Benmargstransplantasjon:

Dødssyke Johannes (15) trengte ny benmarg - et nytt søsken kunne være redningen

Dermed sto Maria Mohn og ektemannen overfor et vanskelig valg: Vente og se om det dukker opp en donor som passer Johannes, eller få et barn til.

BLODSBRØDRE: Johannes og lillebror Jacob er blodsbrødre i dobbel forstand. Siden Jacob er donor for storebror, deler de det samme, identiske blodet. Foto: Privat
BLODSBRØDRE: Johannes og lillebror Jacob er blodsbrødre i dobbel forstand. Siden Jacob er donor for storebror, deler de det samme, identiske blodet. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Jacob var 200 prosent ønsket, sier Maria Mohn om minstemann i familien. Nå kan hun og familien endelig nyte godt av en positiv hverdag. Høsten 2021 var et mareritt for dem hvor de ikke visste om alle ville komme levende ut av den.

Johannes, hennes tapre og eldste sønn på 15 år, svevde mellom liv og død da han var innlagt på Rikshospitalet.

Der måtte 15-åringen gjennomgå harde cellegiftkurer, som hadde som mål å bryte ned immunforsvaret hans fullstendig. I en uke fikk han opp til tre kurer daglig mens han var fullstendig isolert.

Ble han smittet av noe så hverdagslig som en forkjølelse, kunne alt være over for han. Johannes mistet også håret som følge av cellegiften.

«Vi holdt på å miste han»

Johannes er født med en sjelden genfeil kalt Diamond–Blackfan anemia (DBA). Det betyr at han fra fødselen av har for lite blod i kroppen og må ha tilførsel regelmessig. Det var likevel ikke før han var åtte uker gammel at legene slo alarm. Gutten var alt for blek, spiste dårlig og da legene lyttet til hjertet, mistenkte de med en gang hva som var galt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer