Førsteinntrykk:

Du gir sannsynligvis et bedre førsteinntrykk enn du tror

Og førsteinntrykket kan faktisk rettes opp.

JOBBINTERVJU: På et jobbintervju er førsteinntrykket viktig. Der du møter vedkommende igjen senere blir det raskt lite viktig akkurat hvordan du fremsto på første møte. FOTO: NTB Scanpix
JOBBINTERVJU: På et jobbintervju er førsteinntrykket viktig. Der du møter vedkommende igjen senere blir det raskt lite viktig akkurat hvordan du fremsto på første møte. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du har helt sikkert hørt at vi er svært raske til å dømme en person når vi møter vedkommende for første gang. Førsteinntrykket er allerede dannet etter et par minutter, og tidligere har eksperter fortalt KK at det også svært ofte stemmer, og at når førsteinntrykket først er dannet så skal det litt til før inntrykket endres.

Men det er jo selvsagt heller ikke så enkelt. Når du tenker tilbake på da du for første gang møtte venner, kolleger og kanskje en kjæreste i dag, vil du sikkert i mange tilfeller kunne huske at du hadde et helt annet førsteinntrykk av vedkommende enn inntrykket du etter hvert satt igjen med. Derfor gjør vi ofte smart i å gi mennesker en sjanse til.

- Førsteinntrykket er viktig på kort sikt. På lang sikt så blir folk kjent med deg og da er det ikke så viktig lenger. Når folk blir kjent med deg tar den ekte personen over for førsteinntrykket, men det kan fortsatt ligge litt i bakgrunnen, sier Grethe Holtan, som er coach og leder ved Intuisjonsskolen i Oslo.

Dette avhenger selvsagt av hvor godt kjent med personen du har blitt, men om du har fått et førsteinntrykk av at du har med en som fort blir sint, fort angriper eller fort setter deg på plass, så kan det prege deg på en måte hvor du vokter ordene dine litt ekstra rundt denne personen i fremtiden, selv om du ikke har opplevd å bli hverken angrepet, fått kjeft eller satt på plass av vedkommende i ettertid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer