Grensesetting:

Disse personene må sette mer grenser

- Gjelder spesielt for kvinner.

GRENSESETTING: - Alle vil bli likt av andre, og du prøver selvfølgelig å være snill mot andre mennesker. Men hvis du prøver så godt du kan å blidgjøre andre i enhver setting, vil du ofte gå på akkord med deg selv, sier eksperten. Foto: NTB.
GRENSESETTING: - Alle vil bli likt av andre, og du prøver selvfølgelig å være snill mot andre mennesker. Men hvis du prøver så godt du kan å blidgjøre andre i enhver setting, vil du ofte gå på akkord med deg selv, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Har du noen gang tenkt på at det kreves mot for å være skuffende?

De fleste av oss prøver så godt vi kan å gjøre andre fornøyde. Du tilpasser deg for å blidgjøre sjefen, kjæresten, ungene og naboen, og ofte må du gå på kompromiss med egne behov,

Du sier ja til å dra i familieselskap selv om det er det siste du har lyst til, eller du sier ja til å påta deg enda en arbeidsoppgave selv om du allerede jobber med flere store prosjekter.

Hvis dette høres ut som deg så er du en typisk «people-pleaser», altså en som setter andres behov foran dine egne.

Men har du noen gang tenkt på hva som ville skjedd hvis du sa nei? «Nei, jeg kommer ikke i familieselskapet på lørdag», eller «Nei, jeg har ikke mulighet til å påta meg en ekstra arbeidsoppgave denne uken».

Å skuffe andre trenger ikke være så skummelt som det kanskje høres ut.

REDD FOR KRITIKK: People-pleasere er ofte livredde for å feile eller for å bli kritisert enda mer, forklarer eksperten. Foto: NTB.
REDD FOR KRITIKK: People-pleasere er ofte livredde for å feile eller for å bli kritisert enda mer, forklarer eksperten. Foto: NTB. Vis mer

Alle vil bli likt

- Alle vil bli likt av andre, og du prøver selvfølgelig å være snill mot andre mennesker. Hvis du er hyggelig mot andre så vil jo de være hyggelige mot deg. Men hvis du prøver så godt du kan å blidgjøre andre i enhver setting, vil du ofte gå på akkord med deg selv.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, til KK.

Det meste av personligheten din og hvordan du er som menneske, handler om oppveksten din. Hvis du ble oppdratt til å ha mye empati så er det større sannsynlighet for at du er en empatisk voksen, fordi det er en lært egenskap.

- Du strekker deg gjerne langt for at andre skal bli fornøyd og for at andre skal like deg, men det er lov å skuffe andre litt av og til, sier Winther.

Hans beste tips for å slutte å være en såkalt «people pleaser», er å venne deg til å ta et klart standpunkt.

- Vær bevisst på at du vil endre vanen og måten du er på. Du bør øve på si mer nei, råder han.

FØLER ET PRESS: - Mange kvinner kjenner behovet for å blidgjøre andre allerede i barndommen, og mange blir såkalte “people pleasere” i voksen alder, sier eksperten. Foto: NTB.
FØLER ET PRESS: - Mange kvinner kjenner behovet for å blidgjøre andre allerede i barndommen, og mange blir såkalte “people pleasere” i voksen alder, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

Begynner allerede i barndommen

- Mange kvinner kjenner behovet for å blidgjøre andre allerede i barndommen, og mange blir såkalte «people pleasere» i voksen alder. Det stilles generelt høyere krav til hvordan du som kvinne bør oppføre seg, hvor høylytt du kan være, mengden arbeidsoppgaver du har i hjemmet, hva du bør ha på deg og hvilke tonefall du bruker.

Det sier sexolog og parterapeut Tone Haldorsen til KK.

Mange opplever et høyt press, og gjør alt de kan for å leve opp til andre forventninger.

- Du føler kanskje at det ikke er mulig å gjøre noe riktig, og at samfunnet stiller for høye krav. People-pleasere er ofte livredde for å feile eller for å bli kritisert enda mer, forklarer Haldorsen.

KAN ØKE LYKKEFØLELSEN: - Om du finner balansen mellom å være deg selv og å være en del av samfunnet, vil du også slappe mer av og oppleve sterkere lykkefølelse i hverdagen, sier Haldorsen. Foto: NTB.
KAN ØKE LYKKEFØLELSEN: - Om du finner balansen mellom å være deg selv og å være en del av samfunnet, vil du også slappe mer av og oppleve sterkere lykkefølelse i hverdagen, sier Haldorsen. Foto: NTB. Vis mer

Krever mot å si sannheten

Hvis du alltid sier ja fordi du er redd for å skuffe andre, kan du ende opp som utbrent og følelsesmessig utslitt.

Du er gjerne litt «flink pike», og gjør det du føler er forventet av deg til enhver tid. Du vil være hyggelig, uselvisk, hjelpsom og sjenerøs, og tenker at det vil gjøre at andre verdsetter, respekterer og elsker deg.

Så hva kan du gjøre for å bryte denne vanen og sette deg selv først?

Det kan føles skummelt og vanskelig å si sannheten, men du må ha mot og våge å stå for det du mener i stedet for å tilfredsstille alle rundt deg. Du oppnår frihet når du slutter å ta ansvar for andres følelser og behov.

Ha tro på deg selv

- Er det mulig å slutte å være en people pleaser?

- Det er mulig, men da må du lære deg å gi blaffen i hva andre mener. Det er veldig vanskelig for oss mennesker, da det er en viktig del av menneskets natur å høre til en flokk. Det er naturlig at du ønsker å passe inn, sier Haldorsen.

Kvinner som er høylytte, seksuelt frigjorte, kler seg som de vil, sminker seg som de vil og lager sine egne veier, kan oppleve at andre kritiserer deres valg.

- Det er lettere å hetse de som skiller seg veldig ut enn de som prøver å gå i ett med omgivelsene. Det er trist, men det er sant. Om du bygger opp deg selv, selvaksepten og selvtilliten din, vil du kunne bryte vaner. Du må akseptere at ikke alle liker deg, og at de vennene som ikke liker ditt egentlige jeg vil kunne forsvinne, sier hun.

Det er også lett å få motstand fra familie, så det må du også tørre å eventuelt stå imot.

- Om du finner balansen mellom å være deg selv og å være en del av samfunnet, vil du også slappe mer av og oppleve sterkere lykkefølelse i hverdagen, sier Haldorsen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer