Fedrelandet:

«Du får lov til å sørge - men du må huske de gode stundene»

Margreth Olin laget film som dypest sett handlet om ta farvel med foreldrene - så fikk moren en massiv hjerneblødning.

FEDRELANDET: Dypest sett handler Margreth Olin sin siste film, Fedrelandet, om å en dag måtte ta farvel med foreldrene sine. Den dagen kom tidligere enn hun hadde forventet. Foto: Agnete Brun/Norsk Filmdistribusjon
FEDRELANDET: Dypest sett handler Margreth Olin sin siste film, Fedrelandet, om å en dag måtte ta farvel med foreldrene sine. Den dagen kom tidligere enn hun hadde forventet. Foto: Agnete Brun/Norsk Filmdistribusjon Vis mer
Publisert

1.september var det Norgespremiere på Margreth Olins nye film, «Fedrelandet.» I filmen følger hun sin far Jørgen Mykløen (87) i hans vandring over den vakre Briksdalsbreen i Oldedalen, der han har vokst opp og familien har bodd i generasjoner.

Også moren Magnhild Kongsjord Mykløen medvirker i filmen. Begge foreldrene har levd tett på naturen - og på turer med Margreth som liten, ga de henne alltid god tid.

Heller enn å mase henne fram til nest topp, oppmuntret de henne til å stoppe opp ved det som vekket hennes interesse.

I FARENS FOTSPOR: Filmens hovedperson, Margreth Olins far Jørgen Mykløen. i ett år vandret hun etter ham på hans hjemtrakter - nå er Fedrelandet Norges Oscar-håp. (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
I FARENS FOTSPOR: Filmens hovedperson, Margreth Olins far Jørgen Mykløen. i ett år vandret hun etter ham på hans hjemtrakter - nå er Fedrelandet Norges Oscar-håp. (Foto: Norsk Filmdistribusjon) Vis mer

I et stort portrettet filmskaperen ga til KK høsten 2022, fortalte hun, at dypest sett handlet filmen om å forberede seg på å en dag måtte ta avskjed med foreldrene sine.

Da Olin nylig var gjest hos Lindmo, fortalte hun om hvordan den dagen kom tidligere enn noen av dem var forberedt på.

Massiv hjerneblødning

5. August var det førpremiere av filmen. Den ble satt opp som utekino på 10 av Norges vakreste steder, deriblant i Oldedalen, der filmen er spilt inn.

Der var både Margreth Olin, foreldrene hennes og øvrig familie tilstede.

Etter at visningen var over, fikk begge foreldrene stående applaus. Mange var berørte over det de hadde sett, og kom bort til ekteparet for å dele dette.

Filmskaperen forteller videre om hvordan moren og faren etterpå dro til gården der faren hennes er født - det samme huset som foreldrene hadde bryllupsnatten i.

Etter at de to har gått og lagt seg, kommer Olin og flere i familien også til huset.

- Vi spiste nattmat og delte det som var en sterk og stor opplevelse. Så våkner mamma og føler seg uvel og står opp - og så går hun i gulvet med en massiv hjerneblødning. Det var uten forvarsel, og det var helt uventa og brått. Og så reiser jeg og mamma over fjellet og breen i ambulansehelikopter til Haukeland sykehus der hun dør to dager etterpå.

Den sterkeste trøsten

Olin forteller videre med gråt i stemmen om hvordan også faren, søsteren hennes og barnebarna kom etter til sykehuset.

- Mamma er omgitt av alle oss de to siste døgnene. Vi får tid til å si hadet.

I intervjuet hos Lindmo forteller filmskaperen også at selv om moren ikke lenger er tilstede fysisk i hennes liv, er hun likevel sterkt tilstede i form av alle de gode minnene.

Og at den sterkeste trøsten akkurat nå, er noe hun lærte av faren sin.

SAMMEN: Margreth Olin sammen med faren Jørgen Mykløen på fullsatt gallapremiere på Colosseum kino. (Foto: Daryna Shalli/Norsk Filmdistribusjon)
SAMMEN: Margreth Olin sammen med faren Jørgen Mykløen på fullsatt gallapremiere på Colosseum kino. (Foto: Daryna Shalli/Norsk Filmdistribusjon) Vis mer

I filmen sier nemlig moren at hun ønsker å gå først - det er dette faren kommenterer slik til datteren:

Han sier at:

«Margreth, når den dagen kommer, så skal du få lov til å sørge - men du må huske de gode stundene vi har hatt sammen, så blir livet ditt så mye lettere.»

- Og det er det jeg er mest fylt av akkurat nå, sier Margreth Olin.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer