Strikkedilla:

Disse appene skal gjøre strikking enklere

Trenger du hjelp med å finne garnalternativer eller regne ut jevn fordeling av øking og felling av masker? Da bør du sjekke ut disse.

LETTE ALTERNATIVER: Bruker du ofte langt tid på nett for å finne et billigere eller bedre garn, men klarer ikke å finne noe passende? Kanskje garnalternativ-appen er noe for deg. FOTO: NTB Scanpix
LETTE ALTERNATIVER: Bruker du ofte langt tid på nett for å finne et billigere eller bedre garn, men klarer ikke å finne noe passende? Kanskje garnalternativ-appen er noe for deg. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Interessen for strikking har økt svært mye i løpet av de siste årene. Det kan forklares med at det er flere unge som også begynner å strikke, og forskjellige «strikkesamfunn» har vokst kraftig.

I dag finnes det både strikkekafeer, strikkefestivaler, blogger, Instagram-profiler, kurs, skole, reiser og mer.

Strikking kan virke enkelt for noen, og ganske vanskelig for andre. Som med alle andre ting handler det om å prøve seg litt frem og øve. Øvelse gjør mester, sant?

Tone Næss-Pleym og hennes bror Adrian Skogstad Pleym, har utviklet strikke-apper som skal gjøre strikking lettere for både nybegynnere og gamle strikkeentusiaster.

- «Strikkekalkulator» selges over hele verden

Tone Næss-Pleym har strikket siden hun gikk på barneskolen, men det var ikke før i 2015/16 at strikkeinteressen slo inn for fullt.

- I forbindelse med at jeg var hjemme i permisjon med mitt yngste barn strikket jeg mye, og kom derfor opp med ideen til strikkekalkulatoren. Min bror tente på ideen om å lage en app, og jeg satte meg ned for å tegne og utforme designet på appen «Strikkekalkulator». Etter et lynkurs på nett gjorde vi sammen kodingen til appen, men min bror som er hakket mer teknisk interessert enn meg tok seg av det mest avanserte, forteller Næss-Pleym.

- Hvordan fungere strikkekalkulatoren?

- Strikkekalkulatoren gjør det enklere å regne når oppskriften forteller deg at du skal felle eller øke jevnt fordelt med et visst antall masker. Dette er ofte et tall som ikke går opp i én hel, og det går ikke an å strikke halve masker. Derfor er det vanskelig å finne ut akkurat når man skal strikke økningene og fellingene for at det ikke skal bli for mange på ett sted (da vil plagget få en bulk på den ene siden). Appen gjør denne jobben og lager en enkel oppskrift som er lett å følge. I tillegg inneholder appen en enkel tellefunksjon som gjør det lettere å holde tellingen.

Ikke lang tid etterpå kom også den andre ideen til søskenparet Pleym.

- Garnalternalternativer ble det andre prosjektet vårt. Appen skal samle en database over de mest vanlig garntypene på markedet. Folk er veldig takknemlige for at vi har samlet inn info om så mange garntyper, og veldig mange engasjerer seg og sender inn tips. Dette gir oss masse inspirasjon og motivasjon til å jobbe videre, sier Næss-Pleym.

GRÜNDERE: Adrian Skogstad Pleym og Tone Næss-Pleym står bak de populære strikke-appene. FOTO: godtid.no
GRÜNDERE: Adrian Skogstad Pleym og Tone Næss-Pleym står bak de populære strikke-appene. FOTO: godtid.no Vis mer

Adrian Skogstad Pleym har hatt stor datainteresse hele livet, men dette begynte først og fremst som et hobbyprosjekt før han gikk over til ingeniørstudiene ved NTNU i Trondheim.

- At appene skulle bli så populære var en stor overraskelse for både meg og søsteren min, sier han og legger til:

- Ingen av oss har hatt veldig stort fokus på markedsføring. Likevel selger appene godt på egenhånd. Det indikerer nok på at de dekker et behov i strikkemarkedet. I dag er det over 350 personer som bruker appene daglig. Det har gitt oss motivasjon til å videreutvikle appene og komme på nye idéer som vi ønsker å realisere. Begge appene har ved flere anledninger ligget på topplistene over populære betalte apper, og ligger som regel innen topp 10 i sine underkategorier. Det er veldig gøy, forteller Skogstad Pleym.

I dag har søsknene solgt over 10 000 enheter i iOS. Hovedsakelig er det de nordiske landene som tar i bruk appene, men strikkekalkulatoren brukes av folk i hele verden. Nå jobber de også med å få begge appene over i Android. Strikkekalkulatoren er allerede lansert, og Garnalternativer er rett rundt hjørnet.

Strikkegenserne alle ville ha

Det er nå seks år siden Dorthe Skappel (56) strikket den populære «Skappelgenseren». Genseren ble en stor suksess og er det også den dag i dag. Skappel har siden strikket mange andre modeller som også har vist seg til å være svært populære.

Line Langmo- genseren ble sommeren 2015 så etterspurt at garnbutikkene gikk tomme for garn. Ikke så rart synes vi, se på den flotte genseren nedenfor. Passer perfekt for kalde sommerkvelder.

KK gjorde et stort intervju med både Skappel og Langmo i 2015. I artikkelen kan du også finne oppskriftene til de populære strikkegenserne. Les her.

I det siste har vi sett at «Ganni» sine strikkegensere har vært svært populære, og det er mange som prøver å strikke dem selv. Nedenfor ser vi «Victoria Secret» modellen, Elsa Hosk i en super fin lys oransje farget Ganni-genser.

I 2018 lanserte bloggeren Camilla Pihl sin egen strikkekolleksjon i samarbeid med «House of Yarn». I kolleksjonen finner vi hele 27 forskjellige strikkegensere designet av Pihl, og en av dem er oppkalt etter hennes mor: «Anne-genseren».

Tidligere i høst hadde vi Camilla Pihl på coveret av vår høstutgave, og gjorde et intervju med henne om blant annet detaljene rundt kleskolleksjonen. Les intervjuet her.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer