I RETTEN: Danny Rolling erkjente seg selv skyldig i drapene i Gainesville. Rolling ble henrettet i 2006.  Foto: NTB scanpix
I RETTEN: Danny Rolling erkjente seg selv skyldig i drapene i Gainesville. Rolling ble henrettet i 2006. Foto: NTB scanpix Vis mer

Seriemorder

Drapene som inspirerte til «Skrik»-filmene

Det er 20 år siden første Skrik-film. En tv-dokumentar om seriedrapsmannen Danny Rolling skremte en forfatter til å lage det ikoniske filmmanuset.

Publisert

Drew Barrymore er alene hjemme og skal kose seg med en god skrekkfilm. Så ringer telefonen, og en stemme sier: «What's your favourite scary movie?».

«Scream», eller «Skrik» som vi kjenner den som, hadde norsk kinopremiere for ganske nøyaktig 20 år siden. Og premieredatoen var neppe tilfeldig valgt; fredag 13. juni 1997.

Skrekkfilmen revitaliserte en hel sjanger med sitt selvironiske perspektiv på sjangeren den selv var en del av. Det kanskje ikke alle vet, er at en uhyggelig rekke med drap i Gainesville i Florida på 90-tallet, var med på å inspirere Kevin Williamson til å skrive det nå ikoniske manuset. 

STJERNESPEKKET:: Drew Barrymore, David Arquette, Courtney Cox, Neve Campbell og Skeet Ulrich i rollene i den første «Skrik»-filmen. Foto: NTB scanpix
STJERNESPEKKET:: Drew Barrymore, David Arquette, Courtney Cox, Neve Campbell og Skeet Ulrich i rollene i den første «Skrik»-filmen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Williamson hadde jobb som huspasser på 90-tallet, da en dokumentar om drapene, og mannen kalt The Gainesville Ripper, gikk på tv.

– Jeg ble vettskremt. Under pausen gikk jeg på kjøkkenet og så at vinduet var åpent. Jeg hadde vært i huset i to dager og hadde aldri lagt merke til at det var oppe, så jeg ble jo fryktelig redd, fortalte Williamson til CNN om effekten dokumentaren og drapene hadde hatt på ham.

LES OGSÅ: Overlevde Halloween-drapet: -Nå kan jeg se meg selv i speilet og være stolt av arrene mine

Sensommeren 1990 havnet Gainesville i sjokk da fem studenter ble drept på brutalt vis over tre netter. Etterforskningen pågikk i ett år i etterkant, skriver Cosmopolitan, som gjengir en artikkel først skrevet av nettstedet Complex. 

De første drapene fant sted fredag 25. august 1990. En mann brøt seg inn i leiligheten til Sonja Larson (17) og Christine Powell (18). Her voldtok og knivstakk han tenåringene, før han stilte dem opp i seksuelle posisjoner, ifølge Complex. 

Dagen etter gjorde drapsmannen det samme med 18 år gamle Christina Hoyt, før han skar av henne brystvortene og halshugde henne. Deretter plasserte han hodet på en hylle, slik at det så bort mot kroppen, skriver nettstedet. To dager senere ble to nye ofre oppdaget. Denne gangen var det Tracy Paules og Manuel Toboada som ble funnet. Begge var 23 år. Toboada skal ha blitt knivstukket over 30 ganger mens han sov, før mannen gikk løs på Paules, står det i rettsdokumentene.

Drapene skapte en frykt i nabolaget som byen verken før eller siden har sett liknende til. Studenter sov på skift hvor andre studenter holdt vakt, mens byens universitet avlyste forelesningene i en uke. 

Reuters beskriver en by hvor alle var redde for at de skulle bli nestemann.

Få dager etter at de siste drapene ble oppdaget, kunne politiet i Gainesville kunngjøre at de hadde en mistenkt. 18 år gamle Edward Lee Humphrey, som selv var student, ble arrestert etter at han skal ha banket bestemoren sin. Humphrey hadde bodd i det samme leilighetskomplekset hvor Toboada og Paules ble drept, og en av naboene uttalte seg til pressen om at Humphrey skal ha vært forelsket i Paules.

Humphrey bodde også i samme sovesal som et av de første ofrene under en sommerleir. Bevisene pekte rett og slett kun mot ham.

– For meg så er det skremmende at det er så mange kandidater der ute som kan bli vurdert som noen som har utført en forbrytelse av dette kaliberet, sa politiets talskvinne, Sadie Darnell, til Los Angeles Times.

Politiet hadde hørt at Humphrey trivdes i skogen og hadde begynt å gjøre søk i skogsområdene rundt byen for å eliminere ham som mistenkt.

I januar 1991 fikk imidlertid politiet en ny mistenkt. 36 år gamle Danny Rolling satt i varetekt i nabobyen Ocala, og bevisene mot ham var sterke. 

Rolling var ikke fra Gaines­ville, men fra Shreveport i Louisiana. Han var arrestert flere ganger tidligere, som oftest for innbrudd, og i mai 1990 var han på rømmen etter å ha skutt faren sin to ganger i hodet, skrev avisa Ocala Star Banner, som intervjuet flere av politimennene som hadde jobbet med saken. Da Rolling skjøt faren sin, var han prøveløslatt etter at han tidligere hadde blitt arrestert for besittelse av marihuana. I september samme år dukket han opp igjen da han ble arrestert for væpnet ran i Ocala. Rolling hadde gått inn i en lokal matvarebutikk, uten forkledning, holdt en pistol mot hodet til butikksjefen og tømt kassa. Vitner identifiserte Rolling, og han ble holdt i varetekt i flere måneder før politiet koblet ham opp mot drapene i Gainesville.

LES OGSÅ: Seriemordere: -Stjal lik fra graver og brukte delene til å lage masker, klær eller møbler

GHOSTFACE: Masken morderen bruker i «Skrik»-filmene er blitt ikonisk, og filmene har faktisk fått skylden for en rekke Skrik-inspirerte drap. Her er Neve Cambell i rollen som Sidney Prescott. Foto: Filmweb
GHOSTFACE: Masken morderen bruker i «Skrik»-filmene er blitt ikonisk, og filmene har faktisk fått skylden for en rekke Skrik-inspirerte drap. Her er Neve Cambell i rollen som Sidney Prescott. Foto: Filmweb Vis mer

Nøt oppmerksomheten

Myndighetene hadde denne gang mer faste bevis enn ved forrige mistenkte. Rolling var nemlig mistenkt i et annet drap i Shreveport. I november 1989 ble Julie Grissom, faren Tom og sønnen Sean stukket til døde på en måte som minnet veldig om drapene i Gainesville. Ofrene var blitt stilt opp på en lignende måte som i 1990-drapene, skrev The Gainesville Sun. 

Da politiet jaktet på Rolling etter ranet, krasjet han bilen, og politiet fikk anholdt ham. Dette skjedde en uke etter de fem drapene. Her fant de blodige klær og pengesedler tilsølt i blekk. Rolling ble først tiltalt for ransanklagene fra 1991. Dette fikk han tre livstidsdommer for. Rettsaken ga myndighetene nok tid til å styrke drapstiltalen mot ham, som han ble prøvd for i 1994. Da saken kom opp i retten i 1994, sjokkerte han rettsalen med å erkjenne seg skyldig i drapene.

LES OGSÅ: 6 av de mest brutale seriemorderne gjennom tidene

«Ærede dommer. Jeg har først løpt fra det ene og så det andre i livet mitt – enten det har vært problemer hjemme eller med loven eller meg selv, men det er noen ting du ikke kan løpe fra, og dette er en av dem», sa Rolling , ifølge avisa Orlando Sentinel, til dommeren under rettssaken.

Mye tydet på at Rolling nøt oppmerksomheten han hadde fått som følge av alt han hadde gjort. Ekspertvitner i retten mente at han hadde en antisosial personlighetslidelse, men at han visste at det han gjorde var galt, noe avisa Sarasota Herald-Tribune dokumenterte.

Juryen var overbevist, og Rolling ble dømt til døden. I årene som fulgte skal Rolling ha skyldt drapene på mishandlingen han fikk som liten og hvordan han ble behandlet i fengsel de gangene han hadde vært inne før 1989, skriver Complex. Rolling ble henrettet i 2006. 

LES OGSÅ: - Jeg er han gutten som drepte foreldrene sine

Denne reportasjen står også i Allers 25, 2017

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer