Belinda Jakobsen:

- Du lever med skam og anger, for du skal alltid slutte på mandag

Influencer Belinda Jakobsen har kommet seg ut av avhengighet til alkohol. Nå vil hun hjelpe andre.

BELINDA JAKOBSEN: Belinda er Norges første planteinfluenser, og har nylig kommet ut med boka "Bedre på livet". FOTO: Plantemagasinet.no
BELINDA JAKOBSEN: Belinda er Norges første planteinfluenser, og har nylig kommet ut med boka "Bedre på livet". FOTO: Plantemagasinet.no Vis mer
Publisert

Da Belinda Jakobsen, i samarbeid med Isabelle Engelhart Corneliussen og Kagge forlag, bestemte seg for å skrive bok, var tanken å hjelpe folk til å bli «bedre på livet».

- Det er mulig å få det bedre med små grep, og man trenger faktisk ikke ha det middelmådig, forklarer Belinda til KK mens hun blir sminket til boklansering. Og dermed fikk boken navnet «Bedre på livet».

- Mange tenker at man må endre hele livet for å ha det bra, men sannheten er at av og til er det bare tankegangen man må endre. Det handler ikke om oppvasken du tar, men hva du føler om oppvasken du tar.

BEDRE PÅ LIVET: Belinda med sin medforfatter, Isabelle Engelhart Corneliussen. FOTO: Kagge Forlag
BEDRE PÅ LIVET: Belinda med sin medforfatter, Isabelle Engelhart Corneliussen. FOTO: Kagge Forlag Vis mer

Tok på seg offerrollen

Med godt over 100 000 følgere på instagram, er Belinda Norges første planteinfluencer. I 2021 kom hun ut med boka «Et planteliv». Nå er hun aktuell med sin andre bok. Her forteller hun åpent og ærlig om sin personlige reise fra å føle seg mislykket, til å starte opp et selskap som i dag har millioninntekter.

Boka berører temaer som manifestering, emosjonell avhengighet og offermentalitet. Temaer som mange kan kjenne seg igjen i. Belinda snakker av erfaring, og forteller åpenhjertig.

- Når du er i offerrollen, mener du at ingenting er din feil. Alt som skjer rundt deg er alle andre sin feil, og i stedet for å ta lederrollen i ditt eget liv, så velger du offerrollen. Jeg selv har pleid å innta den rollen.

-Hvordan kommer man seg ut av offerrollen?

- Jeg tror det handler om den typiske klisjéen som de alltid sier i filmer - at først må du innse at du har et problem.

Gikk utover forholdet

Belinda forklarer at offermentaliteten kan deles i tre: offeret, fikseren og askepottmentalitet. Offeret går i full ansvarsfraskrivelse, mens fikseren overkompenserer. Dette kan være i form av å ta på seg alle andres ansvar og følelser for å unngå ens egne. Samtidig gjør de rundt ikke nok. Askepottmentaliteten handler om å vente på at noen skal «redde» deg. Man ønsker en endring, men er ikke villig til å gjøre jobben selv.

Belinda har vært i alle tre.

- Jeg satt fast i alle tre delene av offermentaliteten. Det var synd på meg, mine problemer var større enn alle andres, og noen andre kan komme å redde meg - samt at mannen min ikke gjorde nok.

- Hvordan gikk det utover forholdet ditt?

- Jeg var veldig irritert på han, fordi jeg mente at jeg gjorde alt. Jeg irriterte meg over at han ikke forstod hvor «tøft» livet mitt var. Livet mitt var jo ikke tøft, det bare føltes sånn for meg.

DET GODE LIV: Belinda lever det gode liv i Spania med mannen sin. FOTO: Plantemagasinet.no
DET GODE LIV: Belinda lever det gode liv i Spania med mannen sin. FOTO: Plantemagasinet.no Vis mer

Den blide, smilende Belinda man møter nå, fikk mannen hennes sjelden se på denne tiden, ifølge henne selv.

- Når du er i offerrollen, er du ikke helt deg selv. Og det var ikke ofte han fikk se den jeg egentlig er, som er til stede og kan slå av en spøk her og der.

- Da kunne jeg ikke gjemme meg lengre

Livet tok en brå vending i 2016, da Belinda mistet faren sin til kreft. Lenge hadde hun slitt med perioder med depresjon. Men hun var vant med å bo alene, så det var ikke noe som var tydelig for alle andre.

- Jeg har slitt mange år med depresjon av og på. De kommer i bølger. Men det har ikke vært så tydelig, for jeg har bodd alene og alltid vært en introvert. Ikke lang tid etter pappa døde, flyttet jeg inn med den nåværende mannen min – og det var da det ble tydelig. For da kunne jeg ikke gjemme meg lengre.

Det var mannen hennes som først gjorde henne oppmerksom på at hun hadde symptomer på depresjon. Dermed dro hun til legen og fikk det bekreftet.

- Jeg var ikke glad i meg selv

Belinda forteller om en skygge som skulle legge seg over det tilsynelatende fine livet hun levde med mannen sin, Iancu. Tidligere har hun vært åpen om å ha slitt med alkohol.

Dette var ikke noe som påvirket familielivet, men en byrde hun bar på egenhånd.

- Det var ikke noe som påvirket familielivet, fordi det var noe jeg gjorde i det skjulte. Det påvirket mer forholdet jeg hadde til meg selv. For jeg var ikke glad i meg selv, hvis det gir mening.

- Kan du fortelle litt om den tiden?

- Du lever alltid med mye skam og anger, fordi du skal alltid slutte på mandag. Men mandagen kommer og mandagen går, og du er fortsatt en person som du ikke liker så godt.

- Har du en venn du ikke liker så veldig godt, så kan du bare kutte dem ut. Men det er verre når du ikke liker deg selv så godt. Du er jo med deg selv hele tiden. Når mannen min sa til meg at han elsket meg eller at jeg var fin, klarte jeg ikke ta det innover meg. Jeg klarte ikke ta innover meg kjærligheten hans, eller det fine livet mitt. Skammen min ble som en skygge for alt det fine.

BEDRE PÅ LIVET: Nå ønsker Belinda å hjelpe andre å få det bedre med seg selv. FOTO: Plantemagasinet.no
BEDRE PÅ LIVET: Nå ønsker Belinda å hjelpe andre å få det bedre med seg selv. FOTO: Plantemagasinet.no Vis mer

«Sinnsykt digg»

Men Belinda tok den harde kampen, og lever per dags dato det gode liv i Spania med mannen.

- Hvordan er livet i Spania?

- Å fy faen, det er så sinnsykt digg, forteller hun med et stort smil om munnen.

Det er tydelig at Belinda er tilfreds med livet hun har idag. Men det har krevd sin mengde disiplin og selvinnsikt. Nå ønsker hun å hjelpe andre å få det bedre med seg selv, og deler sine erfaringer og råd i den nye boka.

Så, hva er hemmeligheten til det gode liv?

- Vær ærlig med deg selv og dine behov. Sett deg selv først. Er du introvert, la deg selv være introvert. Er du ekstrovert, «go crazy», ikke demp deg.

Helt til slutt, understreker Belinda viktigheten av å godta seg selv slik man er, uavhengig av hva slags personlighetstype man har. Man må være den man er, mener hun.

- Hvis du føler veldig eksplosivt - gjør det. Skrik, hopp og hyl. Hvis du føler veldig sensitivt - gjør det. Det er lov å gråte. Vi blir så ofte fortalt at vi må være på én bestemt måte for å passe inn i en boks. Men vi skal ikke være sånn, vi skal være den vi er. Og vi skal ikke følge flokken.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer