Når salutten fyres av tidlig 17. mai morgen er det mange som våkner med feststemning i kroppen, og snart står vi i vår beste stas, og synger «Ja, vi elsker» av full hals. Men veien frem mot finstasen er ikke alltid belagt med gull – eller skal vi si bunadssølv.
Det fikk en mann i Stjørdal erfare, da han skulle pusse sølja i forkant av festlighetene. Før kvelden var omme var den kostbare bunadskjorta uopprettelig ødelagt. Vi kommer tilbake til det litt senere i saken.
Snarvei til blankt sølv?
Å pusse søljer før 17. mai er noe mange utsetter til siste liten – og dermed blir et stressmoment, og da er det gjerne kjærkomment med løsninger som gjør sølvet blankt i en fei. KK har tidligere skrevet om hvordan du kan få sølvtøyet blankt.
Men når det kommer til å pusse bunadssølvet, bør du holde tunga rett i munnen. Bunadssølv er ofte enten forgylt, gammelforgylt, oksidert eller i hvitt sølv, og er du den stolte eier av oksiderte søljer, altså sølv der mørke partier er en del av mønsteret, er det en rekke metoder du ikke må benytte deg av.
– Oksiderte søljer skal ikke være blanke i de mørke partiene, og bruker du sterkt pussemiddel, for eksempel i flytende form, kan det i verste fall fjerne oksideringen, og ødelegge søljen, sier Hanne Kathrine Bratholt, redaktør i magasinet Norsk Husflid.

Hun utdyper at man kan gjerne kan vaske sølvet med lunkent vann og noen dråper Zalo, så lenge man passer på at sølvet blir helt tørt etterpå. Bruk hårføner om nødvendig. På blanke deler som heng eller løv, kan man gni forsiktig på med en pusseklut.
– Men la de oksiderte partiene være mest mulig i fred. Da holder søljen seg fin lenge, sier Bratholt, som oppbevarer sølvet i plastposer med lynlås når det ikke brukes, så det ikke oksiderer videre og blir for mørkt i fargen.

Denne ingrediensen ville Eivind Hellstrøm aldri ha puttet i majonesen
Slik pusser du søljen
En oppskrift som ifølge gullsmed Thune skal være trygg for både forgylt, gammelforgylt, oksidert og hvitt sølv, lyder som følger:
- 1 liter lunkent vann
- 1 ts salmiakk
- Noen dråper Zalo
Dypp søljen i blandingen og vask forsiktig med for eksempel en tannbørste i kriker og kroker.
Har du forgylte søljer er det også grunn til å være forsiktig. Spesielt med pussekluten. Tar du for hardt i risikerer du nemlig å pusse bort det tynne laget av gull som søljen er belagt med, med det resultat at du kanskje må levere søljen inn til forgylling.
Har du søljer i hvitt sølv er det også grunn til å gå varsomt frem. Hvitt sølv gulner over tid, og kan gjerne rengjøres med blandingen over. Er sølvet ekstra grått, med mye oksidert skitt, er det mange som faller for fristelsen til å dyppe dem i flytende sølvpussemidler. Her må man ifølge Thune imidlertid kun gjøre korte dypp, og sjekke resultatet underveis, sånn at man ikke fjerner alt mønster på sølja eller knappene.
Og husk å skylle godt!
Om ikke risikerer du at den kjemiske prosessen fortsetter, og at middelet ødelegger klærne.


– Perfekt til 17. mai-neglene
Bunadsskjorta ble ødelagt
Det var nettopp det som skjedde med svigersønnen til «Anna» i Stjørdal. «Annas» vil gjerne være anonym, men ønsker å fortelle historien til skrekk og advarsel, for at andre ikke skal gjøre samme feilen.
Svigersønnen hennes har bunad med nikkers, vest og skjorte og tilhørende sølv i halsen, og som ledd i forberedelsene til 17. mai i 2022 ble søljene dyppet i flytende sølvpuss.
Lenge så alt ut til å være i skjønneste orden, men etter hvert opplevde svigersønnen alle bunadselskers mareritt. Da kvelden kom hadde skjorten fått mørke flekker under sølvet i halsen, og da den ble lagt i bløt for å få bort misfargingen, kom sjokket: stoffet ble rett og slett etset i stykker.
– Det så ut som om skjorten var spist opp, sier «Anna» til KK, og forklarer at sølvpussen må ha lekket ut fra kriker og kroker i søljen.

– Væsken hadde lagt seg i stoffet, og i møte med vann og vaskemiddel etset det hull i skjorten.
Hun understreker at det ikke var renseriet sin skyld, og at skjorten heller ikke lot seg reparerer. Ifølge Anna har svigersønnen brukt skjorten siden, men da med et tørkle i halsen som skjuler hullene.
– Men det er jo ikke lenger en god skjorte, så nå må det spare til en ny.

– Halve skulderen var borte
«Annas» svigersønn er langt fra alene om å få skjorta ødelagt før nasjonaldagen. Marthe Lien på «Marthes renseri» i Stjørdal kjenner godt til historien om den ødelagte skjorten til «Anna»s svigersønn, og har sett mange lignende tilfeller.
Hun er tredje generasjon i familiebedriften, og både hun og sønnen Sivert Oppdal er mestre i renserifaget. Vi ringer henne midt i den hektiske utleveringen av nyrensede bunadskjorter før 17. mai, og Marthe forteller at de ikke har tall på hvor mange som opp gjennom årene har kommet inn med en bønn om å redde bunadsskjorta ut av den ene eller andre krisen.
– Vi hadde en som leverte inn en skjorte som var gul under armene, og som lurte på om vi kunne få det bort. Jeg sa vi ikke kunne garantere noe, men ga skjorten en god vask, slik vi pleier, for å få frem stivelsen i linet. Da vi tok skjorta ut av maskinen var det gule borte, men det var også halve skulderen, forteller Marthe.
Hun forklarer at «oppspist» lin er noe de ser ofte, og mener at kunden i slike tilfeller ofte har prøvd med klor hjemme, uten å si fra, før de levere skjorta inn til rens.
– Kloret spiser opp fibrene i bunadsskjorte. Klor og lin går ikke sammen.
Hull i duken
Hun forteller at klor kan ha samme uheldige effekt også på bomull. På renseriet får hun ofte inn duker enten i lin eller bomull, og det hender hun tar dem hullete ut av maskinen. Da mistenker hun hva som har skjedd:
– Kunden har gjerne prøvd å fjerne flekkene med klor hjemme, og om klor ikke skylles godt ut av bomull, spiser det opp stoffet, slik at det blir hull når vi kjører det i maskinen.
Marthe legger til at hun forresten var i KK i 1972.
– På den tiden var jeg den første og eneste kvinne som noensinne hadde tatt svennebrev i renserifaget, og i reportasjen stilte jeg i en ulldrakt, minnes Marthe og humrer.
Ulldrakt eller bunad, da gjenstår det bare å ønske alle en strålende 17. mai! Og oppfordre til å være forsiktig med både klor- og sølvpussflaska.
