Dronning Elizabeth

Dronning Elizabeth-øyeblikket vi aldri glemmer

Besøket hos en skoleklasse tok en uventet vending for dronningen i år 2000.

STAS MED KONGELIG BESØK: Dronning Elizabeth på reise i Australia i år 2000. FOTO: NTB
STAS MED KONGELIG BESØK: Dronning Elizabeth på reise i Australia i år 2000. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Som kongehusets overhode er offentlige oppdrag, formelle besøk og lengre reiser ute i verden en essensiell del av rollen. Da dronning Elizabeth II besøkte en barnehage i Busselton i Australia på en av sine mange reiser, fikk hun seg en overraskelse.

Som regjerende dronning for Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand i hele 70 år, er hun et ansikt store deler av verdens befolkning kjenner til.

Det betyr ikke at alle kjenner like godt til henne. For 5-åringene i en klasse ved Vasse Primary School i Australia var det ikke alle som hadde stålkontroll på hvordan dronningen så ut.

Nysgjerrigheten lyste likevel hos barna, og de undret seg over hvem som hadde kommet for å besøke dem – og var ikke redd for å spørre hvem hun var.

«Hvem er det sin bestemor?»

Dronning Elizabeth la ut på en reise i Australia sammen med sin ektemann, prins Philip. Hendelsen ved Vasse Primary School fant sted i mars i 2000 og fikk bred dekning i aviser.

Da dronningen kom inn i klasserommet var det et av barna som utbrøt: «Hvem er det sin bestemor?» til tross for at læreren hadde prøvd å forberede barna på det kongelige besøket.

Etter alt å dømme, hadde ikke dronningen for vane å ikke bli gjenkjent når hun entret et rom.

«Hva heter du?», spurte en av jentene i klasserommet, noe dronningen ikke skal ha respondert på, og filmen viser at hun blir forvirret. En gutt ved navn Jake var også tydelig forvirret over besøket.

FORVIRRET: Her blir Dronning Elizabeth spurt om å identifisere seg av barnehagebarn. FOTO: Skjermdump YouTube/@ITNArchive
FORVIRRET: Her blir Dronning Elizabeth spurt om å identifisere seg av barnehagebarn. FOTO: Skjermdump YouTube/@ITNArchive Vis mer

Tok det med godt humør

Dronning Elizabeth skal ha tatt det hele med godt humør. I ettertid takket hun for en fin reise i Australia.

– Prins Philip og jeg har fått den varmeste velkomsten fra alle vi har møtt, uansett synspunkt og ambisjoner for landets fremtid. Vi har møtt mennesker med ulik bakgrunn, alder og vei i livet, sa hun takknemlig.

Blusset opp

Nyheten om at dronning Elizabeth II var død, kom torsdag 8. september. Hun døde på Balmoral Castle i Skottland, 96 år gammel.

I mars 2020 ble historien fra barneskolen trukket fram igjen i flere medier i forbindelse med hendelsens 20-årsjubileum, og har igjen blusset opp som følge av dronningens død.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer