9/11

Disse åtte barna ble drept 11. september 2001

Det yngste terrorofferet var bare to år gammel.

9/11: Ronald Gamboa (t.h) og samboeren Daniel Brandhorst var om bord på United Airlines Flight 175, som fløy inn i World Trade Centers sørlige skyskraper 11. september 2021. Med på flyturen var også parets tre år gamle adoptivsønn David. FOTO: NTB
9/11: Ronald Gamboa (t.h) og samboeren Daniel Brandhorst var om bord på United Airlines Flight 175, som fløy inn i World Trade Centers sørlige skyskraper 11. september 2021. Med på flyturen var også parets tre år gamle adoptivsønn David. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag morgen amerikansk tid, den 11. september 2001, skulle livene til 2996 mennesker opphøre. Blant dem var aksjemeglere, advokater, brannmenn, piloter, mødre, fedre, brødre og søstre. Og 19 terrorister.

For mange barn var terrorhendelsen skjebnesvanger, og utallige mindreårige mistet én eller begge foreldrene den solfylte høstdagen for nå to tiår siden.

Men det var ikke bare voksne som ble drept av terroristene. Blant de 2996 omkomne var det åtte barn i aldersspennet to til elleve år. Alle de åtte barna var om bord på flyene som ble kapret.

KAPRET: United Airlines Flight 175 er bare sekunder unna å treffe World Trade Centers sørlige tårn i New York. Det er 17 minutter siden nordtårnet ble truffet. FOTO: William Kratzke / AP / NTB
KAPRET: United Airlines Flight 175 er bare sekunder unna å treffe World Trade Centers sørlige tårn i New York. Det er 17 minutter siden nordtårnet ble truffet. FOTO: William Kratzke / AP / NTB Vis mer

Pliktoppfyllende skolebarn

Fem av dem var passasjerer på American Airlines Flight 77, som krasjet inn i Pentagon - hovedkvarteret til det amerikanske forsvarsdepartementet som ligger utenfor Washington D.C.

Skoleelevene Asia Cotton (11), Rodney Dickens (11) og Bernard Curtis Brown II (11) hadde alle tre blitt plukket ut til å delta på en skolekonferanse i regi av National Geographic Society.

- Han levde for skolen. Dersom han var syk pleide han alltid å si at han egentlig følte seg bedre, slik at han kunne dra på skolen likevel. Han var et pliktoppfyllende barn, forteller Bernards mor Sinita Brown på minnesiden Findagrave.com.

På det samme flyet, som var på vei fra Washington til Los Angeles, var også søskenparet Dana (3) og Zoe (8) Falkenberg. Sammen med foreldrene Leslie Ann og Charles Falkenberg (begge 45) var de på vei til Los Angeles, for siden å skulle reise videre til Australia.

Familien på fire skulle nemlig flytte permanent til Australia, ettersom professormamma Leslie Ann hadde fått ny jobb på Australian National University i den australske hovedstaden Canberra, opplyses det om på nettstedet Findagrave.com. Faren Charles drev med programvareutvikling.

En av de siste tingene familien Falkenberg gjorde i hjemlandet før de la ut på flyttefot var å besøke Disneyland i California sammen.

Flykrasjet ble sendt direkte på TV

Om bord på United Airlines Flight 175, som traff World Trade Centers sørtårn tre over ni om morgenen den 11. september, var samboerparet Daniel Brandhorst (41) og Roald Gamboa (33) sammen med sin tre år gamle sønn David.

Flykrasjet ble direktesendt over hele verden, ettersom det nordlige tårnet allerede hadde blitt rammet og de amerikanske nyhetskanalene sendte live fra Manhattan.

DIREKTESENDT: Om bord på United Airlines Flight 175 satt blant andre lille David og foreldrene Daniel og Ron. Klokken 09:03 traff det Word Trade Centers sørlige tårn. FOTO: Carmen Taylor / AP / NTB
DIREKTESENDT: Om bord på United Airlines Flight 175 satt blant andre lille David og foreldrene Daniel og Ron. Klokken 09:03 traff det Word Trade Centers sørlige tårn. FOTO: Carmen Taylor / AP / NTB Vis mer

Lille David ble adoptert av foreldrene Ron og Daniel i 1998, og trioen hadde vært på helgebesøk hos venneparet Donato Tramuto og Jeff Porter i Maine helgen før terrorangrepet. Førstnevnte skulle selv ha vært om bord på Flight 175, men en forferdelig tannverk gjorde at han avbestilte flybilletten i siste liten.

Han minnes venneparet og deres lille sønn med varme.

- David hadde arvet Rons sjel og Daniels intellektuelle kreativitet, sa Tramuto i et intervju med The New York Times i mars 2002.

13 år etter at Ronald og Daniel møtte hverandre på en fest, forlot de livet sammen - med den lille sønnen David ved sin side.

Det yngste offeret

Også om bord på dette flyet var Christine Hanson på to år, som reiste med foreldrene Peter (32) og Sue (34). De var på vei for å besøke venner og slekt i California, og hadde i likhet med familien Falkenberg et besøk hos Disneyland på agendaen.

Dessverre kom de aldri så langt, og lille Christine ble det yngste terrorofferet.

FRA RETTEN: Far og bestefar C. Lee Hanson fortalte under rettssaken i 2006 om telefonsamtalen han fikk fra sønnen Peter som var om bord United Airlines flight 175, tirsdag 11. september 2001. Bilder av barnebarnet Christine, som var det yngste terrorofferet ble vist under rettssaken, foran blant andre al-Qaida-medlem Zacarias Moussaoui. ILLUSTRASJON: Dana Verkouteren / AP / NTB
FRA RETTEN: Far og bestefar C. Lee Hanson fortalte under rettssaken i 2006 om telefonsamtalen han fikk fra sønnen Peter som var om bord United Airlines flight 175, tirsdag 11. september 2001. Bilder av barnebarnet Christine, som var det yngste terrorofferet ble vist under rettssaken, foran blant andre al-Qaida-medlem Zacarias Moussaoui. ILLUSTRASJON: Dana Verkouteren / AP / NTB Vis mer

Peter rakk å ringe foreldrene Eunice og Lee Hanson og fortelle om det fryktelige som hadde skjedd om bord på flyet.

- Flyet er blitt kapret! Jeg tror de allerede har drept noen, og det virker som at pilotene ikke har kontroll på flyet. Det ser ikke bra ut, pappa. En flyvertinne er blitt knivstukket. (...) Jeg tror ikke det er pilotene som styrer flyet nå. Jeg tror vi er på vei ned. (...) Ikke bekymre deg, pappa. Hvis det skjer kommer det til å gå veldig fort ... å herregud ... å herregud ... å herregud, sa en redd, men fattet Peter fra flyet ifølge faren Lee.

Foreldrene var fremdeles på tråden med sønnen Peter, da flyet traff World Trade Centers sørlige tårn.

Satt i hvert sitt fly som ble kapret

Fire år gamle Juliana McCourt var på vei til Los Angeles med moren Ruth McCourt (45), og også hun gledet seg til et besøk i Disneyland i California.

Mor og datter var om bord på United Airlines Flight 175, som var det andre flyet som traff tvillingtårnet i New York.

Samtidig med at Juliana og Ruth var på vei til «englenes by», var også Ruths bestevenninne Paige Farley-Hackel (46) om bord på American Airlines Flight 11.

De tre hadde avtalt å møtes i Los Angeles, dra til Disneyland og siden til et spirituelt opphold ved Deepak Chopra’s Center for Well Being. De to kvinnene i midten av 40-årene var begge opptatt av det spirituelle.

Men til tross for at de satt på hvert sitt fly, ville skjebnen ha det til at bestevenninnene Ruth og Paige, og lille Juliana, skulle bli drept som følge av flykapringen.

Flyet Paige var om bord på var nemlig det første flyet som traff World Trade Centers nordlige tårn klokken 08:46 tirsdag morgen. Og bare 17 minutter senere ble Juliana og Ruth drept.

TUNGT: Enkemann David McCourt (t.v.), ektemannen til Ruth McCourt og faren til Juliana McCourt, får trøst etter en minnemarkering fire dager etter terrorhendelsen. Ruths mor Paula Clifford Scott er nummer to fra venstre. FOTO: Steve Miller / AP / NTB
TUNGT: Enkemann David McCourt (t.v.), ektemannen til Ruth McCourt og faren til Juliana McCourt, får trøst etter en minnemarkering fire dager etter terrorhendelsen. Ruths mor Paula Clifford Scott er nummer to fra venstre. FOTO: Steve Miller / AP / NTB Vis mer

Broren til Ruth, Ron Clifford (47), var tilfeldigvis på vei til et jobbmøte i World Trade Centers nordtårn da det første flyet traff skyskraperen. Han rakk aldri å gå inn i bygningen før flyet traff, og kom seg i sikkerhet før det kollapset.

Ute på gaten ble han vitne til at fly nummer to traff det sørlige tårnet - uten å være klar over at niesen Juliana og lillesøsteren Ruth var om bord.

Julianas far og Ruths ektemann David McCourt gikk inn i en tung depresjon etter at han mistet kona og datteren.

- Jeg var på vei til å gjøre slutt på alt. Dersom troen kunne rettferdiggjøre å ta disse to vakre skapningene, så ville jeg ikke gå videre. Men noe holdt meg likevel i gang.

- Det har vært en reise gjennom den spirituelle verdenen å gå fra der jeg var, til der jeg er i dag, fortalte enkemannen under en tilstelning i en synagoge bare fire måneder etter terrorhendelsen.

VIDEO: YouTube Vis mer

Øvrige kilder: TLC-dokumentaren Flight 175: As the World Watched, Daily Mail, Legacy, IrishCentral og Pentagon memorial.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer