Ut Av Skapet

«Du er bare lesbisk fordi du ikke har møtt den riktige mannen ennå»

Til tross for høy aksept i dagens samfunn, blir fortsatt Rebekka Andrea Milde (21) møtt med fordommer for legningen hennes.

UT AV SKAPET: Rebekka Andrea Milde (21) var med i NRK-serien «Ut av skapet». Nå forteller hun til KK.no hvordan det har vært å være lesbisk i et kristent miljø.  Foto: Privat
UT AV SKAPET: Rebekka Andrea Milde (21) var med i NRK-serien «Ut av skapet». Nå forteller hun til KK.no hvordan det har vært å være lesbisk i et kristent miljø. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Homofili er det samme som å være pedofil».

«Du er bare lesbisk fordi du ikke har møtt den riktige mannen ennå».

«Jeg respekterer deg, men jeg respekterer ikke valget du har tatt».

Slike kommentarer er Rebekka Andrea Milde (21) nødt til å takle jevnlig. Du kjenner henne sikkert igjen fra NRK-serien «Ut av skapet», der fem modige, norske ungdommer kommer ut om legningen sin til nære og bekjente. Vi møter henne over en kaffe for en prat om norske fordommer, kombinasjonen av en kristen tro og en homofil legning, og om hvordan andre i samme situasjon bør gå frem.

Den freshe og frittalende jenta fra Bergen er tilfreds med situasjonen i dag, men innrømmer at hun helst ville ha vært hetero, hvis hun selv fikk velge.

- Det er fælt å si det, men hvis det hadde vært opp til meg, ville jeg helst ha vært tiltrukket av menn. Jeg har kommet langt med å akseptere legningen min, men jeg har fortsatt en lang vei å gå. Legningen min er noe jeg dealer med hver eneste dag, og jeg føler ofte at jeg må forklare og forsvare meg til andre. Forhåpentligvis er dette noe som vil forsvinne etter hvert.

LES OGSÅ: - Det er viktig å ikke ta forgitt at barnet ditt er hetero

- Jeg faket det uten å bli gjennomskuet 

Helt frem til Rebekka var 20 år gammel, har hun fornektet legningen sin. Guttekjærester og flørting var en stor del av tenåringslivet hennes, til tross for manglende sommerfugler i magen.

- Jeg har virkelig prøvd å presse meg til å like og være med gutter. Jeg faket det uten å bli gjennomskuet. Det gikk til en viss grad, men i ettertid ser jeg at alle kjæresteforholdene jeg var i kun var kompisforhold fra min side. Eks-kjærestene mine har fått sjokk i ettertid når de har fått vite om den egentlige legningen min. Han ene trodde nok at det skulle være meg og ham for alltid.

LES OGSÅ: Da Cathrine fortalte foreldrene at hun er lesbisk, ble moren lei seg og faren forbannet

Om det ikke var vanskelig nok å bære på hemmeligheten om legningen hennes, befant hun seg attpåtil i et kristent og konservativt miljø der mange så på homofili som synd. Rebekka beskriver det som ekstremt utfordrende å kombinere troen og legningen med hverandre.

- Det er uten tvil mange fordommer mot homofili i det kristne miljøet, noe som bidro til at jeg fortrengte legningen min og håpet på at det skulle gå over av seg selv.

- Noen av de mest konservative kristne sammenligner homofili med pedofili og nekrofili. Det er helt sykt!

- Gud sa at jeg syndet

Personlig har Rebekka sett på seg selv som en person som syndet hver eneste dag.

VANSKELIG: Rebekka beskriver det som ekstremt utfordrende å kombinere troen og legningen med hverandre. Foto: Privat
VANSKELIG: Rebekka beskriver det som ekstremt utfordrende å kombinere troen og legningen med hverandre. Foto: Privat Vis mer

- Jeg trodde på en gud som sa at jeg syndet. Det var en forferdelig følelse, og jeg tenkte mye negativt om meg selv. I dag har jeg ubevisst meldt meg mer og mer ut av det kristne miljøet. Jeg tror fortsatt på en gud, men jeg går ikke i kirken lenger. Som kristen er det kanskje sykt å si, men det er mye som står i bibelen som jeg er uenig i. Jeg tror på en gud som mener at alle mennesker er like mye verdt uavhengig av legning. Kjærlighet mellom to kvinner eller to menn, er like vakker og like mye verdt som kjærlighet mellom en mann og en kvinne.

Etter å ha fortrengt legningen i alle år, kom det en dag der det ikke gikk lenger.

- Alle årene med å leve et dobbeltliv slo meg midt i fleisen da jeg gjorde det slutt med min daværende guttekjæreste. Jeg brøt etter hvert sammen foran mamma og fortalte henne alt. Jeg gråt og gråt, og hun trøstet meg. Det var utrolig befriende å få satt ord på det. To sandsekker lettet fra skuldrene mine.

Fryktet de kristne klassekameratene 

Rebekka så på muligheten til å bli med på «Ut av skapet» som en god anledning til å være åpen for omverdenen rundt henne.

- Serien ga meg det pushet jeg trengte for å tørre å snakke mer åpent om legningen min. Likevel var det kjempeskummelt, og jeg trakk meg flere ganger, mest på grunn av frykten for hvordan de kristne klassekameratene mine ville reagere. Likevel hadde jeg trangen til å hjelpe andre i samme situasjon. Etter at serien ble sendt, har jeg fått både positive og negative reaksjoner. Heldigvis har flere lærere på den kristne skolen, samt noen prester kontaktet meg og gitt positive tilbakemeldinger.

- Har du noen tips til andre som er i samme situasjon som deg?

- Snakk! Det verste du kan gjøre er å fortrenge det slik jeg gjorde. Snakk med foreldre, venner og helsesøster på skolen. Det finnes også mange fine nettsteder der du kan snakke med andre i samme situasjon, som for eksempel Youchat, Skeivungdom og Ungdomstelefonen. Jeg sitter med mye anger fordi jeg ikke kom ut av skapet tidligere.

- Likevel, det er mange som ikke er like heldig som meg som har en familie som støtter det. Det å komme ut som skeiv er ikke alltid så rosenrødt som det kan virke i serien. Vi har en lang vei å gå før alle skeive blir akseptert.

- Homofili må normaliseres, og for å gjøre det må vi alle slutte å gjøre det til en så «big deal»!

Feminin og lesbisk

Med sine lange lokker, røde lepper og dådyrøyne er det mange som ikke tror på at Rebekka er tiltrukket av jenter. «Må ikke lesber ha kort hår og gå i gutteklær?», er noen av spørsmålene hun har blitt konfrontert med.

- Det er en myte at lesbiske må se ut på en viss måte. Man kan faktisk være feminin og fortsatt være tiltrukket av andre feminine jenter.

- Hvordan er drømmedama?

Rebekka fniser.

- Utseendemessig har hun langt hår og et pent ansikt. Ellers er det viktig at hun har bra humor, gode verdier og ambisjoner i livet.

I fremtiden vil Rebekka både være gift og ha barn.

- Jeg og Jonathan som også er med i serien har snakket om at vi to eventuelt kan få barn sammen, samtidig som vi har hver vår partner. Hvis ikke det går, vil jeg få mitt eget barn via donor. Jeg ønsker meg et normalt liv med kjæreste, hus og barn, og jeg gleder meg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer