Studie om utroskap:

Du blir sterkere og smartere av utroskap

Å oppleve utroskap kan gi deg verdifull livserfaring.

ET SJOKK: Mange som opplever utroskap føler at det er et stort sjokk og en stor sorg.
ET SJOKK: Mange som opplever utroskap føler at det er et stort sjokk og en stor sorg. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"What doesn't kill you makes you stronger", sies det. Alle som har opplevd utroskap vet at det er én av verdens verste følelser. Mange sammenlignet følelsen med et dødsfall, og det er veldig smertefullt at personen du stolte på og elsket valgte å bedra deg.

Det er ikke uvanlig at sorgprosessen tar lang tid, og for mange er det vanskelig å stole på noen igjen (for min del tok det faktisk flere år!).

Men, nå viser en ny studie at kvinner som opplever at partneren er utro faktisk går seirende ut av det, og at de blir både sterkere og smartere av den vonde opplevelsen.

Forskere ved Binghamton University i New York og University College London gjennomførte en spørreundersøkelse med 5000 deltakere. Studien viste at kvinner som ble bedratt gikk gjennom perioder med sinne og sorg, men at de i ettertid ble klokere.

Studien forklarer at følelsene vi har etter en slik opplevelse motiverer oss til å unngå lignende situasjoner i fremtiden og vil gi oss personlig vekst.

BLIR KLOKERE: Personer som opplever utroskap blir ofte mer våkne når de skal velge ny partner.
BLIR KLOKERE: Personer som opplever utroskap blir ofte mer våkne når de skal velge ny partner. Vis mer

- Blir smartere og mer kompetente

- Det som ikke knekker deg gjør deg sterkere, er det noe som heter. Når vi mennesker går gjennom noe tøft og vanskelig, bryter det oss ned fordi det er så vondt og smertefullt. Vi må bruke ressurser på å bearbeide, helbrede og komme over det, og da kan vi bli smartere og få mer livskompetanse.

Det sier Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog til KK.

De kvinnene som opplever utroskap og som går gjennom den smertefulle prosessen, lærer også en del om hva utroskap er og hvordan det føles, oppleves og ser ut.

- De blir nærmest tvunget til å få kompetanse om utroskap, som gjør at de senere er mer våkne når de skal velge ny partner, sier Schmidt.

Det viktigste du kan ta med deg etter å ha opplevd utroskap er imidlertid ikke økt mistenksomhet, men mer livskompetanse og visdom. Du lærer å takle motgang, stå i vanskelige prosesser, håndtere komplekse følelser og helbrede og komme deg videre.

- Alt dette er gull verdt for å takle livet, som kan være vanskelig noen ganger, sier hun.

3 årsaker til utroskap

Schmidt deler årsaken til utroskap inn i 3 ulike kategorier:

1. Noen er utro som en engangshendelse, et uplanlagt utroskap. Kanskje har forholdet vært litt dårlig en periode. En jobbreise med alkohol og noen som er tilgjengelige kan føre til at utroskap bare skjer. Det er ofte disse som angrer veldig i ettertid. Noen tilstår mens andre bærer det med seg i stillhet.

2. De som har levd lenge i et forhold som er dødt, og tilknytningen, nærhet og kommunikasjonen er borte. De lever som to samboere uten å oppleve noe felles liv. Hvis en eller begge tenker at de ikke vil gi opp forholdet på grunn av for eksempel økonomi eller barn, kan det å få en elsker på si være det som gjør at de holder ut i forholdet. Forholdet blir en praktisk og hverdaglig ting, og så gir elskeren emosjonell stimuli. Noen lever slik i mange år.

3. Den mer notorisk utro. De har ofte et stort behov for oppmerksomhet og spenning, og føler at det er nødvendig å få påfyll av oppmerksomhet for å føle seg attraktiv. De fjerner seg ofte fra det som er emosjonelt komplisert, og tenker at det ikke er så farlig.

ULIKE TEGN: Det finnes mange tegn på at kjæresten din er utro, som at han blir mer fjern og ufokusert, humørsvingninger, at han verner mer om privatlivet sitt og er mer borte fra hjemmet.
ULIKE TEGN: Det finnes mange tegn på at kjæresten din er utro, som at han blir mer fjern og ufokusert, humørsvingninger, at han verner mer om privatlivet sitt og er mer borte fra hjemmet. Vis mer

Blir flinkere til å vurdere partneren

- Hvorfor kan det å oppleve utroskap gjøre oss sterkere og smartere?

- Jeg tenker først og fremst at det er fordi at hvis du har opplevd at en partner er utro, lærer du deg å bli mer obs på signaler og egenskaper ved en partner. Du blir sannsynligvis flinkere til å forutse om personen du er sammen med er til å stole på, eller merke om personen er i stand til å være utro.

Det sier sexolog Siv Gamnes til KK.

Det er altså stor sannsynlighet for at du gjør et smartere valg av partner neste gang, og at du lærer å kjenne deg selv bedre.

- De som opplever utroskap går gjennom faser med sjokk, sinne og reorientering, og i en slik prosess lærer man ofte også seg selv å kjenne bedre, forklarer Gamnes.

Mange blir dermed mer bevisst på hva de vil ha og hvem de vil bruke tiden sin på.

LES OGSÅ: Mistenker du at kjæresten er utro?

RESEPTORER: Hvis vi har alle reseptorene festet på en bestemt person, har vi ingen ledige som kan feste seg hos noen andre. Men hvis noen reseptorer løsner fra partneren på grunn av manglende vedlikehold, kan de bli festet hos andre.
RESEPTORER: Hvis vi har alle reseptorene festet på en bestemt person, har vi ingen ledige som kan feste seg hos noen andre. Men hvis noen reseptorer løsner fra partneren på grunn av manglende vedlikehold, kan de bli festet hos andre. Vis mer

Reagerer ulikt på utroskap

- Alle reagerer ulikt på utroskap, men hvis man blir lurt av en kjæreste over tid vil det ha stor effekt på de fleste av oss, sier psykolog Eva Tryti til KK.

Hun sier det kan være traumatiserende å bli utsatt for utroskap, og deler reaksjonsmønsteret etter utroskap opp i tre ulike grupper:

1. De som blir mer skeptiske og mindre naive, og som lærer mye av å bli utsatt for utroskap.

- Det er bra med sunn skepsis, og det er bra å være litt obs på rivaler, sier Tryti.

2. De som fryser til, og blir for skeptiske til å innlede flere forhold. De blir utilgjengelige og ønsker ikke å åpne hjerte sitt igjen. De sitter fast i sorgen.

3. De som går på samme smellen igjen og igjen, og aldri lærer av feilene sine. De har et fastlåst mønster av hva de tiltrekkes av.

Derfor er noen utro

- Hva er de vanligste årsakene til at noen er utro?

- Det finnes mange ulike årsaker til at noen er utro, men jeg ser likevel en gjenganger. Den aller vanligste årsaken handler om å glemme hverandre, sier Gamnes.

Hun sier de vanligste årsakene til utroskap er:

 • Å glemme hverandre
 • Å ikke bekrefte hverandre
 • Å ta hverandre for gitt over en lengre periode
 • Å tillatte at følelsene blir utvannet
 • Å ikke snakke sammen

Gamnes sammenligner det med reseptorer. Hvis vi har alle reseptorene festet på en bestemt person, har vi ingen ledige som kan feste seg hos noen andre. Men hvis noen reseptorer løsner fra partneren på grunn av manglende vedlikehold, kan de bli festet hos andre.

- Ofte handler utroskap om at man har forsømt forholdet en del, men det er klart at for noen kommer det som lyn fra klar himmel. Da kan det hende at den ene tok forholdet mer seriøst enn den andre, eller at det aldri var den store kjærligheten, sier hun.

UTRO FORDI DE KAN: Anledning er en viktigere årsak til utroskap enn mange tror.
UTRO FORDI DE KAN: Anledning er en viktigere årsak til utroskap enn mange tror. Vis mer

Andre årsaker til utroskap

- En viktig årsak til utroskap er anledning, altså at de har mulighet til å være utro. For eksmepel hvis det er mye reiser med jobb, og jobbturer med alkohol og kollegaer av motsatt kjønn, sier Tryti.

Hvis en av dere har en slik jobb, er det noe dere bør snakke om. Det kan være lurt å snakke om at det kan komme fristelser og hvordan dere skal håndtere det.

Tryti trekker frem fire viktige årsaker til at noen er utro:

1. Anledning. Dette er en viktigere faktor enn mange tror.

2. Sextørke. Perioder med lite sex er vanlig i langvarige forhold, spesielt hvis man har små barn. Det kan føre til utroskap og brudd, at man titter på andre og er mer tilgjengelig for andre.

3. Dårlige verdier og holdninger. De som havner i denne gruppen er gjerne utro gjentatte ganger. De er ikke så pålitelige og empatiske, og krever mer bekreftelse. For noen handler det mer om spenningen enn om forholdet, men det er mulig å få hjelp til å komme seg ut av dette mønsteret.

4. Personlighetstrekk som minner om narsissisme.

Forhold kan overleve utroskap

Det er ikke bare dersom forholdet ryker at du kan bli smartere og sterkere av å oppleve utroskap. Noen ganger overlever forholdet og blir sterkere til tross for utroskapen.

- Det er ikke alltid slik at et forhold ryker hvis en av partene er utro. De parene som klarer å komme gjennom det på en god måte, får ofte et dypere og bedre forhold etterpå. De må stå i det vonde sammen. Tilliten er brutt og må gjenoppbygges, og dette krever begges innsats, sier Schmidt.

Den som har vært utro må takle å stå stødig gjennom den andres smerte. Den forrådte må på et tidspunkt tilgi og våge å ha tillit igjen.

- Dette er komplekse prosesser som innebærer krevende, såre og ærlige samtaler. Forholdet er rystet i grunnvollene, følelsene raser og denne prosessen skaper potensielt masse læring som senere kan bli omdannet til ressurser, sier hun.

Resultatet kan bli veldig bra, både om forholdet overlever og om det blir et brudd. Begge har forhåpentligvis lært mye og fått livskompetanse som de tar med seg videre.

Vanlige tegn på utroskap

De mest åpenbare og vanlige tegnene på at en partner er utro, er:

 • Å være mer fjern og ufokusert.
 • Humørsvingninger.
 • Unormalt kritisk eller unormalt snill.
 • Verner mer om privatlivet sitt, mobilen og PCen.
 • Jobber overtid eller er mer borte fra hjemmet.
 • Prøver å bli mer attraktiv.
 • Mer eller mindre sexlyst.

Det er selvfølgelig ikke sikkert at kjæresten din er utro selv om noen av disse tegnene er til stede.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer