Dobbelthake

Dobbelthake? Det finnes råd!

Det er og blir irriterende. Det lille ekstra som har lagt seg under haken. ­Heldigvis er det mulig å bli kvitt den, og mulighetene er mange.

Dobbelthake? Det finnes råd!
Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss har litt ekstra hud under haken. Og selv om den vanligste årsaken til dobbelthake er overvekt, er det langt ifra alle med dobbelhake som er over­vektige. Det forsikrer Christian Busch, som er plastikkirurg ved Haukeland Universitetssykehus.
 
– Slanke kan også få dobbelthake fordi kroppsfettet kan fordele seg ujevnt. Fett fordeler seg ulikt hos ulike mennesker, forklarer han. Han utdyper at de aller fleste har fett på hoftene, selv slanke personer. Noen kvinner kan ­imidlertid ha betydelige fettansamlinger på utsiden av lårene, og noen får det altså under haken. 

Dobbelthake som skyldes uvanlig fordeling av kroppsfett, og altså ikke overvekt, er ofte familiært, ifølge Busch. 

– Etter hvert som huden mister elastisiteten og muskulaturen endrer seg med alderen, kan det komme mer fram, selv om ikke vekten endrer seg. Dette er egentlig det vi kaller løs hud, og er ikke det samme som dobbelthake.

Ifølge Busch har vi en tendens til å blande disse fenomenene, og kalle dem begge for dobbelthake. Og ofte tenker vi ikke over forskjellen heller. Dobbelthake er dobbelthake. Og uansett årsak: Den vil vi bli kvitt!

Les også: Brems aldringen med faste!

Kan trening hjelpe?
Skyldes dobbelthaken økt fettmengde på kroppen, og ikke genene dine, må du få opp energiforbruket for å bli kvitt den. Og da må hele kroppen til verks, da det dessverre ikke er mulig å slanke bort bare noen kroppsdeler. 

Når det kommer til treningen, er det utholdenhetstrening som vil øke fettforbrenningen. Det innebærer for eksempel langvarig kontinuerlig arbeid, som å gå, jogge eller sykle i et jevnt tempo i cirka én time, eller å trene intervaller, der man ­veksler mellom harde og roligere arbeidsperioder.

Førstnevnte ­gjøres med lav til moderat intensitet, og du skal kunne snakke underveis, mens sistnevnte gjennomføres ved høy intensitet i de harde arbeids­periodene. En kombinasjon av disse to treningsmåtene vil føre til god fettforbrenning. Særlig gjelder dette når treningsøkten blir lang nok. Når kroppen har brukt opp all energien fra karbohydrat­nedbrytning, som skjer nokså raskt, må den bryte ned fett for å få energi. 

Les også: Frisk med supermeny

Fjerning med ultralyd
Dersom du har en sunn og normal vekt er det ingen god idé å slanke eller trene bort dobbelthaken. Da finnes det noen litt mer kostbare alternativer i hudpleiesalongen. Silje M.J. Bergfald, som er daglig leder ved Frogner Medicare Health & Beauty, forteller om muligheten for å bruke ultralyd.

– Vi bruker et av markedets mest avanserte og effektive ultralydsystemer som bryter ned ­fettceller ved hjelp av kavitasjon, som er en reaksjon mellom væsker og lavfrekvente ultralydbølger. Kavitasjonen som benyttes har en frekvens som kun påvirker fett­celler. Ved bruk av lavfrekvente ultralydbølger med høy intensitet vil små vakuumbobler dannes i vevsvæsken på en kontrollert måte. Disse boblene vil implodere slik at cellemembranen oppløses, og det oppsamlete fettet frigjøres uten å skade tilgrensende vev, ­forklarer hun.

Det høres kanskje komplisert ut, men ifølge Bergfald fjerner denne behandlingen fettcellene permanent, og avhengig av utgangspunktet trenger man 3–6 behandlinger for å oppnå ønsket resultat. Hun presiserer at ultralydbehandlingen er en tilleggs­behandling til et sunt og normalt kosthold samt mosjon, og ikke en erstatningsbehandling.

Les også: Godt tannstell beskytter deg

Løsning på tube
Det finnes også kremer på markedet som forbedrer halskonturen, stimulerer kollagen- og elastin­produksjonen som igjen øker hudens spenstighet og fremmer ­cellens fettforbrenning, ifølge ­faglig leder Therese Mikalsen ved kosmetikk­­forhandleren ­Cosmenor. I en test på 20 modeller som brukte kremen SOTHYS – Shaping neck care i 30 dager, økte fastheten med 54 prosent. 

Stram opp selv
Her er en enkel og billig øvelse du kan prøve hjemme. Den vil holde nakken fin og fast og motvirke dobbelthake, ifølge figurformingsprogrammet ­Bailine – som samtidig presiserer at det er lettere å forebygge en dobbelthake enn å kurere en! Øvelsen som anbefales, ­gjøres stående eller sittende. Gjør denne serien 5 ganger:

1. Strekk halsen, deretter bøyer du forsiktig hodet bakover, mens du ser 
i taket. 

2. Lukk munnen litt. Prøv å få ­underleppen over overleppen. 

3. Strekk haken så den peker opp 
mot taket. 

4. Senk hodet til normal posisjon.

Hvis dobbelthaken skyldes gener, kan noen ha vanskeligere for å bli kvitt den enn andre. Eller kanskje  ansiktsformen har endret seg noe og at det er slik du er. Så ikke fokuser på ­haken din alene når du ser deg i speilet. Tenk på helheten!

Les også: Jeg får ikke sove!

Kirurgen kan fjerne fettet
Skyldes dobbelthaken overvekt, er det vektreduksjon som gjelder. Om vektreduksjon ikke fører frem, er fettsuging et vanlig tiltak. 

– Av og til kan det stå igjen fett under ­halsmuskelen, og det kan skjæres ut gjennom et snitt ­under huden, forklarer plastikkirurg Christian Busch.

Er problemet løs hud, på grunn av tidligere overvekt, alders­forandringer i huden, solskadet hud eller arv, er det andre behandlinger som må til. 

Plastikkirurg Christian Busch
Plastikkirurg Christian Busch Vis mer

– Løs hud behandles med ­ansiktsløft. Tydelige strenger på hver side av strupehodet kan løses med botox-injeksjoner eller ansiktsløft kombinert med muskelplastikk med snitt under haken.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer