De skamløse jentene:

- Du er en perle i et skjell. Hold skjellet lukket

Det mangler ikke på råd og formaninger når man velger å utfordre reglene for hvordan den perfekte arabiske jenta skal oppføre seg. Det vet Nancy, Sofia og Amina alt om.

DE SKAMLØSE JENTENE: Egne erfaringer og andre jenters historier om å bli påført skam, har blitt til boka «Skamløs». - På den ene siden er vi ikke gode nok arabere eller muslimer, og på den andre blir vi aldri norske nok, forklarer de til KK. FOTO: Maria Gossé
DE SKAMLØSE JENTENE: Egne erfaringer og andre jenters historier om å bli påført skam, har blitt til boka «Skamløs». - På den ene siden er vi ikke gode nok arabere eller muslimer, og på den andre blir vi aldri norske nok, forklarer de til KK. FOTO: Maria Gossé Vis mer
Publisert

«Kjære deg som ikke får være fri. Denne boka er til deg», står det i forordet til boka «Skamløs» som akkurat nådde butikkhyllene. For hva gjør du når den første forelskelsen fyller deg med skam? Eller når du skjønner at det gjelder andre regler for deg - bare fordi du er jente, og særlig fordi du skal være en ærbar muslimsk jente?

Negativ sosial kontroll og skamkultur er temaer norsk-somaliske Amina Bile (19), norsk-libanesiske Nancy Herz (21) og Sofia Nesrine Srour (23) har tatt opp i aviser og i sosiale medier det siste året. Et sett av forventninger og korrekser, både uttalte og uuttalte - til hvordan du skal oppføre deg, og som i sum virker hemmende på livsutfoldelsen.

Så hvem er disse jentene? Amina er elev på sisteåret på videregående i Porsgrunn og leder for Telemark Solialistisk Ungdom, Nancy er student og jobber i Amnesty og i TV-aksjonen, og Sofia er begge jus-student på andre året. Alle tre er aktive debattanter. For engasjementet har de mottatt både Fritt Ords Honnørpris og Skamløs-prisen utdelt av organisasjonen Sex & Samfunn. Å si at det koker rundt dem er i grunn en underdrivelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.