Populære navn

Dette var de to mest populære navnene i 2022

Ser du navnet ditt på listen?

POPULÆRE NAVN: Hvert år avslører SSB de mest populære navnene som er blitt gitt til babyene som ble født i Norge året i forveien. Nå er 2022-statistikken klar! FOTO: NTB
POPULÆRE NAVN: Hvert år avslører SSB de mest populære navnene som er blitt gitt til babyene som ble født i Norge året i forveien. Nå er 2022-statistikken klar! FOTO: NTB Vis mer
Publisert

I år, som i fjor, og årene før der, deler Statistisk Sentralbyrå (SSB) oversikt over de mest populære navnene fra fjoråret.

I 2022 var det jentenavnet Nora/Norah/Noora, Emma og Olivia, og guttenavnet Jakob/Jacob og Noah/Noa som troner øverst på listen, tett etterfulgt av Emil.

I fjor spurte vi Karstein Kristiansen Sørlien, som jobber med befolkningsstatistikk i avdeling for person- og sosialstatistikk ved SSB, om hvorfor de samme navnene går igjen år etter år.

Dette var de to mest populære navnene i 2022
TOPP 10: Skjermdump SSB
TOPP 10: Skjermdump SSB Vis mer

Han tror rett og slett at det handler om at folk synes at nettopp disse navnene er fine.

- I tillegg er det jo slik at når et navn er utbredt så er sjansen større for at folk hører om eller treffer noen som har gitt barnet dette navnet, og kanskje lar seg inspirere fordi man synes det er et fint navn, sa Karstein til KK.

Det samme spørsmålet har vi i år stilt seniorrådgiver Anders Sønstebø, som jobber i samme avdeling som Sørlien.

- Hvorfor, vet vi vel strengt tatt ikke, men det er helt klart slik at vi har «motenavn». Og vi har altså noen lange trender der navn gjerne kommer igjen etter 100-120 år. Ikke alle navn, men noen. Emma og Nora har vært stabilt i toppen veldig lenge nå.

- Er det noen navn som har forsvunnet helt?

- Dette er ikke helt enkel å måle. Det er noe med forutsetninger og forståelse her. Dersom du tenker på de navnene som ingen nyfødte får lenger, er et åpenbart eksempel Adolf.

- Fikk en alvorlig knekk

Ifølge Sønstebø var det per 01.01.22 kun 75 som hadde dette fornavnet.

- Men det er ingen år etter 1945 at det har vært mer enn 3 som har fått dette navnet, forklarer Sønstebø til KK. Her må man kunne hevde at Adolf Hitler er grunnen til at dette navnet nesten har forsvunnet.

Seniorrådgiver Anders Sønstebø trekker også frem to andre navn, som har mistet sin popularitet.

- Mitt eget navn, Anders, var populært på 80-tallet, men dabba så av før det fikk en alvorlig knekk 22. juli 2011. Nå er det 20-30 som blir døpt Anders hvert år, mot 553 i toppåret 1985.

- Et annet eksempel er Helga. En etasje over meg er det to Helga i 30-40-årsalderen, men siden 2010 er det bare to år det er minst fire som har blitt døpt Helga.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer