Sparetips:

Disse utgiftene kutter du lettest

- Småutgiftene høres uskyldige ut, men de er noen grådige lommetyver.

KKs økonomiekspert, Magne Gundersen, deler sine aller beste sparetips. FOTO: NTB Scanpix
KKs økonomiekspert, Magne Gundersen, deler sine aller beste sparetips. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er ikke alltid like lett å sette av penger til sparing. Når lønnen kommer inn på konto, skal faste regninger betales og plutselig har man ikke så mye å rutte med som man kanskje trodde.

Men det finnes heldigvis noen enkle triks som kan gjøre det litt enklere å klare å spare. KKs økonomiekspert, Magne Gundersen, forteller at sparing handler om mye mer enn å sette av noen kroner hvis man tilfeldigvis skulle ha noen penger til overs. Han mener at sparing handler om både avkastning og trygghet, på kort og lang sikt.

- Det handler om bevisste valg, om vilje til å ta risiko og om å nå sine mål. Du sparer smart når du setter deg et sparemål, legger en spareplan og følger planen din, forteller han til KK og tipser:

Det er mange måter å spare på og mye å spare til. En god spareoppskrift kan være denne:

1. Bestem deg for hva du vil spare til

Det kan være store ting som bryllup, buffer, konfirmasjon, bil, motorsykkel eller oppussing. Eller ny jakke, sko, weekendtur, ferie, sofa, sykkel eller kanskje en veske.

2. Bestem deg for beløp og for hvor lang tid du vil bruke på sparingen

Det sier kanskje seg selv, men: Stort beløp eller kort tid betyr at du må spare mye i måneden. Lavere beløp og sparing over lengre tid gjør at du kan spare mindre per måned.

3. Spar fast hver måned

Og sett av til sparing på samme dag som du får lønn. En fast spareavtale ordner du lett selv i nett- eller mobilbanken. Med fast og helt automatisk sparing, slipper du hver måned å ta stilling til om du skal spare eller ikke.

4. Sparekonto

Spar på sparekonto når du skal bruke pengene om noen måneder eller om noen få år. Da gjør det ikke så mye om renta er lav. Det viktigste er at du har pengene klare når du skal kjøpe noe, reise eller oppleve noe.

KKs økonomiekspert, Magne Gundersen. FOTO: Sparebank1
KKs økonomiekspert, Magne Gundersen. FOTO: Sparebank1 Vis mer

5. Aksjefond

Spar i aksjefond hvis sparemålet er langt fram i tid, som ekstra pensjon eller til barna når de blir voksne. Sparing i aksjefond passer for deg som ikke trenger pengene på lenge, som tåler å se at verdiene kan svinge mye i perioder og som ønsker en bedre avkastning enn i bank. Men da må du holde ut og ikke bli grepet av panikk om kursene stuper, slik som nå. Blir du lett bekymret for pengene dine i urolige tider, bør du droppe fond og heller spare i bank.

6. Hold ut

Når du først har bestemt deg, er det viktig å holde ut, selv om motivasjonen ikke alltid er på topp. Belønningen er den utrolig gode følelsen når du har nådd sparemålet.

Videre forklarer han at at det finnes flere smarte måter å spare på, som mikrosparing, BSU og trekke ekstra skatt.

- La oss starte med mikrosparing. Hver gang du bruker bankkortet, blir et lite beløp overført til en sparekonto. Du kan spare et fast beløp hver gang du drar kortet, en fast prosentsats av kjøpsbeløpet eller du kan runde av kjøpsbeløpet opp til fem, ti eller femti kroner og spare mellomlegget. Da sparer du helt automatisk, uten at du merker det.

- Så har du BSU. Boligsparing for unge er en utrolig gunstig spareordning for alle under 34 år. Med 20 prosent skattefradrag av et årlig sparebeløp på opptil 25.000 kroner og en super rente i banken er dette den aller beste måte å spare til egenkapital, sier han og legger til:

- Be arbeidsgiver trekke deg noen hundrelapper ekstra i skatt hver måned. Det trekket merker du knapt, og pengene er låst fram til neste år. Å trekke ekstra skatt er litt som en forsikring mot skattesmell, bare at du får alle pengene tilbake om uhellet ikke inntreffer. Og får du baksmell, blir den mye mindre når du har spart litt ekstra hver måned.

Jo, vi er ganske gode på å sløse

Jeg er nok ikke alene når det kommer til å sløse mer enn nødvendig. En kaffekopp på vei til jobb, restaurantbesøk med venner, drinker, øl i sola, eller kanskje en boks snus. De fleste av oss har nok noe vi «sløser» penger på, noe Gundersen sier seg enig i.

- Vi sløser mest på mat og småutgifter. Det rare er at mange tror de bruker sånn akkurat passe og helt normalt på mat, men i virkeligheten er storsløsere. Jeg har møtt familier der både hun og han går i butikken opptil flere ganger hver dag. Og gjerne en tur innom bensinstasjonen eller kiosken i tillegg. Da blir det garantert mye, dyr og unødvendig handel.

Og nøkkelen til å sløse mindre på mat og andre småinnkjøp? Jo, det er planlegging - kanskje ikke så overraskende:

Hvis du planlegger innkjøpene i butikken, ikke kjøper mer enn du har planlagt og ukeshandler, vil du kunne spare MYE på matbudsjettet. Og selvsagt handler du i den rimelige butikken, ikke den dyre.

- Småutgiftene høres uskyldige ut, men de er noen grådige lommetyver. En kaffe på vei til jobb, en flaske kjøpevann på reisen, lunsj eller kantinemat, tyggegummi eller drops til å ha i veska, den daglige brusen, snusen eller røyken, smågodt midt i uka, pølse eller boller på bensinstasjonen, lottokupongen, el-sparkesykkelen eller taxien, sier Gundersen og legger til:

- Lista kan gjøres nesten uendelig lang. Poenget er at mange småutgifter, kanskje hver dag, utgjør store beløp når du summerer opp hver uke eller hver måned.

SMÅKJØP: De små beløpene vi hele tiden piper kortet på, kan i det store bildet bli til større beløp enn vi tror. FOTO: NTB scanpix
SMÅKJØP: De små beløpene vi hele tiden piper kortet på, kan i det store bildet bli til større beløp enn vi tror. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Så har vi alle de andre utgiftene vi har vent oss til. Nok en post undertegnende er skylding i. Abonnementer på TV, musikk, lydbøker, aviser og +abonnementer, cafebesøk, take away-mat, uteliv, restaurantbesøk, behandling av kropp, hud, hår og negler, treningssenter og PT.

Check, check, check. Her mener vår økonomiekspert at det kan lønne seg å se gjennom alt - er det noe her som er unødvendig?

- Hvis du har mange av disse utgiftene, hver måned, vil du med en alminnelig lønn sitte igjen med lite eller ingenting til sparing til det du virkelig ønsker deg eller virkelig får glede av, avslutter han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer