I år, som i fjor - og naturlig nok alle år før - har storheter fra inn- og utland gått bort. I år har vi mistet flere folkekjære sportsutøvere, TV-personligheter, politikere, artister og mennesker som har utrettet små og store ting - som har hatt direkte effekt på våre egne liv.
Under følger en oversikt over noen av de kvinner og menn som er gått bort i 2018 - og som har satt evige spor i Norge og resten av verden.
27. januar - Ingvar Kamprad, svensk forretningsmann, grunnlegger av møbelvarehuskjeden IKEA. Ble 91 år gammel, og døde i Småland i Sverige etter kort tids sykdom. Da han gikk bort hadde han, ifølge Bloomberg Billionaires Index, en formue på svimlende 58.7 milliarder dollar - som gjorde ham til den åttende rikeste mannen i verden, skriver Fortune.

13. februar - Prins Henrik av Danmark, dansk prinsgemal og gift med dronning Margrethe (73) av Danmark. Han ble 83 år. I august i fjor sjokkerte han en hel verden da han, via en pressemelding offentliggjort av det kongelige hoff, klargjorde at han ikke ønsket å ligge begravet ved siden av sin kone den dagen det skulle bli aktuelt. Da det ble kjent at prinsegemalen hadde sovnet inn på Fredensborg slott klokken 23.18 tirsdag 13. februar, gikk det ikke lang tid før det ble spekulert i hvor prins Henrik skulle begraves. Kort tid etter kom svaret: han fikk ønsket om å kremeres oppfylt. Etter eget ønske ble den ene halvdelen av asken spredt over over dansk farvann, meldte DR, mens den resterende delen av asken ble lagt i en urne og nedsenket i hagen ved Fredensborg slott. Henrik og dronning Margrethe var gift i 51 år.

14. mars – Stephen Hawking, britisk teoretisk fysiker, professor og fagbokforfatter. Ble 76 år gammel. Kjent for sin forskning på det sorte hull, og beregning av stråling fra sorte hull kalt Hawking-stråling. Skal ha hatt en IQ på 160 - noe som har gjort at han ved flere anledninger er blitt sammenlignet med den tyskfødte teoretisk fysiker Albert Einstein (1879-1955) - som også hadde en IQ på 160. Kort tid etter at Hawking fylte 21 år ble han diagnostisert med en uspesifisert uhelbredelig sykdom. Denne sykdommen er senere blitt identifisert som amyotrofisk lateralsklerose - ALS. Han satt i rullestol og brukte en språkdatamaskin, som ble styrt av øynene og enkelte muskler i ansiktet, for å kommunisere. Stephen Hawking var gift med forfatter og lærer Jane Wilde (74) fra 1965 til 1995. De fikk barna Robert (51), Lucy (48) og Timothy (39). Da dødfallet ble kjent skrev de, ifølge britiske Express, et rørende minneord over sin far: «Det er med stor sorg vi meddeler at vår elskede far gikk bort i dag. Han var en stor vitenskapsmann og en ekstraordinær mann, hvis arbeid og arv kommer til å leve videre i mange år. Hans mot og iherdighet, sammen med hans skarpe sinn og humor, har inspirert mennesker over hele verden».

2. april – Winnie Mandela, sørafrikansk politiker og ekskona til avdøde Nelson Mandela (1918-2013). Sammen med sin daværende mann bygget hun opp Sør-Afrika til å bli et multi-demokratisk land. Ektemannen hadde som kjent vært 27 år i fengsel som følge av apartheid, og mens mannen var fengslet var Winnie aktiv i partiet African National Congress. Winnie og Nelson giftet seg i 1958, og da han ble sluppet ut i februar 1990 sto kona klar til å ta ham imot. Dessverre skulle ekteskapet bare vare i seks år til. I mars 1996 var skilsmissen et faktum. Winnie døde som følge av lang tids sykdom. Hun ble 81 år og etterlater seg døtrene Zindziswa Mandela (58) og Zenani Mandela (59).

3. april – Barbro Margareta «Lill-Babs» Svensson, svensk artist blant annet kjent for Stikkan Andersons slager: Är du kär i mej ännu Klas-Göran? som hun herjet hitlistene med på slutten av 50-tallet. Hun var også flere ganger med i Melodi Grand Prix. I 1961 kom hun så langt som til Eurovision Song Contest i Cannes med låten April, april. Lill-Babs hadde tre døtre. Yngstedatteren Kristin Kaspersen (49) var et resultat av ekteskapet med norske Kjell Kaspersen (79), som var tidligere målvakt for det norske landslaget. Lill-Babs døde som følge av hjerteproblemer. Hun ble 80 år gammel.

14. april – Jon Michelet, norsk forfatter og tidligere redaktør for avisen Klassekampen. Kjent for bøker som kriminalromanen Den drukner ei som henges skal (1975), spenningsromanen Orions Belte (1977) og bokserien En sjøens helt, som kom ut i perioden 2012 til 2018. Datteren Marte Michelet (43) fortalte i et innlegg på Facebook at han hadde vært rammet av polio som barn, og som følge av dette var hjerteklaffen hans svekket. I 2007 ble han rammet av prostatakreft og 10 år senere ble han på ny rammet av kreft i svelget. Jon Michelet ble 73 år. Tidligere i vinter møtte vi forfatterdatteren Marte Michelet i forbindelse med lanseringen av boken Hva visste hjemmefronten?, og hun erkjente at det hadde vært et tøft år: - Det siste året har vært veldig tungt. Både å se han forsvinne til kreften, og håndtere det å miste faren sin, sa hun til KK i oktober.

20. april – Tim Bergling, svensk DJ og artist kjent under artistnavnet Avicii. Den verdensberømte svensken ble bare 28 år gammel. Han ble funnet død på hotellet Muscat Hills Resort i Oman, og kort tid etter dødsfallet åpnet familien opp, via pressekontakten Ebba Lindqvist, om årsaken, skriver Aftonbladet: «Vår älskade Tim var en sökare, en skör konstnärssjäl som alltid burit på stora existentiella frågor. En överpresterande perfektionist som reste och jobbade hårt i ett tempo som ledde till extremt svår stress. När han slutat turnera ville han hitta en balans i livet för att må bra och kunna göra det han älskade mest – musik. Han kämpade verkligen med tankar om Meningen, Livet, Lyckan. Nu orkade han inte längre. Han ville få frid. Tim var inte gjord för det maskineri han hamnade i, han var en ömhudad kille som älskade sina fans men skydde rampljuset. Tim, du kommer för alltid att vara älskad och saknad. Den du var och din musik kommer att bära minnet av dig vidare. Vi älskar dig, Familjen.».

24. april – Terje «Pushwagner» Brofos, norsk samtidskunstner blant annet kjent for verkene Soft City og Apokalypse som har høstet massiv nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Terje Brofos slet store deler av voksenlivet med alkohol- og narkotikaavhengighet, som gjorde at han på 90-tallet ga bort flere verker for å få husly. Disse verkene ble siden skulle bli solgt uten Brofos' samtykke. På midten av 2000-tallet gikk han rettens vei - og i oktober 2009 ble det kjent at Oslo tingrett slo fast at verkene skulle gis tilbake til kunstneren. Han ble også tilkjent en erstatning på én million kroner. Terje Brofos ble 77 år.

7. juni – Minken Fosheim er å regne som en av Norges mest folkekjære skuespillere, og var kjent gjennom både Fjernsynsteatret, platen og boken Eventyret om Mozart, barne-TV-serien Huset med det rare i, Halvsju-serien C-blokk bandet, humorserien Karl & Co og ikke minst sin egen teaterskole Minkens Barne- og Ungdomsteater. Hun ble rammet av kreft, og sovnet inn på Lovisenberg sykehus i Oslo. Hun ble 62 år.

13. juli – Thorvald Stoltenberg, norsk diplomat og AP-politiker, og tidligere utenriksminister og forsvarminister. Gikk bort i en alder av 87 år. Han var far til tidligere statsminister Jens Stoltenberg (59), og kjent for å sette demokrati og nestekjærlighet svært høyt. På sine eldre dager var han FN-ambassadør og president i Norges Røde kors.

22. juli – Tor Erling Staff, norsk høyesterettsadvokat. Juristen som ikke var redd for å være politisk ukorrekt og å si høyt hva han mente - til tross for at det skapte furore av dimensjoner. Han påtok seg å forsvare alt fra narkotikadømte og seksualforbrytere, til hardbarka drapsmenn. I 2005 skrev Aftenposten at Staff hadde inngått partnerskap med en mann. Tidligere hadde han vært gift med en kvinne som han fikk to barn med. Tor Erling Staff ble 85 år.

29. juli – Vibeke Skofterud, norsk langrennsløper. Natt til søndag 29. juli døde den tidligere skistjernen Vibeke Skofterud som følge av en vannscooterulykke ved øya St. Helena i Arendal. Den populære idrettsstjernen og TV-profilen ble bare 38 år. Under begravelsen, som ble avholdt fra Eidsberg kirke den 9. august, holdt kjæresten Marit Stenshorne en svært rørende tale: - Vibeke er det mest levende menneske jeg har møtt, hun tok meg som en virvelvind. Takk for at jeg fikk lov til å elske deg, sa hun fra talerstolen.

3. august – Ingrid Espelid Hovig, norsk programleder og forfatter. Den folkekjære husstellæreren lærte oss alle «å juksa litte grann», og ga oss tips og råd om kosthold og matlaging. I en periode på 34 år deltok hun i over 300 episoder av Fjernsynskjøkkenet på NRK. På bakgrunn av sitt virke som husstellærer og for å ha bidratt til folkeopplysning innen kosthold og matlaging ble hun i 1994 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Ingrid Espelid Hovig, som opprinnelig kom fra Askøy ved Bergen, ble 94 år gammel.

16. august – Aretha Franklin, amerikansk sanger. På slutten av 60-tallet var hun en av verdens hotteste artister, og har skrevet seg inn i musikkhistorien med låter som Respect (1968), I Say a Little Prayer (1968) og A Natural Woman (1968). Etter hvert fikk hun også tilnavnet The Queen of Soul. Da Aretha bare var 12 år ble hun gravid og fødte en sønn. To år senere kom en ny sønn til verden. Hun skal ha vært veldig privat når det kommer til hvem fedrene til de to guttene var, skriver People, og har aldri kommentert ryktene som har svirret. Siden fikk hun to sønner til. Hun ble gift og skilt to ganger. Aretha Franklin slet med overvekt og alkoholavhengighet, og var kjederøyker i en årrekke. Dette gikk naturlig nok utover helsen og sceneprestasjon. I midten av august døde hun i sitt eget hjem i Detroit som følge av kreft i bukspyttkjertelen. The Queen of Soul ble 76 år.

18. august – Kofi Annan, ghanesisk diplomat og generalsekretær i FN i perioden 1997–2006. Den anerkjente og høyt aktede diplomaten sovnet inn i sitt hjem i Sveits i august, omringet av sin svenske kone Nane Maria Annan (74) og de tre barna Ama, Kojo og Nina - som de hadde fra tidligere forhold. Kofi Annan var forkjemper for demokrati og menneskerettigheter, og ble i 2001 tildelt Nobels fredspris for FNs arbeid for fred i konflikter gjennom mer enn 50 år. – Verden har mistet en sterk stemme for fred og forsoning. Han levde et langt liv i arbeid for å gjøre verden til et bedre sted, og jeg har sett på nært hold hvor viktig hans innsats har vært, sa Jens Stoltenberg til VG da nyheten om dødsfallet ble kjent. Han ble 80 år.

2. september – Ida Eide, norsk langrennsløper. Tidlig i september kom nok en sjokkbeskjed som rystet Idretts-Norge. Den 30 år gamle skiløperen Ida Eide, storesøsteren til langrennsløperen Mari Eide (28), døde som følge av hjertestans under mosjonsløpet Norgesløpet på Jessheim. Via NTB sendte familien og standupkomiker-samboeren Nils Ingar Aadne (36) ut en pressemelding etter det tragiske dødsfallet: «Det er med dyp sorg vi bekrefter at Ida Eide døde på Ullevål sykehus i går som følge av at hun fikk hjertestans under et mosjonsløp på Jessheim lørdag. Familien er svært takknemlig for all den støtten vi har fått i denne uvirkelige situasjonen og ber om forståelse for at vi ønsker å bruke tiden fremover sammen med våre nærmeste. Med hilsen familien og samboer.».

29. september – Mille-Marie Treschow, norsk forretningskvinne. Den driftige skogeieren Mille-Marie ble bare 64 år gammel. Ifølge sønnen Michael Stang Treschow (31) døde hun som følge av sykdom. Siden 1986 hadde Mille-Marie driftet familieforetaket Treschow-Fritzøe-konsernet, noe som sønnen forklarer var hennes store lidenskap. «Mamma hadde et stort hjerte for Treschow-Fritzøe og alle som jobber her. Hun har hatt stor betydning for utviklingen av selskapet fra et tradisjonelt skogsdriftselskap til et moderne industrikonsern. Selv om hun var ute av den daglige drift var hun sterkt engasjert i selskapet. Det var dette hun levde og åndet for», sa Michael Stang Treschow i en pressemelding, ifølge Aftenposten. Mille-Marie var gift med forretningsmannen Stein Erik Hagen (62) i perioden 2004 til 2012.

21. oktober – Joachim H. Rønneberg, norsk Kompani Linge-mann. Krigshelten var en av de mange motstandsmennene som opererte under andre verdenskrig, og er kanskje mest kjent for å ha ledet motstandsgruppen Gunnerside - som sprengte tungtvannsanlegget på Vemork på Rjukan. Senere kjent som Tungtvannsaksjonen. Rønneberg ble 99 år. Den 30. oktober ble han gravlagt i Ålesund, og kronprins Haakon var en av mange som deltok i begravelsen.

28.oktober – Vera Micaelsen, norsk forfatter og programleder. Gjennom sitt virke som spaltist i Aftenposten Junior var hun opptatt av å formidle ord og tanker til barn og unge. Da hun i oktober døde som følge av lang tids kamp mot kreftsykdommen, ble det postet en siste hilsen til Veras unge leserne i nettopp Aftenposten junior: «Aller kjæreste Junior-lesere. Når dere leser dette, er jeg død. Dessverre har jeg levd med kreft i over fire år. Kreften jeg har, er av en type folk vanligvis ikke dør av i Norge, men jeg har vært veldig uheldig. Uansett er jeg takknemlig for livet jeg har levd, og ikke er jeg spesielt redd for å dø heller. Jeg prøver ofte å overbevise sørgende venner om at jeg er oppriktig takknemlig for å ha opplevd å bli alvorlig syk. For det har ikke bare vært fælt. Tvert imot er det en enorm gave å møte så mye varme, så mange klemmer, så mye sterk kjærlighet, og det er ikke alle som får en slik bekreftelse i sitt liv. Det eneste som kunne toppe det, bortsett fra å bli frisk, selvfølgelig, er at alle dere skjønner hvor stor gave livet er, og at dere snur dere mot de dere har nær og sørger for at de forstår hvor mye de betyr for dere. Livet er nemlig for kort til å bli sjenert av å si: Jeg elsker deg. Klem fra Vera». Programlederen, kjent fra blant annet Go' elg og Holger Nielsens Metode, ble 43 år. Hun etterlater seg mann og to døtre.

LES OGSÅ: Derfor var Vera Micaelsens siste hilsen til barna så viktig