Sæddonasjon

Donorbarnet «Tone» håper at hun en dag kan få vite sitt biologiske opphav

- Han kan jo være hvem som helst og bo hvor som helst.

FIKK SOM VOKSEN VITE AT HUN ER DONORBARN: «Tone» forteller at hun fikk sjokk da hun som attenåring fikk nyheten om at faren ikke er hennes biologiske. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix
FIKK SOM VOKSEN VITE AT HUN ER DONORBARN: «Tone» forteller at hun fikk sjokk da hun som attenåring fikk nyheten om at faren ikke er hennes biologiske. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Det var en veldig surrealistisk ting å få vite. Jeg følte det som om jeg var deltaker i et Ricki Lake show, sier «Tone» (32). Som attenåring fikk hun og hennes tre år yngre søster vite at de begge var unnfanget med donorsæd.

Tone, som ønsker å være anonym av hensyn til foreldrene sine, forteller at nyheten kom som lyn fra klar himmel.

– Foreldrene mine er skilte og jeg hadde flyttet hjemmefra. En dag ble jeg plutselig beordret hjem fordi moren vår måtte fortelle meg og søsteren min noe. Men da vi satt der klarte hun ikke å få ut ordene allikevel og vi maste på henne for å få henne til å si det hun skulle si.

– «Er du syk?» spurte jeg henne. «Nei» svarte hun. «Hva er det da?! Skal du fortelle oss at pappa ikke er pappaen vår?» sa jeg på spøk. «Ja» svarte hun og så ble det helt stille.

– Jeg husker at jeg spurte mamma om hun tullet, men skjønte raskt at det var alvor fordi hun bare satt der og var helt bleik i ansiktet. Så begynte vi å gråte alle tre.

Stusset på at søsteren hadde blå øyne

For søstrene var det naturlig nok en sjokkartet opplevelse å få vite at foreldrene hadde brukt sæddonor og at de ikke har samme biologiske far. Likevel følte søstrene at flere brikker i livene deres nå falt på plass.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer