Julepynt:

Du kan klage på naboen!

Dersom naboens julelys skulle bli for voldsomme, kan du faktisk stå opp med loven i hånda.

JULEPYNT: Overdådige julerekvisitter kan påklages. Likevel skal det mye til å få mehold i eventuelle tvistesaker på privat tomt. Foto: Lise Åserud / NTB
JULEPYNT: Overdådige julerekvisitter kan påklages. Likevel skal det mye til å få mehold i eventuelle tvistesaker på privat tomt. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

(Over)pyntede hus, med alle mulige julerekvisitter, lyseffekter, overveldende oppblåsbare lysende julenisser og gigantiske skilt, er nærmest synonymt med stereotypen fra USA.

Selv om overdådighetene heller hører til unntaket enn regelen i Norge, dukker det likevel stadig opp hus som trolig får egen innsats til å framstå som mildt sagt beskjeden.

Klagemuligheter

Dersom du likevel ikke skulle ønske noe mer enn en julestjerne eller to i naboens vindu, og helst skulle hatt de «amerikanske tilstandene» vekk, er det fortsatt håp.

Advokat Line Bjerkek i Norges Boligbyggerlag forteller til DinSide at julelys spesifikt ikke er nedfelt i lovverket. Imidlertid åpner reglene for et lite smutthull.

KVINNER OG KRONER: Forbrukerøkonom i Storebrand, Cecilie Tvetenstrand, og KK-redaktør Ingeborg Heldal hjelper deg å ta gode økonomiske valg i hverdagen. Kvinner og kroner er et samarbeid mellom KK og Storebrand. Video: Storebrand Vis mer

- Både borettslags- og eierseksjonsloven har generelle regler som sier at du ikke skal bruke boligen på en måte som er til urimelig ulempe for naboen, sier hun, og henviser til at julelys kan inngå i denne definisjonen, og fortsetter:

- Nabolovens paragraf to slår riktignok fast at ingen må gjøre noe som er til urimelig skade for naboen. Men det er nærheten til naboen som teller her. Det skal mye til for at denne paragrafen skal gjelde for julelys når du har en viss avstand til naboen.

Andre regler

Dersom man, i motsetning til ovennevnte scenario, bor i et borettslag eller i rekkehus, er det andre regler som inntreffer.

KLAGE: Advokat i NBBL, Line Bjerkek, forteller at man kan klage til ulike instanser avhengig av boenhet. Sjansen for medhold varierer imidlertid betydelig. Foto: NBBL
KLAGE: Advokat i NBBL, Line Bjerkek, forteller at man kan klage til ulike instanser avhengig av boenhet. Sjansen for medhold varierer imidlertid betydelig. Foto: NBBL Vis mer

NBBL-advokaten anmoder den eventuelt fornærmede beboeren om først å ta en prat med naboen for å enes - eller på fagspråket «minnelig løsning».

Hvis forsøket på enighet likevel skulle være forgjeves, forklarer hun at det er styret i borettslaget eller sameiet som skal se på saken.

- Styret må da se på saken, og vurdere om julepynten er til unødvendig ulempe eller sjenanse for naboen. En løsning kan være at styret pålegger beboeren å slokke lyset til et fast tidspunkt om kvelden, sier Bjerkek, og tilføyer:

- Det er også viktig at man tenker på brannvern og HMS ved montering av julelysene. Tung julepynt montert høyt på fasaden kan gi et stort skadeomfang dersom den faller i hodet på beboere eller på en parkert bil.

Bjerkek har tidligere uttalt seg på feltet overfor DinSide, og enkelte sitater er gjengitt, med oppdaterte presiseringer, i sin helhet fra en tidligere sak.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om