Sister Sledge

Disse intrigene herjet i 70-tallets kuleste søstergruppe

Sister sledge endte til slutt i retten - søster mot søster.

DISCOSTJERNER: Sister Sledge var megastjerner på 1970- og 1989-tallet. FOTO: Aller Media
DISCOSTJERNER: Sister Sledge var megastjerner på 1970- og 1989-tallet. FOTO: Aller Media Vis mer
Publisert

Rytmen og sounden smyger seg inn i øret og ut i føttene. Så befinner du deg plutselig på dansegulvet – og du føler at det er akkurat her du hører hjemme. At det er her du skal være!

DEN følelsen får du av de beste Sister Sledge-låtene fra 70- og 80-tallet, da Debbie var den tidens svar på Beyonce. Fortsatt opptrer bandet både som Sister Sledge og enkeltvis. Eldstesøster Debbie turnerer gjerne internasjonalt med blant annet «We Are Family» – en hit som skjøt de fire søstrene som en katapult inn i rampelyset i 1979, midt i den store diskobølgen. Siden har de solgt millioner av plater og skrevet seg inn i musikkhistorien.

– Det var en snøball som begynte å rulle. Vi hadde det bare gøy og elsket å synge sammen. Det var ikke vi selv som skapte oss. Det var Gud som åpnet dørene, har Debbie Sledge sagt.

LES OGSÅ: Hun kom fra ingenting - vant verden og Mick Jagger

SOULDIVA: Debbie Sledge er og var stjernen i bandet, og synger nå mer ren soul og jazz. FOTO: NTB Scanpix
SOULDIVA: Debbie Sledge er og var stjernen i bandet, og synger nå mer ren soul og jazz. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Bitter familiekonflikt

Men alt har ikke alltid vært fryd og gammen og «We are family» mellom søstrene. Det er lenge siden alle opptrådte sammen. Joni døde for to år siden, 60 år gammel. Bare uker før hun døde, møttes de fire – Debbie, Joni, Kim og Kathy – til en følelsesladd forsoning for å begrave en 30 år gammel bitter feide. I 1989 utga nemlig yngstesøster Kathy et soloalbum. Ifølge den britiske avisen Daily Mirror skal hun ha fått beskjed fra de tre andre om at hvis hun gjorde det, måtte hun forlate gruppen.

Etter bruddet I 1989 beskrev Kathy hvordan det var for henne: «Så gikk de ut som gruppe på egen hånd, og hadde en fotoseanse uten å invitere meg. Det gjorde vondt.»

WE ARE FAMILY: Alle fire søstre samlet på 1980-tallet. Men snart blir de bare tre. FOTO: NTB Scanpix
WE ARE FAMILY: Alle fire søstre samlet på 1980-tallet. Men snart blir de bare tre. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I 2013 tok de tre søstrene saken til retten for å hindre Kathy i å omtale seg selv som en av Sister Sledge, noe som ikke hjalp på familieforholdet. Saken endte med forlik.

Kort etter Jonis død kunngjorde søstrene Debbie og Kim at de ville fortsette som Sister Sledge, og de er fortsatt å se på festival- og konsertscener. Debbie opptrer ofte som solist, gjerne ikledd en gulltopp som hun har lånt av tanten, som også er sanger, og med et gulltørkle viklet om det store håret, ligner hun en vaskeekte souldiva.

DANSBART: Sister Sledge fikk alle ut på dansegulvet når de fyrte opp. FOTO: NTB Scanpix
DANSBART: Sister Sledge fikk alle ut på dansegulvet når de fyrte opp. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Enorme hits

Det var noen av musikkens største hitmakere som for alvor åpnet dørene for Sister Sledge, nemlig Nile Rodgers og Bernard Edwards, som sto bak gruppen Chic.

– De to var kreative genier, som visste akkurat hva de ville ha, og vi hadde aldri jobbet på den måten før. Vi ville gjerne øve og være godt forberedt i studio. Men ofte presenterte de sangen først når vi sto foran mikrofonen. De ville nemlig at det skulle være helt friskt og nytt, og at den kreative flowen skulle bli fanget på tape. Det var akkurat det de oppnådde, har Debbie fortalt. Sammen med søstrene ble hun plutselig en del av den glamorøse diskoverdenen.

Audun Vinger, musikkanmelder i Dagens Næringsliv, forklarer gruppas suksess på denne måten:

– Tidlige singler som «Mama Never Told Me» er sjarmerende og melodiøs popsoul, litt Jackson 5-aktig, men det er først når de kommer i kontakt med Nile Rodgers og Chic at deres fulle potensial kommer fram – da kommer også de enorme hitene. Dessuten passet rytmene bra til det kommende tiårets jogge- og workoutbølge.

– Hva er det beste gruppen har å by på?

– Min favoritt vil alltid være «Thinking of you» – det er totalt gåsehud hver gang! Ekstatisk vemod. Sjekk forresten også Paul Wellers sublime coverversjon av låten «Lost in Music». Den rolige grooveren «Reach Your Peak» er også snacks. Jeg vil også framheve den mer boogie-aktige «If you really want me» fra 1981, sier Audun Vinger.

LES OGSÅ: Bo Derek var 16 - han var 46

Mye mote, null tull

«Halston, Gucci, Fiorucci», synger de i hiten «He’s the Greatest Dancer». Ikke bare hyllet de de store klesdesignerne, de selv opptrådte også med et nytt uttrykk hver gang de ga ut et nytt album. Alt fra egyptisk haremstil til svart lær med streetsmart attitude og pastellfarget strikk.

FUTURISTISK: Sister Sledge skifter stadig stil på konsertene, men er alltid samstemt. FOTO: NTB Scanpix
FUTURISTISK: Sister Sledge skifter stadig stil på konsertene, men er alltid samstemt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

– Mote er ekstremt viktig for alle som opptrer. Vi elsket glitter og spandex og fant det i små butikker i Hollywood. Vi ble også kontaktet av unge designere som ønsket at vi skulle gå med deres ting.

Likevel var søstrene annerledes enn andre artister. Mens andre eksperimenterte med stoff og alkohol og festet til langt på natt, var Sister Sledge «et omreisende familieshow». – Vi hadde alltid mor og bestemødre rundt oss, og det holdt oss samlet. Jeg var storesøsteren og holdt øye med de andre. Jeg er til og med blitt kalt kjedelig, ler hun.

SVART LÆR: Med Al Gore i 2000 under hans valgkamp for å bli president. FOTO: NTB Scanpix
SVART LÆR: Med Al Gore i 2000 under hans valgkamp for å bli president. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Sang og musikk har alltid vært en viktig del av familien.

Mormoren, Viola, var en talentfull operasanger. Da Debbie var sju og de yngre søstrene bare tre, fire og fem år gamle, lærte hun dem å synge flerstemt. Senere fikk hun arrangert en opptreden i den lokale kirken hjemme i Philadelphia. Moren til søstrene, Florez, var også sangerinne. Da de begynte å turnere, var hun både manager og bussjåfør. Faren var en framgangsrik steppedanser, som startet karrieren på Broadway i musikalen «Kiss Me Kate».

SUKKERSØTT: Så over til pastellene! FOTO: Aller Media
SUKKERSØTT: Så over til pastellene! FOTO: Aller Media Vis mer

Hjerteskjærende å reise fra barna

Nå er steppedans kommet på moten igjen.

– For noen år siden ga tanten min opp pensjonisttilværelsen for å lansere steppedanserne «The Second Generation Silver Bells». De er andre generasjon av de opprinnelige «Silver Bells» fra Renaissance-klubben i Harlem. De har arvet en koreografi som er helt unik, og som det er ingen som husker lenger. Nå finnes det en hel steppekultur i New York, forteller Debbie, som selv har innledet et samarbeid med danserne og til og med gitt et par steppesko til et av barnebarna sine.

– Jeg er mor til seks og elsker det. Men når du er tvunget til å forlate barna dine fordi du er på turné, er det hjerteskjærende. Nå er alle sammen selvstendige, og vi har et annet forhold. De reiser rundt for å se meg opptre. Så nå kan jeg bare nyte musikken og ha det gøy.

SUPERHITEN: We Are Family ble gruppas superhit, som fortsatt spilles til Thanksgiving i USA. FOTO: Aller Media
SUPERHITEN: We Are Family ble gruppas superhit, som fortsatt spilles til Thanksgiving i USA. FOTO: Aller Media Vis mer

Sister Sledge er stadig aktuelle, som inkarnasjonen av en original stil i musikkhistorien. Ikke minst i en tid med talentkonkurranser og en vrimmel av forskjellige band. Etter noen rolige år på 2000-tallet – der Debbie i en periode jobbet som assistent for en prest i Arizona, og Joni hadde en menighet i Florida som kvinnelig prest – vendte de tilbake til scenen i 2013.

– Det var herlig å se at publikum fremdeles var like entusiastiske. Vi har vært utrolig heldige. Det kan være krevende å hele tiden bo i en koffert, men nå som vi er eldre, nyter vi hverandres selskap mer. Jeg savner barnebarna mine, men jeg vet at de er i gode hender. Og når en mor vet at barna og barnebarna hennes har det bra, gir det en ny frihet, smiler Debbie.

Elsker jazz

– Helt til kvinner blir anerkjent, må vi fortsette å snakke om likestilling. Musikk er en fantastisk måte å spre budskapet på, sier Debbie, og nevner blant andre Billie Holiday som et musikalsk forbilde.

På konsert med Debbie i København for noen år siden lignet hun alt annet enn en bestemor, der hun sjarmerte både publikum og de unge musikerne hun opptrådte sammen med. Ifølge Debbie er den beste måten å holde seg ung å gjøre noe kreativt som man elsker.

– Jeg har alltid elsket jazzsjangeren, men det er først nylig at jeg har begynt å opptre med et helt repertoar. Det finnes fantastisk mange vakre sanger og tekster der ute, og jazzen gir meg så mange nye muligheter. Dessuten er det en helt ny frihet i improviseringen som er veldig lærerik, sier Debbie.

I hjørnet av klubben står en nydelig mann med sølvfarget hår – Jeroen de Bruine, som er teater- og skuespillerpedagog fra Nederland.

– Jeg møtte ham da han en gang kom opp på scenen og danset foran 8000 tilskuere mens vi sang «He’s the Greatest Dancer». Han ga meg en liten blomst, som jeg tok vare på. Da jeg dagen etter mottok en stor bukett, visste jeg med en gang hvem som hadde sendt den. Det skjedde for 23 år siden, og nå har vi vært gift i 23 år, smiler Debbie Sledge.

KULE DAMER: Eldre, men fortsatt med tak på publikum. Mens Joni (i midten) fortsatt lever. FOTO: NTB Scanpix
KULE DAMER: Eldre, men fortsatt med tak på publikum. Mens Joni (i midten) fortsatt lever. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kort om Sister Sledge

Gruppa ble etablert i 1971, med Debbie, Joni, Kim og Kathy Sledge (sistnevnte forlot gruppa i 1989). Joni døde i 2018. En femte søster heter Carol og er lærer hjemme i Philadelphia. Gruppa slo igjennom med platen «We Are Family» i 1979, som ble Grammy-nominert og som fremdeles spilles overalt i USA under Thanksgiving. Sister Sledge har solgt godt over 15 millioner plater og mottatt et utall priser. Moren, Florez, var sanger, mens faren, Edwin, var steppedanser på Broadway i New York.

LES OGSÅ: Den norske Hollywood-stjerna skjøt seg selv ved en feil

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer