Julegaver:

Disse julegavene kommer «alle» til å kjøpe i år

- Mye for pengene.

JULEGAVER: Tone Kroken mener at man ikke skal trenge å forstrekke seg økonomisk for å glede noen andre i jula. Foto: NTB
JULEGAVER: Tone Kroken mener at man ikke skal trenge å forstrekke seg økonomisk for å glede noen andre i jula. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Dyrtiden er her, og mange av oss har sett seg nødt til å krype inn i en slags sparebluss-modus. Også i jula. Ifølge Børsen og Virkes førjulsundersøkelse skal faktisk nær halvparten av oss nordmenn bruke mindre enn tidligere år på årets julefeiring.

41 prosent vil også bruke mindre på julegaver. Men, det betyr heldigvis ikke at vi ikke skal bruke julen til å gi en oppmerksomhet til noen vi bryr oss om eller noen som trenger det.

Det er også Tone Kroken, en av Norges mest kjente interiørarkitekter og halvparten av podkastduoen «Interiørrådet», glad for.

- Jeg elsker å gi julegaver, og jeg mener oppriktig at det er tanken som teller. Jeg synes ikke man skal behøve å stresse med altfor lange lister, eller forstrekke seg økonomisk for å glede noen andre, sier hun til KK.

Podkastkollega og KK-journalist Benedicte Wessel-Holst er enig.

- Både Tone og jeg har en regel, og det er at vi gir bort gaver vi aller helst har lyst på selv. Da føles det mye enklere å vite hva man skal velge! Jeg elsker for eksempel ting man kan samle på - ønske seg hvert år og fylle opp den allerede fine samlingen, sier Wessel-Holst.

Det er for øvrig ikke helt uten grunn at vi har kontaktet akkurat disse to i denne artikkelen. I fjor på samme tid hadde de nemlig en julegaveguide i podkasten sin, hvor de delte gode julegavetips til til stor glede for lytterne. Og det beste av alt: De fleste av tipsene koster ikke skjorta!

PINNEKJØTT: Dagbladets Christopher Sjuve gir deg en enkel guide til hvordan du får det perfekte pinnekjøttet. Foto/klipp: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Alt fra duftlys til tøyservietter ble nevnt entusiastisk, og inspirasjonen var til å ta og føle på.

- Det høres kanskje kjedelig ut, men tøyservietter ... det tror jeg ikke alle har. Det finnes i ulike prisklasser, farger, men kan kjøpe flere ved neste anledning - og det føles ut som noe man virkelig kan bruke, som er varig og veldig on trend, sa Benedicte som et av sine beste tips i fjor.

- Det hadde jeg blitt veldig glad for!, svarte Tone.

Årets julegaver

Så, hva slags julegaver spås til å ligge under flest juletrær spredt utover det ganske land i 2023? Kroken har noen umiddelbare tanker:

- I år er det nok flere som får velduftende gaver fra meg under treet, og i den retningen er jeg ganske sikker på at mange tenker. Håndsåper, håndkremer, duftlys, sprayer til hjemmet. Det er så mange deilige dufter som føles veldig luksuriøst å få. Og det tror jeg vi trenger nå!

DUFTGAVE: Denne benkesprayen fra Ecoya er en av Tone Krokens favoritter. Hun spår mange velduftende julegaver under treet i år. Foto: Produsenten
DUFTGAVE: Denne benkesprayen fra Ecoya er en av Tone Krokens favoritter. Hun spår mange velduftende julegaver under treet i år. Foto: Produsenten Vis mer

- En klassiker for meg å gi bort til «den som har alt», er en såkalt benkespray. En spray til kjøkkenbenken, noe jeg i grunn garantere at blir en suksess. Hvem vil vel ikke ha en nydelig og frisk duft på kjøkkenet - som i tillegg fjerner uønsket matlukt?

Benedicte har også troen på gaver som er med på å gjøre hjemmet til et mer koselig og harmonisk sted. Når nedgangstider, krig og uro er et faktum i verden, er det godt for hodet å ha hjemmet som en trygg og god sone.

LEVENDE LYS: Journalist og podkaster Benedicte Wessel-Holst tror mange går for levende lys i julegaver i år, og i den forbindelse en av hennes store lyslykt-favoritter - denne fra Olsson & Jensen. Foto: Produsenten
LEVENDE LYS: Journalist og podkaster Benedicte Wessel-Holst tror mange går for levende lys i julegaver i år, og i den forbindelse en av hennes store lyslykt-favoritter - denne fra Olsson & Jensen. Foto: Produsenten Vis mer

- Lyslykter vet jeg det blir en del av, og da er det litt gøy å gå for noen som gjør litt mer ut av seg. Lyslykter ser superfine ut på bordet, i vinduskarmen eller i hylla.

- Jeg tror også at boka til estetikeren Ragnhild Brochmann «Stygt og pent» er på topp til alle som anser seg som interiørinteresserte. Her får du sosiologien bak valgene dine, og gøye betraktninger om alt vi omgir oss med. Og så er den et fint interiørobjekt i seg selv, da - på stuebordet, kjøkkenbenken eller nattbordet.

En bok for alle

Apropos bøker. Reportasjeleder og tidligere bokanmelder i KK, Ingvild Kjøde, har flere gode litterære julegavetips hun har troa på at vil ligge mye under treet i år:

- Til de unge vil jeg absolutt si Oliver Lovrenskis «Da vi var yngre». Til de voksne trekker jeg fram Edvard Hoems avslutning på den historiske serien fra Vestlandet som har navnet «Husjomfru». Eller Nils Fredrik Dahls «Fars rygg».

- Til absolutt alle anbefaler jeg Vigdis Hjorts «Gjentakelsen». Og til barna synes jeg «Vindmakeren» av Maja Lunde og Lisa Aisato er utrolig fin.

BOTIPS: Denne boka anbefaler tidligere bokanmelder som julegave til de unge i år.
BOTIPS: Denne boka anbefaler tidligere bokanmelder som julegave til de unge i år. Vis mer

En sikker vinner

Ifølge KKs mote- og skjønnhetsansvarlig Ida Elise Eide Einarsdottir, er kanskje ikke dette det året der man kjøper de dyreste gavene, så i motelandskapet tror hun at tilbehør blir det mest oppvalgte valget under juletreet.

- Gavekort går gjerne i skuffen - og blir der. Men jeg vil absolutt slå et slag for gjenbruk denne julen, enten det er fra gjenbruksbutikker online eller fysisk eller gjenbruksapper som Tise. Fæbrik har akkurat lansert et samarbeid med norske Holzweiler, her får du både norsk design og gjenbruk i ett i et smart gjør det selv-prosjekt.

- En personlig gave som både er fin å få og å gi - og litt mer bærekraftig, sier Eide Einarsdottir.

Utover det trekker hun fram stylingverktøy til håret som noe hun er ganske sikker på at vil ligge under treet i år.

- Dyson og deres airwrap er jo legendarisk - med god grunn. Men prisen er nokså stiv. Den kan med hell også finnes pent brukt på Finn.no eller lignende gjenbruksapper, sier hun og fortsetter:

- Andre, mer budsjettvennlige alternativer, er Mermade Hair sine krølltenger som gir «mermaid»-looken, som for øvrig er overalt på sosiale medier nå. Eller de automatiske krølltengene fra Babyliss.

STYLINGVERKTØY: Mermade Hair sine krølltenger er en fin julegave nå som mermaid-looken trender på sosiale medier. Foto: Produsenten
STYLINGVERKTØY: Mermade Hair sine krølltenger er en fin julegave nå som mermaid-looken trender på sosiale medier. Foto: Produsenten Vis mer

- Hva med på skjønnhetsfronten? Hvilke gaver tror du blir gjengangere der?

- Her er gavesett en sikker vinner. Her får man gjerne mye for pengene, og gaveeskene er etter hvert blitt så fine at du ikke trenger å pakke de inn, bare legge de rett under treet.

Men, her er det mange forholdsregler å ta, advarer Eide Einarsdottir.

- Alt ettersom du går for hudpleie, hår, sminke eller duft. Sånn sett er kroppspleie litt enklere da det ikke er så mange hensyn å ta. Dessuten kommer gavesett i alle prisklasser, så her er det noe for alle.

Helt til topps

Vi må jo også ta en titt innom avdelingen for elektronikk og andre smarte duppedingser som vi nordmenn er over gjennomsnittet opptatt av. I tradisjon tro vil også det pakkes pent inn og gis bort som julegave - kanskje på den japanske og miljøvennlige Furoshiki-metoden?

Hvert år kårer Elektronikkbransjen årets julegave, som har en hovedjury med representanter fra Elkjøp, Power, Komplett og Elon. I år har de stemt øreproppene Elite 10 fra det danske merket Jabra helt til topps.

– Jabra er spesialister på høreapparater. Dette trekker de veksler på når de utvikler sine ørepropper, og Jabra Elite 10 bruker blant annet seks mikrofoner for å gi god lyd- og talekvalitet, med digital støykansellering og mulighet for samtidig oppkopling til flere blåtannenheter, uttalte ansvarlig redaktør Stian Sønsteng i fagbladet Elektronikkbransjen i forbindelse med kåringen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet