Eggdonasjon

- Du kan bruke mine egg

Michelle (28) nølte ikke med å stille opp som eggdonor da Linn (28) ville bli mamma igjen. Resultatet ble de nå fire år gamle tvillingguttene Matteo og Milian.

ET SPESIELT BÅND: Venninnene Michelle Stefansen (t.v.) og Linn Fosse Tømte har kommet enda nærmere hverandre etter eggdonasjonen.  Foto: Alexander Dahlstrøm Winger
ET SPESIELT BÅND: Venninnene Michelle Stefansen (t.v.) og Linn Fosse Tømte har kommet enda nærmere hverandre etter eggdonasjonen. Foto: Alexander Dahlstrøm Winger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det var den første utekvelden etter cellegiftbehandlingen, og julebord med jentene i Lillestrøm.

Venninnegjengen som hadde kjent hverandre siden skoledagene i Fetsund, hastet inn på Buddha Bar. Latteren satt løst. Alle var lettet over at Linn Fosse Tømte var blitt frisk av kreftsykdommen. Hjemme i Hakadal passet pappa Thomas ettåringen Emilie.

Så forteller Linn venninnene om drømmen hun bærer på.

LES OGSÅ: Hvordan takker du kvinnen som har gitt deg to barn?

Surrogati i India

Mamma, hun? Alle venninnene visste jo at kreftbehandlingen hadde tatt knekken på den muligheten.

Surrogati og indisk eggdonor, sa Linn.

– Hva? Skal du bruke en fremmed kvinnes egg? Kan du ikke heller bruke mine? Jeg har flere enn jeg trenger.

Venninnen Michelle Stefansen var forferdet over at Linn vurderte å bruke «fremmede» egg for å bli mamma igjen. Der og da, på en bar i Lillestrøm, etter det årvisse jentejulebordet, legges kimen til Matteo og Milians tilblivelse.

– Det var ikke sånn at vi bestemte oss i det øyeblikket. Det er jo ikke akkurat noe julebordtema. Dessuten var jeg veldig usikker på hvordan mannen min ville reagere på at ei venninne skulle stille opp som eggdonor.

Den 28 år gamle trebarnsmoren ler, skritter over fireåringen som ruller seg på gulvet mens hun balanserer et brett med rykende ferske kanelsnurrer.

Thomas var umiddelbart positiv til ideen. Linn mer skeptisk. Redd for at Michelle skulle knytte seg til barna, bli såret over ikke å få være moren. Den gang hadde ikke Michelle barn. I dag er hun mamma til Alise (3).

LES OGSÅ: Livet blir ikke alltid som man planlegger

Fikk livmorhalskreft

Linn Fosse og Thomas Tømte møtte hverandre på en byggeplass i 2007, hun elektriker, han tømrer. En 20 år gammel langbeint, blond skjønnhet som fikk nok av oppmerksomhet på byggeplassen. «Alle» ville date den nye elektrikeren, bortsett fra Thomas, som syntes hun var for ung.

To år senere er de samboere og foreldre til lille Emilie. Før Emilie er fylt året, blir det konstatert livmorhalskreft hos den unge moren.

Stråling, cellegiftkurer og daglige turer til Radiumhospitalet preger hverdagen. 

Alt handler om behandling, om å bli frisk. 22-åringen er så dårlig at hun ikke klarer å skifte en eneste bleie på tre måneder. Thomas tar seg av både Linn og Emilie.

– Jeg tenkte ikke så mye på muligheten for å få flere barn der og da, men etter at jeg ble frisk, ble jo det aktuelt. Adopsjon ble vanskelig. Jeg måtte vente i fem år etter at kreften var borte før vi kunne søke. Så ville prosessen tatt noen år. Da ville Thomas vært for gammel (han er 19 år eldre enn Linn), og dessuten ønsket vi at Emilie skulle få søsken uten at aldersforskjellen ble altfor stor.

- Så da ble svaret surrogati i India, forteller Linn.

LES OGSÅ: Går på byen for å bli gravide

GODE VENNER: Michelle (t.h.) og Linn i bryllupet til Linn. Foto: Privat
GODE VENNER: Michelle (t.h.) og Linn i bryllupet til Linn. Foto: Privat Vis mer

Prøverør

Surrogati koster penger, flere penger enn de hadde, og ikke hadde de lyst å selge huset heller.

10. august 2010 giftet de seg. Til bryllupet ønsket de seg pengegaver til et nytt barn.

– Det er mange som har vært med og spleiset på guttene våre, sier ekteparet og smiler. 

Den største gaven av alle kom fra Michelle: et dusin perfekte egg.

– Jeg sluttet å røyke og drakk ikke alkohol før eggene var høstet. Jeg kunne jo ikke risikere å levere feilvare.

Michelle ser på Linn og ler. Stemningen er lett, temaet tilsynelatende ukomplisert.

Venninnene, som har kjent hverandre siden ungdomsskolen, sier at de er blitt nærere og mer knyttet sammen på grunn av «prosjektet». Linn er uendelig takknemlig over gaven, og innrømmer at hun selv aldri kunne stilt opp som eggdonor for noen.

– Men helt ærlig, sier Michelle.

– Jeg har aldri anstrengt meg så lite for å gi så mye. Jeg hadde ikke noe ubehag av hormonbehandlingen. Det var ikke vondt å høste egg. Og jeg fikk meg en gratistur til India.

Første forsøk endte med at ingen av embryoene festet seg hos den indiske surrogatmoren. Neste runde gikk bedre, og senhøsten 2010 kom de første ultralydbildene på mail.

– Da telefonen om at surrogatmor hadde testet positivt på graviditetstesten kom, fortalte jeg det først til Thomas, så til Michelle, sier Linn.

LES OGSÅ: Astrid (48) mistet begge sønnene i bilulykke

TRE MØDRE: Michelle (t.v.) er genetisk mor til tvillingbrødrene, men det er Linn som er deres juridiske og sosiale mor. Den indiske kvinnen som bar dem frem er deres biologiske mor. - Men det er bare jeg som er mamma, understreker Linn. Foto: Alexander Dahlstrøm Winger
TRE MØDRE: Michelle (t.v.) er genetisk mor til tvillingbrødrene, men det er Linn som er deres juridiske og sosiale mor. Den indiske kvinnen som bar dem frem er deres biologiske mor. - Men det er bare jeg som er mamma, understreker Linn. Foto: Alexander Dahlstrøm Winger Vis mer

Tre mødre

Etter norsk lov har Milian og Matteo tre mødre; Sushma, den indiske kvinnen som bar dem fram, er barnas biologiske mor. Michelle er genetisk mor og Linn er juridisk og sosial mor.

– Men det er bare jeg som er mamma, understreker Linn, før hun fortsetter:

– Jeg er selv oppvokst med en stefar som er veldig viktig for meg. Felles gener er ingen garanti for et nært forhold. Omsorg og kjærlighet handler ikke om genetikk. Morskjærligheten er den samme til alle tre barna mine selv om det bare er Emilie jeg har født. Jeg føler ingen forskjell. 

Linn og Thomas håper at de en dag, når guttene er store nok, kan dra tilbake til Mumbai og besøke Sushma og familien hennes.

– Det er klart vi har knyttet spesielle bånd. Det er ikke en forretningstransaksjon som er over når «varene» er levert. Hennes ve og vel er viktig for oss, selvsagt er det det, sier Linn, som forteller at de fortsatt sender jule- og bursdagsgaver til Sushma, mannen Anil og barna Varun og Buhmi.

Men mange mener at å bruke indiske surrogatmødre er å utnytte deres fattigdom?

– Vi var veldig opptatt av alt skulle skje i gode etiske rammer. Vi snakket mye med klinikken om hvordan de behandler surrogatmødre. Etter fødselen var vi og besøkte Sushma og familien. Hun fortalte at de hadde brukt pengene delvis på å sikre seg en leiekontrakt og delvis på datteren Buhmis skolegang. Det er en vanskelig diskusjon, og det kan godt være at det forekommer utnyttelse, men jeg føler at vår prosess var god, sier Linn.

Michelle og Linn sitter på gulvet og leker med guttene, storesøster Emilie er på sommerferie hos mormor. De to venninnene er ganske like, og det er vanskelig å se hvem guttene ligner på.

– Det er klart jeg kikker litt ekstra på dem. Ser etter likhetstrekk, sier Michelle.

– Jeg synes at jeg ser «noe», men jeg tenker ikke på dem som «mine» på noen måte.

Alise er min datter. Matteo og Milian er Linn og Thomas’ sønner.

– Og hvis du mente at guttene ikke ble godt oppdratt eller at de ikke hadde det bra hos Linn og Thomas?

– Da ville jeg sagt ifra, men det ville jeg gjort til alle mine venninner.

LES OGSÅ: - Jeg kunne så vidt røre på meg

ÅPNE OM VALGET: Tvillingene Matteo og Milian vet det ikke ennå, men når de blir større skal pappa Thomas og mamma Linn fortelle dem at de egentlig har tre mammaer. Foto: Alexander Dahlstrøm Winger
ÅPNE OM VALGET: Tvillingene Matteo og Milian vet det ikke ennå, men når de blir større skal pappa Thomas og mamma Linn fortelle dem at de egentlig har tre mammaer. Foto: Alexander Dahlstrøm Winger Vis mer

Straffbart

Linn og Thomas er åpne om guttas noe spesielle tilblivelse og glade for at de kunne bruke en eggdonor som de kjenner.

– Det er mulig dette er tabu for noen, men ikke for oss. Vi har ingenting å skamme oss over. Ved å være hemmelighetsfulle ville vi bare sendt signaler om at dette ikke er så ok. Det vil vi ikke at ungene skal oppleve. De skal ikke være i tvil om hvem som er foreldrene deres. Det er vi, fastslår Linn.

Foreløpig vet ikke fireåringene om Michelles spesielle rolle i deres liv. Det får komme etter hvert som de blir modne nok til å forstå.

– Når den tid kommer, er det fint at de kan spørre Michelle om ting de lurer på om sitt genetiske opphav. Jeg ser bare fordeler ved at eggdonoren er kjent. Jeg har aldri vært sjalu på Michelle eller redd for at ungene skal se på henne som mamma. Når de blir voksne, kan de selv bestemme hva slags forhold til vil ha til henne. I den grad jeg var betenkt i starten, var det mer av hensyn til Michelle. At hun skulle synes det var vanskelig eller sårt at de ikke var hennes. Men jeg ser jo at det går helt greit. Vi tenker ofte likt, jeg og Michelle. Vi er vel et par ganske så ukompliserte damer, ler Linn.

– Min rolle er over. Nå er jeg venninne, ikke eggdonor, sier Michelle.

Etter bioteknologiloven er Michelles innsats som donor ulovlig, i prinsippet også straffbar selv om ingen i Norge til nå er blitt straffet for medvirkning til surrogati.

Venninnene er undrende til norske myndigheters restriktive syn på eggdonasjon og surrogati.

– Det blir litt som å prøve å nekte tenåringer å ha sex. Forbyr du det, vil de likevel gjøre det, men i det skjulte.

Jeg tror ikke det lar seg gjøre å stoppe eggdonasjon. Da er det like greit å få det inn i gode etiske rammer, til glede for alle parter, sier Michelle før hun uoppfordret legger til:

– Jeg hadde uansett gjort det igjen.

Uten å nøle.

LES OGSÅ: Så lenge kan du vente med barn

Om surrogati

  • Surrogati er når en kvinne inngår en avtale om å føde et barn for en annen person med den hensikt å overlate barnet til den andre parten.
  • Avtaler om surrogati er ulovlig i Norge og ikke bindende etter norsk lov. Et flertall i Bioteknologirådet vil gjøre surrogati og medvirkning til surrogati straffbart.
  • Eggdonasjon er ulovlig i Norge. Om lag 50 norske barn blir født ved hjelp av surrogati hvert år.
  • All kommersiell surrogati skjer ved IVF-metode (prøverør).
  • Surrogati kan skje ved at surrogatmoren bruker sine egne egg, men det blir mer og mer sjelden, og i India er det forbudt. Surrogatmor har dermed ingen genetisk tilknytning til barnet hun bærer fram.
  • Kontraktsforeldrene bidrar med sæd, egg eller begge deler.

Kilder: Bitoteknologiradet.no, Store Norske Leksikon, Skatt Nord, Center for Sosial Research, New Delhi og familiesthroughsurrogcy.com.

Denne artikkelen er også publisert i KK36.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer