Psykisk Helse

Drea (27) har en psykiske lidelse som gir hukommelsestap: - Ofte husker jeg ingenting

Dissosiative lidelser er kroppens forsvarsmekanisme mot vonde minner.

TVANGSINNLAGT: Drea Karlsen sliter med dissosiativ lidelse, og har vært tvangsinnlagt på psykiatrisk flere ganger de siste årene.
TVANGSINNLAGT: Drea Karlsen sliter med dissosiativ lidelse, og har vært tvangsinnlagt på psykiatrisk flere ganger de siste årene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Drea Karlsen (27) har så lenge hun kan huske slitt med psykiske problemer, sommerdepresjoner og maniske perioder. For noen år siden fikk hun diagnosen bipolar lidelse 1, og nå utredes hun for personlighetsforstyrrelser og dissosiativ lidelse. Sistnevnte gjør at kroppen kan låse seg i flere timer i strekk, og at hun i perioder har problemer med store hukommelsestap.

LES OGSÅ: Nina Emilie (25) har bipolar lidelse: - Jeg har stor tro på en framtid som frisk

- Hele kroppen låser seg, og jeg blir sittende i samme stilling i flere timer. Jeg blir helt fjern, og det er umulig å få kontakt med meg. Andre ganger får jeg blackouts, og husker ingenting av hva som har skjedd de siste døgnene. Da kan jeg være en fare for meg selv, sier hun.

Dissosiative lidelser kjennetegnes ved manglende sammenheng mellom hukommelse, bevissthet og opplevelse av seg selv. Det er hjernens overbeskyttelsesvern mot sterke og vonde hendelser. Alle dissosierer i blant, og man kaller «det å bli fjern» eller å drømme seg bort. For personer med lidelsen er anfallene langvarige og alvorlige. Det er ingen sikre tall på forekomsten av dissosiative lidelser i Norge. 

Drea har opplevd flere traumatisk hendelser som kan ha vært utløsende faktorer. Blant annet ble hun voldtatt av en bekjent da hun var 16 år gammel, og har tidligere snakket om hendelsen i intervju med Dagbladet.no.

- Mange med dissosiativ lidelse kan oppleve manglende kontroll over sine handlinger nettopp fordi de ikke kjenner at de er til stede i det de gjør, eller regelrett ikke husker det. Dette er svært forvirrende for personen selv, og ofte også for dem som står personen nær, sier Akiah Ottesen Berg, som er psychologist/Post.doc ved Institutt for klinisk medisin på Universitetet i Oslo.

LES OGSÅ: De skjulte «årsakene» til angst og depresjoner

Tvangsinnlagt flere ganger

- Det har blitt verre og verre med årene, og jeg har blitt tvangsinnlagt på psykiatisk flere ganger de siste årene. Det er en vond og forferdelig følelse å ikke kunne bestemme over seg selv, sier hun.

Drea har opplevd svært alvorlige hukommelsestap.

Jeg kan gå på butikken for å handle noe jeg vanligvis aldri handler, men så husker jeg ikke at jeg har vært i butikken etterpå. Jeg har også opplevd mer alvorlige hukommelsestap, hvor jeg har tatt overdose uten å være klar over det, sier hun.

Personer med dissosiative lidelser opplever å gjøre ting uten å være bevisst til stede.

- Mange kan oppleve dissosiasjon i perioder med mye stress, eller dersom man nettopp har opplevd noe veldig traumatisk. Det som derimot fører til at man har en dissosiativ lidelse er at symptomene vedvarer over tid, og i mange situasjoner som de fleste mennesker ikke hadde opplevd som stressende eller traumatisk.

- Det kan føre til at man ikke kan fungere på jobb, skole eller fritid slik som man skulle ønsket, sier Ottesen Berg.​

Drea har prøvd å ta sitt eget liv flere ganger, men ønsker nå å ta kontroll over sitt eget liv. Hun har begynt på skole, og prøver å fullføre selv om hun henger litt etter de andre. I tillegg skriver hun om problemene sine på bloggen.

LES OGSÅ: I disse tilfellene kan du bli tvangsinnlagt i Norge

BLE VOLDTATT: Drea Karlsen ble voldtatt som 16-åring, og det er én av grunnene til at hun sliter psykisk i dag.  Foto: Privat.
BLE VOLDTATT: Drea Karlsen ble voldtatt som 16-åring, og det er én av grunnene til at hun sliter psykisk i dag. Foto: Privat. Vis mer

Symtomer på dissosiativ lidelse

Dissosiative lidelser kan skyldes langvarige psykiske påkjenninger, som misbruk, voldtekter eller mishandling. De fleste med lidelsen har behov for å drømme seg vekk og «rømme fra virkeligheten».

- Det er en fellesbetegnelse på psykiske lidelser som er kjennetegnet ved delvis eller fullstendig tap av den normale integrasjonen mellom erindringer fra fortiden, bevissthet om identitet, umiddelbare sansefornemmelser eller kontroll over kroppsbevegelser, sier Tove Gundersen, som er generalsekretær i Rådet for psykisk helse.

Vanlige symptomer på dissosiativ lidelse er: 

  • Lammelser som kan minne om en nevrologisk sykdom, uten å være det.
  • Noen får anfall som ligner på epilepsi.
  • Ubevisst (ikke viljestyrt) blindhet, stumhet, døvhet eller tap av følelser.
  • Hukommelsestap.
  • Svelgevansker, og vansker med å gå. 
     

Ofte blir pasientene behandlet for andre sykdommer, og legene mistenker dissosiative lidelser dersom behandlingen av den antatte sykdommen ikke fungerer. 

- Dette oppleves for mange naturlig nok svært krevende og reduserer livskvaliteten. Det er viktig å be om hjelp. Hvis omgivelsene, familie og venner opplever at deres nærmeste forandrer seg over tid, bør de spør og bry seg ved å tilby å bli med til fastlegen, sier Gundersen.

LES OGSÅ: Utbrenthet fikk drastiske følger for Elin, hun mistet hukommelsen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer