Lillebjørn Nilsen død

- Dødsfallet kom ikke uventet

Ekskona minnes Lillebjørn Nilsen med rørende ord.

LILLEBJØRN NILSEN DØD: Kari Svendsen, som var gift med Lillebjørn Nilsen på 70-tallet, minnes poeten med varme og kjærlighet. Her fra 1976, der paret har kjøpt seg boka «How to play the 5-string banjo» av Pete Seeger. FOTO: Privat
LILLEBJØRN NILSEN DØD: Kari Svendsen, som var gift med Lillebjørn Nilsen på 70-tallet, minnes poeten med varme og kjærlighet. Her fra 1976, der paret har kjøpt seg boka «How to play the 5-string banjo» av Pete Seeger. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Den 27. januar 2024 kom den triste nyheten om at visesanger og komponist Lillebjørn Nilsen var gått bort, 73 år gammel.

Lillebjørn var mest kjent som Oslopoet, med rørende og iblant lett humoristiske viser om livet i hovedstaden gjennom flere generasjoner. Noen av hans mest minneverdige låter er «Tanta til Beate», «Stilleste gutt på sovesal 1» og «Alexander Kielland plass». For ikke å snakke om «Bysommer», som mange nok nynner på hver gang de passere badeplassen Katten eller Herregårdskroa i Frognerparken. Da Norge ble rammet av terror på Utøya og Regjeringskvartalet i 2012, hadde Lillebjørns fremføring av «Barn av regnbuen» en samlende effekt på de sørgende.

En som minnes Lillebjørn Nilsen med varme, er ekskona Kari Svendsen, også kjent som Banjo-Kari. Lillebjørn og Kari var kjærester på 70-tallet og giftet seg senere. I 1978 gikk de imidlertid hver til sitt.

- Det er kjempetrist og vemodig. Vi har alle mistet en stor og viktig person i Musikk-Norge, sier Kari Svendsen (73) i et intervju med bladet Her og Nå etter Lillebjørn Nilsens bortgang.

- Lang tids sykdom

Både Kari og Lillebjørn var del av visebølgen som feide over landet på 70-tallet, der Lillebjørn var del av visekvartetten Ballade. På 90-tallet gjorde han braksuksess i kvartetten Gitarkameratene, sammen med Jan Eggum, Halvdan Sivertsen og Øystein Sunde, og etter Lillebjørns bortgang minnes Halvdan sin gamle kollega slik:

- Når vi i «Gitarkameratene» spilte «Tanta til Beate», og Lillebjørn sang, sto vi andre tre der med frydefull gåsehud og visste at vi var med på noe stort.

BARNESTJERNER: Tidlig på 2000-tallet fikk flere barnestjerner sitt gjennombrudd. Nå har alle blitt voksne - kjenner du dem igjen? Musikk: Epidemic Sound. Bilder: NTB/Instagram Vis mer

Ekskona Kari mener Lillebjørn Nilsen hadde en særegen stil i sin musikk, og at hun selv ønsker å bidra til at musikkarven hans lever videre:

- Jeg hadde god kontakt med Lillebjørn i tiden før han døde. Dødsfallet kom ikke uventet etter lang tids sykdom. Hans bortgang berører veldig mange, både hans nærmeste familie, venner og artistkolleger, forteller Kari til Her og Nå.

- Tett inntil deg

Også Åse Kleveland, som spilte sammen med Lillebjørn i visegruppa ballade, minnes sin gamle kollega i Her og Nå:

- Han var en mester til å lese stemninger og formulere dem i ord og tone, enten det var politiske eller elleville viser. Når Lillebjørn synger, er det som om han sitter tett inntil deg. Han har en varm farge på stemmen som er unik, beskriver Åse.

GODE MINNER: Da Åse Kleveland fylte 31 år i 1980, feiret hun dagen sammen med visegruppa Ballade. Lillebjørn Nilsen trer støttende til for bursdagskaken. Fra venstre Lars Klevstrand, Birgitte Grimstad, Åse Kleveland og Lillebjørn Nilsen. FOTO: NTB arkivfoto Bjørn Sigurdsøn/NTB
GODE MINNER: Da Åse Kleveland fylte 31 år i 1980, feiret hun dagen sammen med visegruppa Ballade. Lillebjørn Nilsen trer støttende til for bursdagskaken. Fra venstre Lars Klevstrand, Birgitte Grimstad, Åse Kleveland og Lillebjørn Nilsen. FOTO: NTB arkivfoto Bjørn Sigurdsøn/NTB Vis mer

Lillebjørn etterlater seg døtrene Sira Nilsen og Sara Nilsen. I 2016 spilte Siri sammen med faren på en konsert på Rockefeller, og under bildet på Instagram av dem sammen, skrev Siri emneknaggen #habahaba, etter farens store slager ved samme navn.

Lillebjørn Nilsen giftet seg i 2018 med Mairead Imlach, datter av den skotske folkesangeren Hamish Imlach. Lillebjørn delte selv den glade nyheten for sine følgere på X, tidligere kjent som Twitter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet