Dating

Disse spørsmålene bør du stille på første date

Ekspertene kommer med sine beste råd for en vellykket date.

DATING: Det er noen spørsmål det kan lønne seg å spørre daten din om på første date for å FOTO: NTB
DATING: Det er noen spørsmål det kan lønne seg å spørre daten din om på første date for å FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Du har tenkte nøye gjennom antrekket, du kjenner blodet pumpe litt ekstra og er klar for første date. Kommer du til å like vedkommende? Kommer vedkommende til å like deg? Har dere felles interesser? Hva skal dere egentlig prate om?

Spørsmålene som melder seg kan være mange. Usikkerheten knyttet til om dere er en god match eller ikke er for de aller fleste tilstedeværende før aller første møte. Kanskje er du utelukkende redd for at praten ikke skal gå lett, eller du kan være bekymret for om vedkommende ikke er den potensielle drømmepartneren likevel.

For å lykkes med at praten flyter er det noen nøkkelspørsmål du bør stille.

Det første du bør tenke på er at du skal få noe ut av møtet, ifølge parterapeut Rachel Moheban-Wachtel. Med det mener hun at du bør sørge for å avdekke intensjonene til den andre. Er vedkommende klar for et forhold, en livspartner eller har hen akkurat gått gjennom et brudd og er dermed ikke klar for noe nytt?

Fagpersonene er enige om at man skal stille spørsmål. For å unngå at det første møtet blir som et jobbintervju - bare med vin i glasset - skal du stille åpne spørsmål og spørre om detaljer i det den andre personen forteller. Det vil skape en naturlig flyt i samtalen, skal vi tro ekspertene.

Parterapeut Victoria Riordan sier til Womens Health at hun deler opp spørsmål i tre kategorier: Spørsmål som undersøker om man er kompatible som par basert på verdier, generelle mål i livet og personlighet for å se om man har ferdighetene som trengs i et forhold.

Ekspertene Womens Health har snakket med, har kommet frem til 15 spørsmål du bør stille på første date, og vi tar deg gjennom dem.

1. Hva gjorde deg interessert i å gå på date med meg?

Spørsmålet kan få frem mye av det samme som «Liker du meg?» uten at det er like direkte. Dessuten åpner det for samtale og kan føre til flere oppfølgingsspørsmål.

Enten den andre personen likte noe du skrev i Tinder-bioen din eller om det var noe ved deg da dere møttes på byen forrige helg, gjør svaret at du forstår dem bedre. Samtidig kan det være et flørtete spørsmål som vil føre dere nærmere, mener terapeut Brooke Schwartz.

2. Hva ser du etter?

Målet med spørsmålet er å finne ut om deres datingambisjoner stemmer overens. Denne informasjonen er spesielt nyttig dersom du har vært på flere første dater som ikke har ført til noe.

3. Hva betyr noe for deg?

Å stille for spesifikke spørsmål kan være vanskelig for den andre personen å svare på. Ved å spørre om hva de bryr seg om, kan det ofte være slik at de kan snakke om temaet i det uendelige.

– Grunnleggende vil alle spørsmål som omhandler den andre personens verdier være nyttige, poengterer Schwartz.

4. Når du tenker på nylige politiske hendelser, er det noe som har vært bemerkelsesverdig for deg?

Dette spørsmålet kan hjelpe deg å vurdere om dere er kompatible i måten dere ser verden på. For mange er det grunnleggende ha samme politiske og religiøse synspunkt som en partner.

Dersom det er viktig for deg, er det også viktig å spørre om, mener Riordan.

– Dersom de ikke kan håndtere en vanskelig samtale, er ikke det et godt utgangspunkt for et romantisk forhold. En person som er klar for å date deg, er en person som kan takle et litt ukomfortabelt spørsmål, hevder hun.

5. Hvordan skiller du mellom jobb og fritid?

Spørsmålet avdekker om personen har det som skal til for å være i et sunt forhold. Er de villige til å prioritere deg? Dropper de viktige sosiale sammenkomster for å jobbe?

Oppfølgingsspørsmål kan være «Hvor ser du deg selv om fem år?»

Dette er viktig informasjon å sitte på om en potensiell partner, er ekspertene enig i.

6. Hva ville du gjort hvis du hadde en uke ferie?

Ved å stille dette spørsmålet får du svar på hva daten din ville brukt fritiden sin på og hva de setter pris på. Kanskje er vedkommende rastløs, interessert i å reise og oppleve andre kulturer, kanskje er personen mest giret på en tur i fjellet eller slappe av hjemme i fred og ro.

På den måten får du vite mye om hva personen liker å bruke tiden sin på, uten å spørre om det direkte. Spørsmålet åpner også for oppfølgingsspørsmål som skaper flyt i samtalen.

7. Når du tilbringer tid med andre mennesker, hvor ofte er du den som legger planene?

Svaret indikerer hvordan den andre personen kommuniserer og hvilken rolle vedkommende har blant sine venner. Kanskje er personen er en initiativtaker, en god planlegger eller kanskje best på å delegere oppgaver?

Dersom vedkommende liker å legge planer, vet du at det er en ansvarsfull og pålitelig person du har med å gjøre.

FØRSTE DATE: Det er ikke nødvendig å stille alle spørsmålene ekspertene tipser om, men de er fine samtalestartere og lærer deg å kjenne din potensielle partner på et dypere plan. FOTO: NTB
FØRSTE DATE: Det er ikke nødvendig å stille alle spørsmålene ekspertene tipser om, men de er fine samtalestartere og lærer deg å kjenne din potensielle partner på et dypere plan. FOTO: NTB Vis mer

8. Hvor godt føler du at du kan inngå kompromisser?

Riordan, som er parterapeut, hevder at du kan ikke bygge et forhold hvis ikke du kan inngå kompromisser, og det kan du finne ut av ved å stille dette spørsmålet.

9. Hva mener du er viktig for et godt forhold?

Dersom du er interessert i et langvarig forhold, kan det være en god idé å vite hva den andre parten mener skal til for å få det til å fungere. Dersom de er opptatt av god kommunikasjon, er sjansen større for at dere setter dere ned og prater om uenigheter enn å forlate rommet rasende uten å løse opp i det.

10. Hvordan håndterer du konflikt?

Svaret på spørsmålet gir en god indikasjon på hvordan personen vil løse konflikter i et forhold. Her kan du avdekke om personen har selvinnsikt til å se at hun eller han har såret noen.

Vi har ofte en tendens til å gå inn i et forhold å tenke at «de vil forandre seg», noe som ofte ikke er tilfelle. Med dette spørsmålet kan du gjenkjenne svakheter ved konfliktløsing allerede på første date.

11. Hva har du måttet jobbe med i tidligere forhold?

Spørsmålet kan for mange virke litt påtrengende, men det er visse ting du bør være obs på. Er daten din mest interessert i å flytte skylden over på andre enn seg selv, er det et tydelig rødt flagg.

Terapeutene er enige om at å avdekke faresignaler tidlig, gjør det enklere for deg å lykkes på datingmarkedet.

12. Hvem er den personen du prater med aller mest?

Nå har vi vært gjennom noen spørsmål som krever litt mer både av deg og den som skal svare på dem. Men det er også fint å stille noen lettere spørsmål.

Med denne informasjonen kan du forstå hvilke forhold personen verdsetter mest – og kanskje kommer det frem noen morsomme historier.

13. Hva er den beste gaven du noen gang har fått?

Dette spørsmålet åpner også for en morsom eller rørende historie. Et lettbeint spørsmål som gir den andre personen muligheten til å snakke om noen de liker.

14. Hva var ditt førsteinntrykk av meg?

Ekspertene råder til å stille dette spørsmålet litt ut i første date. Det kan kreve litt å stille det, men det kan passe seg dersom kvelden har vært vellykket så langt, og det dukker opp en mulighet til å spørre.

Spørsmålet kan vise til om personen har fulgt med på det du har sagt og blitt bedre kjent med hvem du er. Dersom personen gir et svar som ikke stemmer overens med din oppfatning av deg selv, kan det enten være at han eller hun er uinteressert og du ikke bør møte personen igjen. Eller det kan gi deg muligheten til å vise tydeligere den personen du egentlig er, for å rette opp førsteinntrykket personen har av deg.

15. Hva gjorde deg mest giret på å gå på date med meg?

Spørsmålet gir mulighet til å dele mer om deg selv, og som enkelt kan føre til oppfølgingsspørsmål og videre samtale.

Alle de femten spørsmålene skal ikke nødvendigvis stilles på en første date, men de er gode samtalestartere som skaper en naturlig dialog. Spørsmålene bidrar også til å bli kjent på et dypere plan, og ikke bare overflatisk slik som en første date mellom to mennesker som ikke kjenner hverandre, ofte kan oppleves.

Schwartz poengterer at dersom et spørsmål føles unaturlig å stille, så ikke still det.

Nå som du har disse spørsmålene i bakhånd, kan du stille et av dem dersom den kleine stillheten skulle dukke opp på første date - istedenfor å stille et impulsivt spørsmål for å avbryte stillheten.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer