Utenforskap

– Du har ikke råd til bussen eller en kaffe i kantina

Da trebarnsmor Kaisa var på sitt fattigste - var hun konstant redd for å bli invitert til noe som kostet penger.

UTENFORSKAP: Det kan være mange grunner til at man kjenner på utenforskap, for Kaisa var det dårlig økonomi. FOTO: Alexander F.C Johansen
UTENFORSKAP: Det kan være mange grunner til at man kjenner på utenforskap, for Kaisa var det dårlig økonomi. FOTO: Alexander F.C Johansen Vis mer
Publisert

Utenforskap, opplevelsen av at man står utenfor fellesskapet, kan ha store konsekvenser både for den enkelte og for samfunnet.

I en fersk undersøkelse blant foreldre utført av IPSOS på vegne av Blå Kors, svarer over halvparten at de har kjent på utenforskap.

En av fire foreldre har slitt psykisk de siste to årene og cirka en av fem har følt seg ensom. En av seks har hatt så dårlig råd at det gikk ut over familiens levekår.

Trebarnsmor Kaisa Hansen-Suckow jobber for å skape mer åpenhet rundt fattigdom i Norge. I fjor lagde hun kortfilmen «Så er spørsmålet, hadde de egentlig råd til det før òg?» og snart gir hun ut selvbiografien «Oss mot verden».

Kaisa vokste opp i barnefattigdom og møtte voksenlivet med andre forutsetninger enn sine jevnaldrende. Hun har kjent mye på utenforskap, blant annet da hun som 23 år gammel alenemor til ett barn skulle studere på universitetet.

En feil hos NAV gjorde at hun ikke fikk utbetalingene hun skulle ha, og da hun heller ikke hadde fått stipend var kontoen skrapet. Resultatet ble at hun isolerte seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer