Bredtveit kvinnefengsel

Drapsdømte Sandra feirer jul i fengsel: - Jeg tenker på alt jeg ikke har

Fra Sandra var 16 til 24 år husker hun som et eneste stort vakum. Hun var i svime 90 prosent av tiden og ruset seg på absolutt alt hun kom over.

JUL I FENGSEL: Julen er til for å hygge seg med de man er aller mest glad i - men hvordan er det å feire jul om man sitter i fengsel? Når man er adskilt fra alt og alle rundt oss. FOTO: Astrid Waller
JUL I FENGSEL: Julen er til for å hygge seg med de man er aller mest glad i - men hvordan er det å feire jul om man sitter i fengsel? Når man er adskilt fra alt og alle rundt oss. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Det ligger som en stor, grå og herskapelig bygning kun et steinkast unna en av landets mest trafikkerte bilveier, rett ved et av landets mest aktive og befolkede boligstrøk i Grorud i Oslo. Stemningen er forøvrig til å ta å føle på allerede idet jeg står på gårdsplassen utenfor. Tre låste porter, innlevering av mobiltelefon og et krav om ID er det som møter meg i det jeg ankommer Bredtveit kvinnefengsel. Det er liksom noe eget med fengsel - så stille og alvorlig.

I dette fengselet sitter noen av de farligste fangene i Norge. Jeg går inn med en visshet om at her inne sitter det kvinner med mye bagasje - noen av dem har begått noen av de mest alvorlige forbrytelsene i Norge. Det sitter kvinner i alle aldre og fra forskjellige kulturer, kvinner som har erkjent straffeskyld og kvinner som mener de er helt uskyldige, og ikke minst: Kvinner som har familie, venner og barn som er glad i dem utenfor murene.

Assisterende fengselsleder på Bredtveit, Siri Gaarder Brock-Utne, sier at en stor del av dem som sitter her inne setter stor pris på de rutinene og rammene som settes når man er i fengsel. Mange av de innsatte kommer inn hit og er oppriktig syke og slitne av det livet de har levd utenfor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer