EFVA ATTLING: Efva Attling (65) åpner opp om livet som internasjonal modell, popstjerne og smykkedesigner.  Foto: Anna-Lena Ahlström
EFVA ATTLING: Efva Attling (65) åpner opp om livet som internasjonal modell, popstjerne og smykkedesigner. Foto: Anna-Lena Ahlström Vis mer

Efva Attling

Efva Attling: - Man må våge å leve sitt eneste liv

Hun har giftet seg tre ganger, sist med en kvinne. Vært popstjerne, selv om Abba-Benny sa hun var talentløs.

«Take no shit» står det på hesteskosmykket designer Efva Attling har om halsen. Budskapet på T-skjorten hun malte her om dagen, er minst like tydelig: «Feminists takes no shit». (Psst: Dyrberg/Kern: - Vi gikk fra å være kjærester til å ha et mer businessrelatert forhold!)

– Jeg skal få trykket opp flere sånne, sier Efva og trekker T-skjorten ned over den 65 år unge kroppen. Den som gjennomgår beinhard ukentlig boksetrening og pendler hyppig mellom leilighetene på Södermalm og New York, der hun bor med sin kone, musiker Eva Dahlgren. En kropp som enda oftere sitter bøyd over tegnebordet når Efva får en idé til et smykke, en ring, et par solbriller, en brudekjole. Eller en T-skjorte. 

– Men sønnen min sier jeg har stavet det feil. Det skulle stått take no shit. Det må jeg få rettet opp. 

Efva Attlings designsuksess har neppe gått nordmenn hus forbi. Med sine enkle inngraverte budskap som «Love» og «Breathe» og «Fuck off» har hun bygget opp en diamantstrødd bedrift med butikker i Sverige, Norge og Finland, samt 26 forhandlere i USA. Likevel, veien inn i en konservativ juvelerbransje var ikke nødvendigvis belagt med gull. 

– Jeg driver jo ikke bare med juveler, men med fashion også. Mange gullsmeder kikket på smykkene mine og sa: «Dette kunne jeg jo laget selv.» «Ja», sa jeg. «Det kan godt hende. Men nå er det ikke du som har gjort det.» Jeg var den som fikk de unge kundene inn i gullsmedbutikkene. Før det var det jo ingen som kjøpte sølv. 

Efva skratter. Høyt og selvsikkert. Slik man kanskje gjør når man har en karriere bak seg som internasjonal modell, popstjerne, er venninne med Grace Jones, har danset med David Bowie, og både Madonna og Meryl Streep har båret smykkene dine. 

– Etter niendeklasse begynte jeg i lære hos en gullsmed. Jeg var glad i sløyd på skolen, og metall passet mitt temperament godt. Men etter et halvt år ble jeg oppdaget som modell og kjøpte enveisbillett til Paris.  

LES OGSÅ: Se det stilfulle hjemmet til designer Camilla Abry

- Seks av vennene mine tok overdose før de var 18 år

Efva Katarina Attling ble født i Stockholm i 1952. Pappa var konditor og jazzmusiker. Mamma var hjemme med Efva og hennes fire søstre. 

– Seks av vennene mine tok overdose før de var 18 år, forteller Efva om livet i forstaden Högdalen. 

– De jævla doplangerne, de tester jo ut stoffene i forstaden før de sender dem ut i byene. Jeg begynte å røyke hasj på ungdomsskolen. Men jeg har alltid vært mer sugen på livet enn å flykte fra det. Jeg elsker å leve, og man vet hva det der fører til. Jeg har en trygghet i meg selv og trenger ikke å flykte. For meg er det sånn at love is the oooonly drug. 

– I gamle intervjuer kan man få inntrykk av at du var avhengig og kunne havnet på overdosestatistikken selv?

– Nei! avfeier Efva.

– Jeg var aldri avhengig. Hadde jeg vært en som kunne dødd av overdose, så ville jeg gjort det. Skjønner du hva jeg mener? Man er nysgjerrig på det som er in, og så tester man. Jeg har aldri vært avhengig. Men det synes du at du har oppfattet?

– Ja. 

– Nei, aldri. Og absolutt ikke noe dop i dag.

FRA POP-VERDENEN: Efva Attling giftet seg med musiker Niklas Strömstedt i 1985 og paret fikk to sønner. På midten av 90-tallet skilte de seg.  Foto: NTB scanpix
FRA POP-VERDENEN: Efva Attling giftet seg med musiker Niklas Strömstedt i 1985 og paret fikk to sønner. På midten av 90-tallet skilte de seg. Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Svenske Emma S. Wicklund gikk på de store catwalkene på 90- og 2000-tallet

Mick Jagger og Keith Moon

Enveisbillett til Paris. Mutters alene. Det første Efva gjorde da hun kom fram, var å bytte modellbyrå. Det gamle ble for lite for en med hennes ambisjoner. 

Jeg var 17 år og best i verden. Man er jo helt gal i den alderen! Men de hadde jo fire Evaer i stallen allerede, og ba meg finne et annet navn. Jeg kalte meg Natasja. Etter tre måneder dro jeg hjem. Jeg hadde oppdaget at man kunne spise bananas flambé, og da jeg kom hjem, trodde naboene jeg var gravid. 

Eventyret var langt fra over. I 12 år jobbet Efva som modell i London, Paris og New York under modellmamma Eileen Ford, med oppdrag for både Vouge og Harpers Bazaar. Hvordan var egentlig modellivet? Efvas øyne gnistrer til, like skarpt i kantene som stjerneøredobben «Ziggie», som hun designet til ære for David Bowie. Før han døde.

LES OGSÅ: Smykkedesigner Charlotte Lynggaard

– Jeg gikk på fester med Mick Jagger og var samboer med Keith Moon i The Who i fire måneder. Men etterpå fikk jeg jo magesår. Det var et hardt liv. 

– Hvordan gikk det med tanke på dop? 

– Ja, det gikk jo kjempebra! sier Efva, med en latter som kan bety både det ene og det andre.

– Sex and drugs and rock ‘n’ roll går hånd i hånd? 

– Sex and drugs and rock and rock ‘n’ roll – and fashionmodels! Det går hånd i hånd. Det er jo et must, nesten.

Hun blir alvorlig.

SOM Å MØTE GUD: Etter skilsmissen fra Niklas Strömstedt ble Efva sammen med musiker Eva Dahlgren. De to kvinnene inngikk partnerskap for 21 år siden og har vært gift siden 2009.   Foto: NTB scanpix
SOM Å MØTE GUD: Etter skilsmissen fra Niklas Strömstedt ble Efva sammen med musiker Eva Dahlgren. De to kvinnene inngikk partnerskap for 21 år siden og har vært gift siden 2009. Foto: NTB scanpix Vis mer

– Men som mamma er det jo det jeg er mest urolig for. Det jeg er aller mest redd for. Spesielt siden jeg så så mye skitt da jeg vokste opp. Men det har heldigvis ikke hendt. 

Lynet som traff

Efva giftet seg med musiker Niklas Strömstedt i 1985 og fikk sønnene Adam og Simon. Ekteskapet varte i ti år. Så slo lynet ned: Efva var blitt sammen med musiker Eva Dahlgren!

– Jeg og Niklas hadde vært sammen i 15 år, og barna var sju og tre år gamle da vi gikk fra hverandre. 

De to «Evorna», som svenskene yndet å kalle dem, fant hverandre under arbeidet med et bokprosjekt: 

– Jeg har jo kjent Eva siden 1980, men det var ikke før mange år senere at Amors piler slo til, sier Efva og ser nyforelsket ut, selv etter over to tiår. 

– Å treffe Eva var som en kjempestor spotlight. En åpenbaring. Jeg så Gud. 

Hun ler: 

– Evas e-postadresse er forresten «eventuelt gud».

– Hadde du hatt følelser for kvinner før, eller kom det som lyn fra klar himmel? 

– Jeg vil nok si at det kom som lyn fra klar himmel. Jeg satt der og så på Eva og tenkte: «Gud, for et vakkert menneske.» Men Eva sier at aller første gang hun traff meg, så tenkte hun: Å vilken snygg tjej, men å vilken jobbig typ! Da var jo jeg modell og litt sånn da da-da da-da. 

Efvas gjenskaper ungdommens hybris med brå, kjekke bevegelser, før hun i neste øyeblikk demper stemmen til lune, lave toneleier: 

– Mens Eva, hun var jo yngre. Men jeg tror vi har vokst sammen. Det blir som yin og yang. Jeg er energi og drar henne opp, mens hun tar meg ned. Det er en perfect match. Man finner noe i den andre som man savner i seg selv.  

Bruddet med mannen, mellom to høyprofilerte mennesker. Efva innrømmer at det var en slitsom tid.

– Men vi var kjempeflinke. Vi hadde en respektfull skilsmisse og Niklas er en av mine beste venner i dag. 

Hun smiler: 

– Men det spredde seg jo en uro i vennegjengen. Folk begynt å se på sitt eget ekteskap. Var det noe mellom ham og henne? Hadde man kanskje sånne følelser selv? Og det er jo bare bra! Alle mennesker fortjener å bli lykkelige, og det gjør man på forskjellige måter. 

«Mamma, firmaet ditt er ditt tredje barn», sa en av sønnene her om dagen. Adam (29) er AD og lager teknomusikk, mens Simon (25) jobber i Universal og har blant annet skrevet låten «Arrigato» for Julie Bergan. Efva sveiper fram bilde av sønnene på mobilen. Så ett til. Og enda ett: 

– Se, så fine de er! 

I 2012 sang Simon duett med Eva Dahlgren. Hva slags rolle har hun hatt overfor Efvas gutter?

– Simon var så liten da Eva kom inn i hans liv, så han kaller henne for matmor! sier Efva lattermildt. 

– Hvordan har du selv vært som mor? Efva drar på det: 

URBAN: – Jeg elsker åpenheten i New York. Jeg er jo en kikker og kan tenke: Hvordan i huleste tenkte du da du kledde på deg i morges? Men så ser jeg litt til: Ja, men du har faktisk fått det til. Det er litt sånn Define Normal. Det går ikke. Ingenting er normalt. Foto: All Over Press
URBAN: – Jeg elsker åpenheten i New York. Jeg er jo en kikker og kan tenke: Hvordan i huleste tenkte du da du kledde på deg i morges? Men så ser jeg litt til: Ja, men du har faktisk fått det til. Det er litt sånn Define Normal. Det går ikke. Ingenting er normalt. Foto: All Over Press Vis mer

– Jeg synes ikke at jeg har curlet ... men likevel. Pappa var veldig streng. Da slipper man litt mer når det gjelder egne barn. I dag har jeg skjønt at han hadde sine egne demoner. Han kom fra et veldig strengt hjem. Vi har et veldig godt forhold i dag, men det tok lang tid å forstå hvorfor han var så streng. Det er lettere å skjønne når man ser hele bildet. Lettere å tilgi. Og det er fint også, å kunne lære et eldre menneske å få innsikt. 

Avslag av Benny Andersson

Mellom modelloppdragene sang Efva med et band i Milano, og hadde bak seg spillejobber i pappas jazzband. Fylt av overmot sendte hun en demotape til Benny Andersson fra selveste Abba.

– Han hørte på den og svarte: «Bare fortsett å være modell, du. Musikk skal du ikke drive med.» 

Efva ler. Forteller at hun ikke ga seg. Ville inn i musikkbransjen:

– Jeg satte opp en lapp i nabolaget «Jag vill bli med band.» Noen gutter fra Nacka svarte, og vi begynte å spille. 

Låten «Två av oss» gikk på høy rotasjon på svenske radiostasjoner på 90-tallet. Efva både sang og hadde skrevet den selv. 

– Den sangen var min kjærlighetserklæring til Niklas, sier Efva. 

– Den ble en skikkelig hit. Som kvinne fikk jeg en plass i musikkverdenen. Det er altfor lett å bli avfeid som kvinne i den bransjen.

Efva gjengir teksten, med en lærers tydelighet. Tettpakket med pronomen: 

– «Det finns bara en av mig och det är jag. Det finns bara en av dig och det är du. Det finns bara två av oss och det är vi.» 

Hun ler perledryss utover rommet.

– Man bruker faktisk låten i språkopplæring for innvandrere. Og den er blitt en svensk klassiker.  

– Hva med Benny Andersson, har du snakket med ham? 

– Ja, påstår Efva. – Han har faktisk bedt meg om unnskyldning for det der.

- Vi har utrolig stor respekt for hverandre 

«Våran firma», kaller Efva det. Smykke-bedriften der hun selv designer og lager prototyper, og kona Eva produserer film og materiell til hjemmesiden. 

– Eva vet hvordan hun skal ta bilde av meg sånn at jeg blir fornøyd. Haha. Men hun holder hele tiden på med sitt, og jobber med musikk og skriver låter.  

Paret bor i New York 40 prosent av året, i leiligheten på Lower East side. Hvordan går det for to sterke, kreative kvinner å leve under samme tak? 

– Det går hur bra som helst, forsikrer Efva. 

– Vi har utrolig stor respekt for hverandre, og for den andre når hun er inne i en skapende periode. Vi hadde forresten 21-årsbryllupsdag i forgårs. 

Eva lyser opp. Forteller om feiringen:

– Vi så en standupforestilling, og den var herlig, men også så trist at jeg gråt. Det er så inspirerende å høre om mennesker som reiser seg fra en dårlig barndom. Og så har du det der med egget og sæden, og at det blir til en ny person, med en helt egen personlighet. 

Apropos det, vurderte de å få barn, hun og Eva? Efva ser først himmelfallen ut. Som om hun ikke har forstått spørsmålet. Så rister hun på hodet. Rekker fram armene, som om hun skjenker en dyrebar gave: 

– Da Eva og jeg møttes, sa jeg til henne: «Her er mine barn. Det er dine barn også.» 

Hva ser hun, Efva Attling, når hun kikker på gamle bilder av seg selv, fra den tiden hun talte både Paris og Benny Andersson midt imot?  

– Ja ... Hva ser jeg? Jeg tror ikke jeg ser noe spesielt. Bare meg selv som yngre. Men livet er blitt bare bedre. 

– På en skala fra én til ti, hvor er du nå? 

– På topp! bedyrer hun. 

 Da jeg var liten og traff en 65 år gammel dame, så var jo det en gammal tant i mine øyne. Jeg kan ikke identifisere meg med det, bare fordi jeg er 65 år. Jeg er veltrent, jeg bokser en gang i uka, jeg elsker mote, jeg elsker å skape, og jeg har privilegiet å kunne flippe helt ut. 

– Er det noe du har angret? Hun tenker seg om.

Det tilhører livet å dumme seg ut. Ingen er perfekt

– Ja. Når man er ung, gjør man dumme ting. Det tilhører livet å dumme seg ut. Ingen er perfekt. Klart man har gjort ting. Og såret mennesker. Men det er ikke noe jeg har grublet over. Det er forferdelig å såre mennesker, men samtidig, that’s life.

«Take no shit» står det på hesteskoen, den som henger om et ukjent antall kvinnehalser, Efvas inkludert. Inspirasjonen får hun fra ting hun ser, gjerne på reiser. Ei heisdør fra 20-tallet i Barcelona, for eksempel, som ble til en avlang artdeco-ring kantet med diamanter. Og smykket «Hearts apart», to hjerter som hele tiden er i bevegelse, akkurat som kjærligheten selv. 

– Kundene mine er først og fremst kvinner og unge mennesker. Og mange sykepleiere. Det er jeg spesielt stolt over, for sykepleierne i Sverige har drittlønn! Men det var en som sa: «Hesteskoen henger jo opp ned. Da renner jo lykken ut.» Jeg svarte at dersom du tror at lykken avhenger av denne her, så er du på vidvanke.

Hun smiler: 

– Jeg er ikke overtroisk. Jeg tror på mennesket. At man må våge å leve sitt eneste liv. 

– Å bryte ut av et ekteskap med barn, for så å bli sammen med en kvinne, er du spesielt modig? 

– Jeg vet ikke, sier Efva. 

– Kanskje modig på en annen måte. Jeg tør ikke hoppe strikkhopp og sånne ting. Men jeg tror på å følge hjertet, og for å gjøre det må man være modig. For å følge hjertet og komme seg ut av en dårlig situasjon må man ha mot. Og da snakker jeg ikke om meg selv. 

Hun tar seg til hesteskoen. Take no shit. 

– Jeg tror at jeg gir kvinner mot ved at de går med smykkene mine.

hege.lovstad.toverud@kk.no

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: