populære opp gjennom årene! FOTO: NTB
NAVNETRENDER: Trender kommer og går, også når det gjelder navn. Vi har funnet ut hva slags navn som har vært de mest populære opp gjennom årene! FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Trender kommer og går, også når det gjelder navn. Vi blir påvirket av ting rundt oss, som for eksempel da Skam-bølgen inntok landet og Nora/Noora og William var de mest populære babynavnene i 2016.

Men det vi bryr oss aller mest om når vi velger navn til barna våre er imidlertid at det høres fint ut, og barnets navn kan også si litt om foreldrene.

- Vi velger navn ut fra hvem vi er. De som ser mye på tv og leser mye Se og Hør vil velge andre navn enn de som ikke gjør det. Det har Ivar Utne, som er navneforsker og førsteamnuensis ved Universitetet i Bergen, tidligere sagt til KK.

- Noen er opptatt av betydningen, men jeg tror nok ikke at folk som velger bibelske navn gjør det fordi det betyr noe som har med Gud å gjøre. Det går på klang, på hva som er mye brukt, og på om det er for mye brukt. Enkelt sagt på ytre ting, sier Utne.

Jørgen Ouren, seniorrådgiver ved Statistisk sentralbyrå, har fortalt til KK at flere av oss blir mer opptatt av å finne sjeldne navn til barna våre.

– Folk er redde for at navnet de velger skal bli en landeplage om noen år. Men det finnes så ufattelig mange navn, så det er nærmest umulig å si hvilke som er de aller mest uvanlig.

Forbudt

Det finnes jo også navn som faktisk er helt forbudt å kalle barna sine i Norge. Eksempler på det er navn som ligner på medisiner og rusmidler. For eksempel Morfina eller Morfine - dersom du vurderer å kalle barnet ditt det, bør du revurdere.

Men hvilke navn var de mest populære det tiåret du ble født? KK har tatt et dypdykk i SSBs navnestatistikk, og funnet de mest brukte babynavnene fra 1950-tallet til år 2000. Kanskje finner du ditt eget på lista?

1950-tallet:

1. Anne

2. Inger

3. Marit

4. Torill

5. Liv

6. Kari

7. Berit

8. Grethe

9. Bjørg

10. Randi

1960-tallet:

1. Anne

2. Bente

3. Inger

4. Marit

5. Kari

6. Hilde

7. Tove

8. Grethe

9. Nina

10. Liv

1970-tallet:

1. Anne

2. Hege

3. Hilde

4. Monica

5. Anita

6. Nina

7. Heidi

8. Marianne

9. Tone

10. Kristin

1980-tallet:

1. Anne

2. Camilla

3. Katrine

4. Marianne

5. Linda

6. Elisabeth

7. Lene

8. Kristin

9. Monica

10. Silje

NAVN: Det vi bryr oss aller mest om når vi velger navn til barna våre er imidlertid at det høres fint ut. FOTO: NTB Scanpix
NAVN: Det vi bryr oss aller mest om når vi velger navn til barna våre er imidlertid at det høres fint ut. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

1990-tallet

1. Ida

2. Karoline

3. Marte

4. Silje

5. Camilla

6. Kristine

7. Stine

8. Katrine

9. Maria

10. Christina

2000-tallet:

1. Ida

2. Emilie

3. Julie

4. Thea

5. Sara

6. Ingrid

7. Malin

8. Maria

9. Marte

10. Nora

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer