Fatema Al-musawi

– Du må ikke ha kjent på det verste i livet for å kunne kjempe en kamp du synes er viktig

Fatema Al-Musawi (20) kjemper for homofiles rettigheter, og synes flere unge bør engasjere seg i saker de brenner for.

ENGASJEMENT: Fatema Al-Musawi er kjent gjennom media for sin kamp for de homofiles rettigheter, og mener at unge mennesker bør engasjere seg langt mer. Foto: Privat
ENGASJEMENT: Fatema Al-Musawi er kjent gjennom media for sin kamp for de homofiles rettigheter, og mener at unge mennesker bør engasjere seg langt mer. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hun har fått høre at hun er «for ung til å bli kalt samfunnsdebattant» og burde heller vente til hun blir eldre før hun uttaler seg, men dette er Fatema Al-Musawi (20) slett ikke enig i selv. Faktisk mener hun at unge mennesker bør engasjere seg langt mer.

– Jeg synes absolutt at flere unge bør komme på banen og snakke høyt om sakene de brenner for. Det er tross alt vi som skal ta over etter de eldre generasjonene, og bygge opp landet. Flere unge bør derfor komme seg ut og kjempe sin kamp, uansett om det er homofili eller fraværsgrensa som er din kampsak, sier hun til KK.no. 

Den muslimske jenta fra Oslo øst har det siste året blitt kjent gjennom media for sin kamp for de homofiles rettigheter, og går derfor foran som et godt eksempel. 

– Jeg har bare alltid vært sånn, engasjert meg og kjempet for likestilling. Jeg bryr meg generelt sett om mennesker uansett hvem og hvordan de er, forteller hun.

LES OGSÅ: Mannegruppa Ottar: Alle forstår at hevnporno er latterlig, og at du ikke tuller med pedofili

– Hvorfor skal jeg ha flere rettigheter fordi jeg er heterofil?

Oslo Pride er et arrangement Al-Musawi anser som årets høydepunkt, og hvert år har hun deltatt i toget sammen med AUF. Det var i forkant av Oslo Pride sommeren 2015 at hun valgte å skrive et innlegg i Aftenposten, der hun argumenterte for homofiles rett til å gifte seg, uavhengig av hvilken religion man måtte tilhøre.

«Å elske er en menneskerett, og dermed bør vi i Norge tillate at homofile kan vie seg, både i kirker og moskeer. Vi bør komme frem som gode eksempler for andre land og presse dem til å forbedre rettighetene til alle», skrev hun i innlegget som senere fikk mye oppmerksomhet.

– Hvorfor skal jeg ha flere rettigheter fordi jeg er heterofil? Jeg synes det er feil, og valgte derfor å skrive et innlegg om det. I tillegg hadde det vært mye snakk om at muslimer var imot homofili, og jeg ville få frem at det ikke nødvendigvis er slik, forklarer hun. 

LES OGSÅ: OL-stjerne står fram som lesbisk

OSLO PRIDE: Al-Musawi anser Oslo Pride som årets høydepunkt, og har sammen med AUF deltatt i toget hvert år.  Foto: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
OSLO PRIDE: Al-Musawi anser Oslo Pride som årets høydepunkt, og har sammen med AUF deltatt i toget hvert år. Foto: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Hun har selv også følt å bli møtt med fordommer og antagelser om at hun er konservativ, og ønsket derfor å påpeke at ikke alle muslimer og kristne mener det samme som deres religion. Og at man dermed ikke kan anta at alle religiøse er imot homofili.

– Det er ikke det at jeg har så mange homofile muslimske venner, men du må ikke ha kjent på det verste i livet for å kunne kjempe en kamp du synes er viktig, fastslår hun. 

LES OGSÅ: «Mat-Tina»: - Jeg har opplevd mye dritt i livet

Opplevde mange negative reaksjoner

Som i alle samfunnsgrupper er det selvsagt ulike meninger, og det er religiøse som fortsatt anser homofili som en synd - noe flere også har uttrykt direkte til Al-Musawi, men riktignok ikke ansikt til ansikt. 

– Jeg fikk ikke særlig med negative reaksjoner ansikt til ansikt, og den eneste opplevelsen jeg hadde var ikke så ille. Det var én som kom bort til meg og sa at selv om han syntes det var kult at jeg turte å skrive noe slikt, var han ikke enig i min mening, sier Al-Musawi. 

Motstanderne har derimot vært litt tøffere når de har kunnet gjemme seg bak en dataskjerm, for det har slett ikke manglet på negative meldinger. 

– Det kom mange negative kommentarer og meldinger på Facebook fra mennesker jeg aldri har møtt. Og der jeg kommer fra i Oslo var det også mange venner som begynte å fryse meg ut og unngå meg på gata, forteller hun. 

Men reaksjonene har ikke vært utelukkende negative. Hun har også fått støtte og positive tilbakemeldinger fra flere hold.

– Den koseligste opplevelsen jeg har hatt var da jeg sto ved inngangen til Oslo Pride, og en dame ned et lite barn kom bort og sa «Hei, jeg vet hvem du er», sier hun og legger til: 

– Først ble jeg litt redd for at hun skulle gi meg kritikk, men så takket hun meg for innlegget jeg hadde skrevet og påpekte hvor viktig det er å lære barna en slik innstilling. Det gjorde et sterkt inntrykk på meg. 

LAV PROFIL: Etter å ha vært med i AUF i fem år har Al-Musawi (andre fra høyre) nå bestemt seg for å holde seg politisk nøytral i studietiden. Her avbildet sammen med felles AUF-medlemmer i 2013.
 Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
LAV PROFIL: Etter å ha vært med i AUF i fem år har Al-Musawi (andre fra høyre) nå bestemt seg for å holde seg politisk nøytral i studietiden. Her avbildet sammen med felles AUF-medlemmer i 2013. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: - En av fordelene med å være lesbisk!

Vil holde seg politisk nøytral i studietiden

Med sin politiske interesse var det kanskje et naturlig førstevalg for Al-Musawi å velge statsvitenskap som retning på universitetet, men senere har hun bestemt seg for at hun heller ønsker å fordype seg i menneskets utvikling i samfunnet. Nå studerer hun derfor sosiologi på Universitetet i Stavanger, og har valgt å holde seg politisk nøytral i studietiden.

– Jeg er fortsatt litt aktiv, men jeg har av og til kjent på frykten for hets. Jeg har nå valgt å holde en lavere profil, for jeg tenker at kampen må tas i det små og ikke i det store, forteller hun. 

Etter å ha vært med i AUF i fem år har hun derfor nå meldt seg ut, men hun er ikke nødvendigvis helt ferdig med politikken av den grunn. 

– Jeg kjemper fortsatt for de sakene jeg brenner for. Likevel har jeg nå valgt å melde meg ut fordi jeg vil kunne snakke høyt om de sakene jeg vil snakke om, og jeg ønsker ikke å ha noe ytringsansvar for partiet, forklarer hun. 

– Jeg har lyst til å jobbe med politikk, men ikke som politiker. Det jeg tror hadde vært veldig gøy er å jobbe for politikerne, i et departement som for eksempel likestillingsdepartementet, avslutter hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer