Parforhold

Disse tingene bør man ikke holde hemmelig for partneren sin

Noen av tingene regnes som en forutsetning for at dere kan fungere som kjærester.

HVITE LØGNER: Alle har dratt en hvit løgn en eller annen gang i løpet av livet, men selv hvor hvit løgnen er - er det lurt å gjøre det overfor partneren din? FOTO: NTB Scanpix
HVITE LØGNER: Alle har dratt en hvit løgn en eller annen gang i løpet av livet, men selv hvor hvit løgnen er - er det lurt å gjøre det overfor partneren din? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi har alle noe vi helst holder for oss selv, og velger derfor å heller dra noen hvite løgner overfor kjæresten i stedet for å si sannheten. Typiske eksempler på det kan være alt fra å lyve om hvor mange man egentlig har ligget med, hva den nye kjolen man kjøpte kostet eller hvor mange drinker man egentlig drakk ute på byen med jentegjengen i helga.

Men er disse «ufarlige» løgnene egentlig så lure? Og hva bør man ikke lyve om til partneren sin?

– Vi skjuler alt for mye, og det bare tukler det til for oss. Det har Ingeborg Reber, som er parterapeut hos Parterapeut.no, tidligere sagt til KK.

En annen ekspert har også uttalt:

En bagatell av en løgn kan bli et større problem for forholdet, dersom partneren oppdager at du skjuler noe. Dette kan få partner til å lure på hva annet det er du skjuler eller lyver om, har parterapeut og familierådgiver hos Samtalen AS, Kari Erøy, sagt til KK.

Dette bør du ikke lyve om til kjæresten

Selvfølgelig kan det være greit å holde tilbake noen ting - spesielt tidlig i relasjonen. Men det finnes faktisk noen punkter man helst bør ta opp innen det har gått ett år, skal vi tro psykolog Nicole Issa og nettstedet Bustle.

Hennes «ikke lyv til partneren din om disse tingene-liste» ser omtrent slik ut:

1. Hvor du vil bo i fremtiden
Kanskje har du planer om å flytte tilbake til hjemstedet ditt eller drømmer om å bo i et helt annet land enn Norge. Dette er noe som selvfølgelig ikke trenger å ødelegge for forholdet, men det kan være lurt å snakke ut om eventuelle bosted-synspunkter tidlig i relasjonen.

– En stor feil mange gjør er at de tenker at det skal «gå seg til», og at den andre sikkert kommer til å bli enig etter hvert – men dette skjer veldig ofte ikke. Du må ikke tro at partneren din kommer til å bli enig med deg uten at dere snakker om det.

– Det er viktig å huske at partneren din kan ha like gode grunner som deg til å foretrekke et sted å bo, selv om dine argumenter er aldri så gode. Du må respektere ønskene til partneren din, og du må kjenne etter hvilke kompromisser du kan være med på og ikke, har psykolog Peder Kjøs tidligere sagt til KK.

2. Hvor mye tid man vil bruke sammen
Noen har behov for å være med andre mennesker «hele tiden» og blir fort rastløs når de er alene. Andre føler derimot behov for å «dyrke seg selv» med jevnlig alenetid. Er du av den typen som foretrekker alternativ to, kan det være lurt å avklare ganske tidlig. Om du plutselig sier nei til ting partneren din foreslår og sier årsaken er at du vil være for deg selv, kan han/hun tro at du ikke lenger er interessert. Vær åpen om dine behov.

KK har tidligere skrevet om hvor viktig alenetid er for forholdet. Noen eksperter mener til og med at det er en forutsetning for at to mennesker skal fungere som kjærester.

– Det kan være viktig med alenetid i et forhold. Det å møte andre inntrykk sammen med venner, utenom partneren, kan bringe med seg nye impulser til forholdet.

- Man må skaffe nye impulser for å ha noe å kommunisere om, i forholdet, har pedagog og sexologisk rådgiver hos Sexologene.no, Ulla Aasland sagt til KK.

3. Hvordan din psykiske helse er
Å legge ut om hvordan det står til med en selv på det psykiske plan er kanskje ikke noe man tar opp på første date, men det finnes en rekke fordeler ved å være åpen om hvordan du har det mentalt. Blant annet vil du mest sannsynlig møte større forståelse hos partneren din om du plutselig skulle oppføre deg «merkelig» en dag.

- Jeg anbefaler å fortelle om eventuelle psykiske plager etter at dere har datet i noen måneder. Når man forteller noe så personlig lar du personen bli ordentlig godt kjent med deg. Vær trygg på personen før du åpner opp, sier psykolog Issa.

4. Om du har opplevd noe vanskelig i tidligere forhold
Det er ikke alle som synes det er greit å verken snakke om sin egen eks eller høre om partnerens eks, samtidig kan det være en fordel å være åpen hvis du har opplevd noe vanskelig i tidligere relasjoner. Og helt ærlig - selv om vi ikke liker å innrømme det, er vi vel alle interesserte i å vite om fortiden til vår kjære - til tross for at det vi får høre ikke alltid er det vi ønsker å høre.

- Å fortelle kjæresten om fortiden, å dele både oppturer og nedturer og fortelle om tidligere forhold, er en del av det å bli kjent og det å bli enda tettere emosjonelt, har parterapeut Kate Elin Søyland sagt til KK.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer