Organdonasjon

- Du gir livet i gave til noen som er i ferd med å dø

Benedicte har vært syk hele livet og trengte nye lunger for å leve. For to år siden kom telefonen som forandret alt.

FIKK NYE LUNGER: Benedicte er 1 av 300 personer i Norge med den sjeldne lungesykdommen cystisk fibrose. For to år siden fikk hun nye lunger.  Foto: Ellen Jarli
FIKK NYE LUNGER: Benedicte er 1 av 300 personer i Norge med den sjeldne lungesykdommen cystisk fibrose. For to år siden fikk hun nye lunger. Foto: Ellen Jarli Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Snart er det min tur», sier Benedicte galgenhumoristisk til en venninne. Det er vinteren 2014, og en ambulanse passerer dem på veien. Benedicte har fått beskjed om at hun trenger nye lunger for å leve. Situasjonen er kritisk og Benedicte vet at mange dør i organkø. Hva hvis hun blir en del av denne statistikken?

Samme natt våkner hun av at mobilen ringer. Det er et Oslo-nummer, og Benedicte forstår instinktivt at det må være fra sykehuset. «Nye lunger er på vei», sier legen i den andre enden og ber Benedicte komme til sykehuset så fort som mulig. Benedicte vekker moren, som blir med datteren i ambulansen fra Lillehammer til Oslo.

LES OGSÅ: Charlottas hjerte var dobbelt så stort som det burde være

Benedicte glemmer aldri den bilturen. Lyden og synet av de blå sirenene som lyste opp vinternatta og vissheten om at det som nå sto foran henne, var avgjørende for livet videre.

– Jeg gledet meg til å bli frisk og kunne begynne å leve et normalt liv, sier Benedicte Abello (22).

Hun har flyttet til Oslo og begynt på sykepleierstudiene. Nå håper hun at erfaringene hennes vil gjøre henne til en god sykepleier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer