Kvinner i fengsel:

Disse damene sitter i fengsel og strikker designerjakker til 4500 kroner

- Dette har betydd veldig mye.

KVINNER I FENGSEL: Heidi (t.v.) og Rita (t.h.) er innsatte på Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt, avdeling B2. Sammen med tre andre damer strikker de designerjakker til 4500 kroner hver dag. Foto: Håkon Jørgensen
KVINNER I FENGSEL: Heidi (t.v.) og Rita (t.h.) er innsatte på Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt, avdeling B2. Sammen med tre andre damer strikker de designerjakker til 4500 kroner hver dag. Foto: Håkon Jørgensen Vis mer
Publisert

Hva vet vi egentlig om et norsk kvinnefengsel? Det vi tror vi vet er det vi har sett på «Orange is the New Black». Et trist og nedslitt murbygg omringet av vakttårn og våpen. Bleke rom fylt med køyesenger, oransje dresser og en tilværelse hvor hver dag er en kamp for livet. Men på B2 på Bredtveit i Oslo er det som å komme inn på en folkehøyskole på to etasjer. Med store vinduer, malerier på veggene, tv-er, balkonger og hager, og et «seniorhjørne» hvor «Tuppen og Lillemor» strikker Skappel-genser.

SENIØRHJØRNET: Etter at arbeidsdagen er over, beveger Heidi (t.v.) og Rita (t.h.) seg bort til sofakroken de kaller «seniorhjørnet» for å strikke videre. Foto: Håkon Jørgensen
SENIØRHJØRNET: Etter at arbeidsdagen er over, beveger Heidi (t.v.) og Rita (t.h.) seg bort til sofakroken de kaller «seniorhjørnet» for å strikke videre. Foto: Håkon Jørgensen Vis mer

- Hallo, klokka er da ikke 15 ennå?, spør verksbetjent Anne Grete Gjærsdalen de to damene som har satt seg godt til rette i hjørnet sitt midt i arbeidstiden.

- Neida, men vi skulle bare vise henne seniorhjørnet. Det er her vi strikker etter at vi er ferdige med arbeidsdagen, skjønner du, forteller Rita og Heidi, som også omtaler seg selv som Tuppen og Lillemor.

Damene legger fra seg garnet og tusler nedover gangen og inn på rommet hvor de befinner seg fra halv ni til tre. Og hva gjør de når de ikke sitter og strikker i «seniorhjørnet»? De strikker mer. De strikker sennepsgule jakker med innslag av både hvitt, brunt og et lite hint av oransje. Du vet, Orange is the New Black.

Det har de gjort siden juli. Da oppsto et samarbeid som raskt skulle bli et lyspunkt i hverdagen for flere av disse kvinnene. I fanget deres ligger nemlig en jakke som ble vist under den norske moteuken Oslo Runway, høsten 2017.

Designeren bak jakken heter Anh Marthe Storheil og merket heter Iben. Kolleksjonen hennes ble sett av internasjonal presse og berømte moteprofiler og fotografer. Her kunne vi også se jakken som nå utgjør store deler av dagen til damene på Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt.

LES OGSÅ: Da Dorthe Skappel og familien trengte det som mest, kom Salto

FRA VISNINGEN: Her blir jakken damene på Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt, avdeling B2, har strikket vist frem for moteindustrien under Oslo Runway i august 2017. Foto: Indigital Images/Oslo Runway
FRA VISNINGEN: Her blir jakken damene på Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt, avdeling B2, har strikket vist frem for moteindustrien under Oslo Runway i august 2017. Foto: Indigital Images/Oslo Runway Vis mer

En kraftfull kvinne

I et designmøte for over ett år siden snakket Anh Marthe med kollegaene sine om verden. Alt som skjedde i verden. Om Trump. Spesielt om Trump. Hun snakker om en bølge av kvinnekraft som kommer til å skylle over negativiteten han har satt i gang.

- Iben er en kraftfull kvinne og det er i naturen hos en kraftfull kvinne å ta hånd om og løfte mennesker rundt seg.

Det var slik Bredtveit kom opp.

- Jeg tror på rehabilitering. Vi må støtte kvinnene i fengsel og løfte dem opp.

Hun tok kontakt med fengselet og resten er historie. En historie som fremdeles formes og som langt ifra har tatt slutt. Dette er det eneste stedet hvor jakkene produseres, og disse damene er de eneste som lager dem. Storheil forteller om kvinnene som sitter inne. Om hvordan de ønsker å prestere og hvor opptatte de er av at ting skal gjøres ordentlig.

- Jeg fikk en melding på Facebook fra datteren til en av de innsatte som sa at «dette er det eneste lyspunktet til mamma mens hun sitter inne».

Selv om de vet at dette ikke sikrer dem en arbeidsplass når de en dag kommer ut, handler det om noe helt annet.

- Hun kunne ha gitt dette oppdraget til hvem som helst. Det er bra at vi som sitter her kan bidra med noe.

For det var nødvendigvis ikke det å skape arbeidsplasser som var målet ved prosjektet. Verksbetjent Anne Grete forteller at forskning viser at strikking kan være både stressdempende og hjelpe til med å skape avstand til problemer.

- Mestringsfølelsen kommer allerede ved første egenproduserte maske. Det at de lager noe, som skal vises frem til mange flere enn det vårt arbeid vanligvis gjør, er virkelig med på å styrke selvfølelsen deres.

LES OGSÅ: Alice (26) ble beskyldt for å ha drept sine to barn. Etterforskeren mente hun ikke sørget slik en uskyldig mor ville ha gjort

TUPPEN OG LILLEMOR: Damene viser stolt frem arbeidet de har gjort. Foto: Håkon Jørgensen
TUPPEN OG LILLEMOR: Damene viser stolt frem arbeidet de har gjort. Foto: Håkon Jørgensen Vis mer

Siste holdeplass

I sommer kunne Rita strikke et par sokker, nå sitter hun og strikker en designerjakke til en verdi av 4500 kroner på en og en halv dag. Mye har hun lært av Heidi som sitter på hennes høyre side. Hun kunne strikke kjoler, gensere og det som måtte være – og som oftest gjorde hun det til familien sin. Nå har hun lært bort ferdighetene sine til andre som også har funnet gleden ved å strikke.

Dette gjør de fra morgen til kveld. Dagen starter klokka syv og halv ni sitter de klare rundt et stort, firkantet bord med fire tente lys på midten.

- Det er adventslysene våre, det. De skulle egentlig bare stå der ut jula, men nå venter vi på våren.

De telte ned til julen. Nå teller de ned til våren. Snart teller de ned til sommeren og så til dagene da soningstiden er over. For Rita er det i 2020, for Heidi er det i år.

B2 er siste holdeplass før de skal ut i verden. For noen er det skremmende, men Rita gleder seg til å tilbringe tid med barn og barnebarn. Som mest sannsynlig kommer til å løpe rundt i både Skappel-gensere og Iben-jakker. Hun har til og med strikket en Marius-genser som skal gis bort.

- Å, den ble så fin, skyter Anne Grete inn.

- Selvfølgelig ble den fin, det var jo jeg som lærte henne, legger Heidi til.

Latteren sitter løst. Det samme gjør ironien og samtalen. For det er ikke bare strikking dette har handlet om. Heidi og Rita har funnet to gode venner i hverandre. De har funnet et sted hvor de kan le og gråte sammen over det de kaller «dagens situasjon».

FERDIG PÅ UNDER TO DAGER: Ifølge Rita tar det henne bare en og en halv dag før én designerjakke er ferdig. Foto: Håkon Jørgensen
FERDIG PÅ UNDER TO DAGER: Ifølge Rita tar det henne bare en og en halv dag før én designerjakke er ferdig. Foto: Håkon Jørgensen Vis mer

Det norske fengselet kan ikke sammenlignes med alt som skjer på «Orange is the New Black», men damene understreker at det ikke er et hotellopphold. Akkurat på B2 er de langt i løpet når det kommer til soningen. Før de kommer hit bor de på lukket avdeling på Bredtveit. Overgangen fra lukket avdeling og hit kaller de ekstrem. Ordet «skrekk» blir det også supplert med idet nye masker blir lagt opp på strikkepinnen.

Anne Grete forteller at det på lukket avdelingen er langt mer innlåsing og bevegelsesfriheten er dermed sterkt begrenset. Innsatte luftes til faste tider og kan ikke gå ut av avdelingen uten betjent. Vinduene har gitter og når de ser ut, ser de piggtråd.

Her finner du kvinner som er dømt for drap, vold, tyveri og narkotikabesittelse. Damene vi møter på B2 vil helst ikke snakke om hvorfor nettopp de befinner seg i «dagens situasjon».

LES OGSÅ: - Da jeg våknet den mandagsmorgenen, hadde jeg ingen anelse om at det skulle bli den verste dagen i mitt liv

- Dette stedet skal jo endre folk

- Straffen deres er at de blir fratatt friheten, men de skal fremdeles gjøre noe viktig, forteller Monica Martinsen, verksmester på Bredtveit, som har tatt turen innom for å se hvordan det går med strikkingen.

- Man skal rehabiliteres til samfunnet og da er det viktig å føle at det er bruk for en. Dette samarbeidet er utrolig viktig for de innsatte. Det gir dem noe positivt som igjen kan utløse noe viktig i deres liv. Dette stedet skal jo endre folk.

På B2 finner du hverken gitter eller gjerder med piggtråd. Her kan de innsatte bevege seg noenlunde fritt på inne- og uteområdet, de kan gå på jobb – helt alene – utenfor husets fire vegger. De får også ti timer med permisjon i måneden. Da drar Tuppen og Lillemor på shopping – gjerne under Black Friday.

Dette har resultert i større garninnkjøp som hver dag blir strikket til flotte gensere i «seniorhjørnet». Selvfølgelig når damene ikke er opptatte med å strikke designerjakker.

- Dette har betydd veldig mye. Du føler at du gleder andre, men samtidig er det gøy for meg. Jeg trodde ikke at jeg kunne strikke, men Heidi sa alltid «jo, kom igjen».

Så da begynte Rita å strikke. Og hun strikket hver dag. Det samme gjorde Heidi. For hvis det er en ting som er viktig for både Tuppen og Lillemor, så er det at arbeidet er nøye gjennomført.

- Se, her er det feil, Rita!

Heidi holder opp en av jakkene som nettopp er blitt strikket ferdig og satt sammen. Jakken som var klar til å sendes i butikk, må nå gjøres om.

- Vi har ennå ikke fått noen varer i retur, så det er viktig å kvalitetssikre, forteller damene som mener det har gitt en ekstra piff at de jobber for en designer.

- Det ble med en gang mer alvorlig. Du vet at jakkene kommer til å gå opp og ned Karl Johan. Dette er noe vi kan være stolte av.

LES OGSÅ: Silje har gått ned 80 kilo: - Jeg tenkte at jeg kunne være en inspirasjon til andre som sliter med vekten

MÅ KVALITETSSIKRES: Heidi tar en titt på en jakkene som er ferdige. Foto: Håkon Jørgensen
MÅ KVALITETSSIKRES: Heidi tar en titt på en jakkene som er ferdige. Foto: Håkon Jørgensen Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer