Seriemorder:

Dr. H.H. Holmes var en av de første kjente seriemorderne i USA

Seriemorderen kan ha drept over 200 på «drapsslottet» sitt, og i 1896 ble han dømt til døden. Nylig ville en TV-kanal finne svaret på om det faktisk var han som ble begravet, eller om han klarte å rømme fra sin egen henrettelse.

SERIEMORDER: Dr. H.H. Holmes var en av USAs første seriemordere - og skal ha drept over 200 mennesker. FOTO: NTB Scanpix
SERIEMORDER: Dr. H.H. Holmes var en av USAs første seriemordere - og skal ha drept over 200 mennesker. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Seriemorderens siste hvilested ble gravd opp etter forespørsler fra hans etterkommere og etter godkjennelse fra en dommer. Dette skal brukes i TV-serien «American Ripper», som sendes på History Channel. Og tannundersøkelser bekrefter at levningene fra graven i Philadelphia tilhører Dr. H.H. Holmes, en av de første kjente seriemorderne i USA.

Årsaken til at Holmes ble gravd opp igjen, er at TV-kanalen ønsket å finne ut om det var noe hold i mytene rundt Holmes’ død. En av dem var at Holmes skal ha unnsluppet sin egen henrettelse ved å få en medinnsatt til å ta hans plass ved galgen. Men nå er all tvil feid til side. Holmes ble hengt og gravlagt i 1896 i Philadelphia.

- Jeg ble født med djevelen i meg

Holmes' egentlig navn var Herman Webster Mudgett. I 1882 begynte han på medisinstudiene ved University of Michigan, og under studietida tjente han penger på å stjele lik fra laboratoriet og komme med påstander om at de hadde omkommet i ulykker. Slik svindlet han til seg store summer i forsikringspenger.

Han er likevel mest kjent for hotellet han åpnet under verdensutstillingen i Chicago i 1893. Hotellet var bygget som en slags labyrint av vindusløse rom, hemmelige ganger, falske gulv og et hvelv. Her skal mange av ofrene hans, hotellgjester, ha dødd av oksygenmangel eller gass. I kjelleren ble likene dissekert og vasket, før Holmes solgte skjelettene til medisinskoler. Det er uvisst hvor mange han drepte, men ifølge NewsWorks tror man at han drepte over 200 på «drapsslottet». Men det var til slutt Holmes' svindelvirksomhet som skulle avsløre ham og bestialitetene han hadde gjort.

GRAVEN BLE ÅPNET: Her, på Holy Cross Cemetery i Philadelphia, fikk Dr. H.H. Holmes sitt siste hvilested. Eller gjorde han det? FOTO: NTB Scanpix
GRAVEN BLE ÅPNET: Her, på Holy Cross Cemetery i Philadelphia, fikk Dr. H.H. Holmes sitt siste hvilested. Eller gjorde han det? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Under en av forsikringssvindlene skulle han betale en andel til Benjamin Pitezel. Det gjorde han aldri, og Pitezel tipset myndighetene. Men før de hadde fått tatt tak i saken, hadde Holmes hevnet seg. Han tok livet av Pitezel, før han kidnappet tre av barna hans og drepte dem også. Etter dette ble Holmes stilt for retten, først bare for forsikringssvindel, men etter hvert ble han også dømt for de tre drapene på Pitezel-familien.

I politiets varetekt fortalte Holmes en rekke historier til politiet om alle menneskene han hadde tatt livet av, men akkurat hvor mange, vet man altså ikke. Tallene varierer fra 27 til over 200.

- Jeg ble født med djevelen i meg. Jeg kan ikke noe mer for at jeg er en morder enn en poet kan for at han får inspirasjon til å synge, skal Holmes ha sagt i tilståelsen.

Holmes ble dømt til døden i 1896 og henrettet ved henging 7. mai 1896 i Philadelphia. Etter hans egne instruksjoner ble han lagt i en grantrekiste, som deretter skulle fylles med sement.

Leonardo DiCaprio skal spille Holmes

På grunn av den spesielle gravleggingen, var deler av kroppen og tøyet hans godt bevart da liket ble gravd opp. Da kisten ble gravd opp, fant man først en kiste fylt med kun sement. Men under denne kista, var det enda en kiste. Der lå levningene etter Holmes.

Ifølge Samantha Cox, som gjorde den rettsmedisinske undersøkelsen, var klærne i nesten perfekt stand, Holmes' bart satt fortsatt fast til skallen, men kroppsvevet var ikke i en tilstand som gjorde at det kunne gi noen svar. Men det var Holmes’ bein og tenner. Dermed kunne Cox gi History Channel svaret de jaktet på. At det faktisk var H.H. Holmes de hadde gravd opp.

SKAL SPILLE HOLMES: Leonardo DiCaprio skal visstnok spille Holmes i en kommende film. FOTO: NTB scanpix
SKAL SPILLE HOLMES: Leonardo DiCaprio skal visstnok spille Holmes i en kommende film. FOTO: NTB scanpix Vis mer

- Dette er en av de sakene der sannheten er merkeligere enn fiksjon. Hvis noen skulle funnet på dette, ville folk sagt at det var for sykt, sier Cox.

Samtidig som levningene etter Holmes er blitt gravd opp, har også stjerneregissør Martin Scorsese jobbet med manuset til en film om Holmes.

- Akkurat nå jobbes det med et manus, sa Scorsese til Toronto Sun i desember i fjor.

Filmmanuset skal basere seg på boka «The Devil in the White City; Murder, Magic and Madness at the Fair at Changed America». Boka er skrevet av Erik Larsson og kom ut i 2003. Med seg får Scorsese Leonardo DiCaprio, som skal portrettere Holmes i filmen. DiCaprio skal ha ønsket å gjøre akkurat denne filmen helt siden 2010.

Til info: Denne saken har vært publisert i Allers nummer 41, som også eies av Aller Media.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer