Kultur

Dogville inntar Bergen

I dag er det skandinaviapremiere på Dogville, teaterstykket basert på Lars von Triers banebrytende film.

Dogville inntar Bergen
Publisert
Sist oppdatert
Da Lars von Triers film Dogville hadde premiere for tre år siden, skapte den bølger i filmmiljøet. Minimal scenografi gjorde at flere beskrev Dogville som filmet teater. Nå er sirkelen sluttet idet Den Nationale Scene setter opp sceneversjonen av von Triers gripende historie.Grace er på flukt fra gangstere og kommer til den lille isolerte fjellbyen Dogville. Med litt hjelp og overtalelse fra byens forfatterspire Tom, tilbyr innbyggerne seg å skjule Grace, som til gjengjeld skal arbeide litt hos alle i byen. Langsomt tar byens mannlige befolkning seg bedre og bedre betalt for hjelpen, og Grace erfarer godheten hun har funnet i Dogville er å betrakte som relativ. Det viser seg etter hvert at Grace bærer på en hemmelighet som blir skjebnesvanger både for henne selv, og ikke minst for Dogvilles innbyggere. Det er Christian Lollike som har dramatisert Dogville for scenen. Fredag 17. februar er det klart for skandinaviapremiere på Store Scene på Den Nationale Scene. På scenen i Bergen står bl.a. Kjersti Sandal, Gard Skagestad og Jon Bleiklie Devik i de ledende rollene sammen med stort ensemble.Regiansvaret er ved Björn Melander, som er en av Skandinavias fremste regissører. Melander er kjent for sine instruktørtolkninger av Lars Noréns stykker - sist Krig på Nationaltheatret våren 2005 - og for sine populære oppsetninger av amerikanske klassikere. - Dette er det vanskeligste jeg har gjort, for det er så lett å sammenlikne med filmen, sier scenograf Jan Öqvist til Bergens Tidende.Regissør Björn Melander sier han måtte legge filmen helt fra seg og bare ta utgangspunkt i teksten. - Dersom jeg skulle sette opp for eksempel La Traviata ville jeg ikke sette meg ned og studere alle andre oppsettinger av stykket, poengterer Melander til BT.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer