Kritiske spørsmål som «burde ikke være hjemme med barna?», i utallige varianter, har ofte snudd treningsgleden til dårlig samvittighet for Sigrid.
- Spørsmålene blir til små, røde djevler på skuldra til oss som forsøker å huske på oss selv i en travel hverdag, sier den treningsglade småbarnsmoren.
For slike spørsmål går rett inn i mammahjertet, og Sigrid innrømmer at hun blir provosert. Til stadighet har hun knytt på seg joggeskoene med en uggen følelse i magen; er hun en dårlig mor som prioriterer seg selv? Er det feil å dra fra barna?

Inger Karin trosset sykdommen - gikk Norge på langs
Vil overføre treningsgleden til barna
På Melhus utenfor Trondheim bor hun sammen med samboeren Alex, og de to barna, Erik (9) og Ludvig (2). Sigrid var lenge alenemor, og måtte ofte ty til barnevakt for å trene. Da var bestemor redningen; en ordning Sigrid mener var utelukkende god for alle parter.
- Jeg satte bort det mest verdifulle jeg hadde til en jeg stolte på. Det gagnet oss alle. Bestemor fikk være alene med Erik, og de fikk et veldig godt forhold. I tillegg fikk Erik opplevelsen av at jeg prioriterte meg selv og noe som bare var mitt.
Aktivitetsnivået er høyt hos familien på fire. Erik har vært brukt som både manual og vektstang fra han var liten, og man kan vel derfor si at han har fått trening inn med morsmelka.
- Det ble jo en naturlig økning i belastning ettersom Erik vokste. Når jeg tok knebøy, satt han på skuldrene mine.
Så lenge Sigrid kan huske har hun prioritert fysisk aktivitet. Hun vil være den mammaen som barna hennes husker som deltagende, energisk og med overskudd til å leke. Gjennom treningen får hun overskudd til nettopp dette.
- Erik har vært med på trening fra han var baby. Nå er han så stor at han kan være med å sykle eller løpe sammen med meg. Da løper vi ikke fordi jeg trener, men vi gjør det for å være sammen. Gevinsten blir at kvalitetstiden blir til trening, og han forbinder trening med noe positivt.
Sigrid tror det er nyttig for barna å se at trening er viktig for foreldre. Slik kan de ta del i de samme vanene og gledene som de voksne, og kanskje få mer forståelse for at fysisk aktivitet og egentid er viktig.

Utnytt pausene
Programleder, forfatter og foredragsholder Sara Lossius har siden 2015 drevet podcasten «Ingefær». Lossius er også utdannet mentaltrener, og har skrevet boken «Litt lykkeligere», hvor hun snakker om viktigheten av å prioritere seg selv og aktiviteter som gir påfyll i en travel hverdag.
Ett av hennes beste tips er å akseptere at barn tar tid, og ikke stresse med alt man ikke får gjort.
- Når man har barn, er det vanskelig å prioritere egentid fordi barn er tidkrevende. Vi må innta fugleperspektivet; man har ikke like mye tid til å trene som før man fikk barn, men det vil komme en tid etter dette. Å ha barn er stressende, og man kan ha for høye forventninger til hva man skal rekke over.
Lossius tror at man ofte har mer egentid enn man tror selv. Hun påpeker at alle har et ansvar selv for å gjøre noe som fyller opp tanken.
- Plott det inn i kalenderen, ta de små pausene og gjennomfør!
I stedet for å utnytte de små pausene, er det lett å ta fram mobilen og scrolle bort minutt etter minutt. Mobilen er en tidstyv, mener Lossius, og peker på at vi ved å bli mer bevisst på hva vi fyller tiden med, kan ta eierskap over disse små pausene som dukker opp i hverdagen.
- Noen ganger kan man la rotet ligge. Med barn i hus er det alltid noe å gjøre. Har du ti minutter, bruk dem godt. Blir du glad etter en kopp te i solen, ikke sløs bort tiden på Instagram i 10 min, men gå ut i solen og kos deg.
For å kunne utnytte pausene, er det viktig å være bevisst på hva som gir og hva som tar energi. På denne måten kan man raskt gjennomføre det som gir påfyll, og samtidig bli tryggere på å stå i de valgene man tar. Når det gjelder andres innspill, må man bestemme seg for hvem man hører på, og hvem man ikke lar seg påvirke av, mener Lossius.
- Man står stødigere i egne prioriteringer om man er trygg på egne verdier. Ved å øve oss på å sortere ut viktige og uviktige tilbakemeldinger, kan vi lettere stå i stormen. Noen mennesker som vi har nære relasjoner til, vil vi tillegge viktighet, mens andre mening ikke betyr noe. Hvem vil man egentlig høre på?
Hun tror kritiske kommentarer er mer hyppige når det er snakk om trening, enn hvis noen gjør mer huslige aktiviteter, som oppussing eller matlaging. Alle henter overskudd på ulike måter, men ikke alle aktiviteter er synlige, forklarer Lossius, og legger til:
- Om man i sin egentid lå på sofaen og så på serier, ville man da fått slike kommentarer?

Stress mindre, lev mer
Lossius påpeker at stresset som følger med hverdagen med små barn kan være krevende, og at man ved å prioritere egentid, kan oppleve mindre stress og dermed mer effektiv tankevirksomhet, kreativitet og å få mer overskudd. I tillegg vil man kunne møte barna sine med mer empati og forståelse.
- Å gjøre ting som gir energi, gjør at vi blir mer robuste og har mer å gi til menneskene rundt oss. Når man har barn, er man hele tiden på giversiden. Studier viser at mødre med barn og jobb er ofte mer stresset enn andre. Ved å senke stressnivået kan man bli en bedre mamma og arbeidstaker og generelt få det bedre i livet sitt.
Selv om multitasking er en viktig del av foreldrelivet, er det viktig å sette av tid til de små, betydningsfulle, men kanskje ikke fullt så nyttige, aktivitetene.
- Jeg elsker å lakke neglene! Det er ikke resultatorientert, men det er en verdi i seg selv å bare gjøre det. Det er det samme om man vil se en tv-serie og spise ostepop eller løpe en tur, så lenge man gjør noe man får energi av. Og husk; litt egentid er uendelig mer enn null! Fem små minutter er mer enn ingenting, men kan bety så mye for hvordan du håndterer livet ditt, avslutter Lossius.

Kritiske spørsmål
Sigrid deler Lossius’ tanker om å velge hvem man hører på. Det er ikke alle utsagn man trenger å ilegge verdi. Ikke alle har vært like positive til treningslivsstilen som Sigrid selv, og kritiske spørsmål har det vært mange av.
Noen ganger er det besteforeldregenerasjonen som ytrer sin skepsis med innvendinger som: «er denne treningen virkelig så viktig nå?» og «kan du ikke bare nyte tiden hjemme mens barna er små?». Andre ganger er det småbarnsforeldre som spør «hvem er med ungene når du trener så mye?» eller «hvordan får du tid til dette?».
- Jeg opplever nok at det er de i generasjonen over meg som er mest kritisk. Jeg tror det henger sammen med at tiden vi er foreldre i, skiller seg fra deres hverdag som småbarnsforeldre. Det var kanskje ikke samme fokuset på egentid for 20-30 år siden.
Ofte kan andre småbarnsmødre være både spørrende og interesserte, noe Sigrid synes er fint. Da får hun sjansen til å framsnakke sin mor, barnevakten, og kanskje til og med overføre sin treningsglede til andre.
- Da jeg var alenemor, følte jeg ofte at jeg måtte forklare meg eller forsvare meg. Med årene har jeg blitt mer trygg i mine valg. Nå vil jeg heller legge opp til at andre skal kjenne på følelsen av at de også kan greie det jeg gjør – å skape en forståelse for at fysisk aktivitet og egentid har mange gode virkninger.

- Jeg elsker ikke mammakroppen min

Kampen om egentiden
Huset er ikke ryddig til enhver tid, og det hører til sjeldenhetene at hun bruker timer på kjøkkenet for å lage gourmetmiddag. Ofte lar hun rotet ligge og prioriterer en løpetur i stedet.
- Selvfølgelig ser jeg på Netflix eller scroller på sosiale media innimellom. Men for meg skal ikke slik aktivitet velges foran andre ting. Vi har alle akkurat samme antall timer i døgnet, og disse timene, minuttene og sekundene er verdifulle.
Trening er mer enn å løpe ei mil, og Sigrid ønsker å rette søkelyset mot hverdagsaktiviteten. Hjemme på stua på Melhus løpes det mye fram og tilbake; en aktivitet barna elsker og som Sigrid også drar nytte av. Å gå en tur ut med en god venn, vil også gjøre godt for kropp og sinn.
- Det handler om å finne mulighetene i hverdagen: «hvordan kan jeg trene i dag?». Planlegging er viktig, men det er like viktig å innse at planene ikke alltid blir gjennomført. For barna sover kanskje ikke til ønsket tidspunkt.
Sigrid forstår at mange kan synes det er vanskelig å prioritere seg selv. Hvis man påvirkes av reaksjoner og kommentarer fra andre, og treningsgleden blir byttet ut med en klump i magen, er det lett å gi etter.
- Når man blir holdt igjen av overtrøtte barn som ikke ønsker at mamma skal dra, er det ikke alltid enkelt å gjennomføre, men jeg vet at barna er sammen med voksne de er trygge på, og som kun har barnas beste i fokus. Når du drar fra barnehagen, vet du jo at barna har det bra i det du går ut døra. Og på jobb må du. Kanskje kan man også tenke mer på egentiden som en viktig avtale med seg selv.

Egentid – en investering i god helse
- For å kunne ta vare på andre, må du ta vare på deg selv. Det gagner ikke barna at mor og far ikke får sjansen til å koble av og holde seg fysisk aktiv. Å holde seg i form vil gjøre hverdagen lettere, og det er det ingen grunn til å ha dårlig samvittighet for.
Det sier treningsekspert Steinar Ekren, eier og personlig trener ved Melhus Personlig Trening utenfor Trondheim. De fleste sammenligner seg selv med andre, men kanskje vil man få mer forståelse for hverandre, om man snur kritikken til interesse, mener Ekren.
- Hvis man greier å vise mer interesse og anerkjenne hverandres prioriteringer, vil man også kanskje få mer forståelse og respekt for hverandre.
Det er ikke uvanlig at man som foreldre kan kjenne på usikkerhet rundt egne beslutninger og prioriteringer, for man ønsker jo at barna skal ha det best mulig. Dette kan være en årsak til kritiske kommentarer, forklarer treningseksperten.
- De fleste har sterke meninger om saker som angår barna sine, og når andre gjør ting annerledes enn man gjør selv, kan det føre til at man opptrer ubetenksomt.
Kommentarer av alle slag kan gjøre at man blir usikker på om de valgene man gjør er riktige, og særlig om man hører noe gjentatte ganger. Det er derfor viktig å ha kunnskap om gevinstene av fysisk aktivitet, og veie disse opp mot kommentarene, mener Ekren.
- Treningen kan gjøre deg sterkere, gi deg bedre kondisjon og mer overskudd. Dette gjør at du klarer å henge med barna etter hvert som de blir mer aktive. Trening gir mange gode helseeffekter som gjør at du har en større sjanse for god helse, både for dine barn og barnebarns skyld. Trening bidrar til å senke stress i en hektisk hverdag med lite søvn, og kan også ha en positiv effekt på angst og depresjon.
Treningseksperten påpeker at det kun er sunt å prioritere seg selv, men forstår at mange kan synes det er utfordrende å sette av tid i en allerede full kalender. Planlegging er nøkkelen til suksess.
- Har du en plan for når du skal og hva du skal trene, er sjansen mye større for å få det til enn om du prøver å ta ting på sparket i en hektisk hverdag. Det kan også hjelpe å ha en treningsavtale med en venn, personlig trener eller med kjæresten din mens noen passer barnet/barna. Det vil være gunstig å komme seg litt ut av huset og babybobla iblant, og kanskje spesielt etter annerledesåret 2020 og koronarestriksjonene som vi lever med.

Pandemien har endret vaner
Sigrid håper at hennes «lavterskeltrening» og prioritering av egentid kan nå ut til andre. På sin instagramkonto, @sigrid.vold, deler hun både forslag til treningsøkter på stuegulvet og andre aktiviteter med eller uten barn. I året som har gått har de fleste tilbrakt mye tid hjemme. Sigrid tror at mange har endret sine vaner under pandemien, og kanskje har mange tatt i bruk naturen mer enn tidligere. På grunn av koronarestriksjoner bør man møtes utendørs, og Sigrid forteller at hun har utallige gåturer med gode venner det siste året – mange flere enn før.
- Det har blitt en vane å møtes for å gå tur. Kaféturene har blitt byttet ut med «walk and talk». Med trivelig selskap glemmer man tiden, og plutselig har man gått mye lengre enn planlagt. Det er avslappende og trening idet på én gang – det er vinnvinn, ler Sigrid.
Hun håper at disse vanene har kommet for å bli, og hun er glad for at hun har fått med seg vennene sine ut på tur. I tillegg til «walk and talk» har Sigrid satt i gang en utetreningsgruppe, der vær og vind ikke spiller noen rolle, og der fokuset er å ha det gøy og kjenne at kroppen kan brukes til mer enn stillesitting på hjemmekontoret.
- Det er jo hektisk med en ettåring i hus, men jeg tar egentiden der jeg finner den. Og treningen skjer når muligheten byr seg. Med hjemmekontor løper jeg gjerne til og fra barnehagen i stedet for å kjøre bil.
Hvor ofte hun trener, vet hun ikke, men hun antar fire ganger i uka. Intensitet, antall timer og pulsfrekvens var hun mer opphengt i før. Nå er det egentid og hverdagsaktivitet som er viktigst.
