Boligkjøp i blinde

Eirik og Christina kjøpte hus usett - i en by de ikke kjente

– Vi har hele tiden tenkt at vi skulle bli boende i Oslo, men slik ble det ikke.

BOLIGKJØP I BLINDE: Christina og Eirik la hele husbudsjettet og alt ansvar i hendene på ekspertene. FOTO: Viaplay Group
BOLIGKJØP I BLINDE: Christina og Eirik la hele husbudsjettet og alt ansvar i hendene på ekspertene. FOTO: Viaplay Group Vis mer
Publisert

«Endelig vet dere hemmeligheten vår.» Slik starter Christina Eng Hauge (35) innlegget på Instagram der hun og ektemannen Eirik nylig endelig kunne røpe hva de har vært med på.

Christina og Eirik var tobarnsforeldre og hadde et sårt ønske om et barn til. Da det skulle vise seg at Christina, til deres store glede, var gravid for tredje gang, innså ekteparet at de trengte en større plass å bo.

Familien på fire bodde på Ekeberg i Oslo, og begynte så smått å kikke på hus, men innså at budsjettet ikke strakk til en enebolig i Oslo og omegn.

Det var da de så at TV 3 søkte deltakere til et boligkjøpsprogram. De kastet seg rundt, og sendte inn en søknad, og vips så var de med.

Månedene gikk, papirer ble skrevet under og plutselig sto de i sitt nye hus. I en ny by. To barn på åtte og tre år, og ett til på vei. Huset de sto i, var nå deres nye hjem, uten at de kjente til nærområdet eller selve huset de hadde betalt flere millioner for.

Stor skuffelse

Boligkjøp i blinde startet på TV 3 denne våren, hvor flere par overfører en fullmakt til eksperter som kjøper en ny bolig innenfor deres budsjett. Paret kan stille med tre ufravikelige krav som megler, arkitekt og interiørdesigner må ta hensyn til. Paret får se innsiden av boligen ved overtakelse, og igjen etter oppussing. Da får de også vite adressen.

Huset Christina og Eirik hadde kjøpt i blinde var under alle forventninger. Skuffelsen kom tydelig frem på skjermen idet de tok sine første steg inn i sitt nye hus i Sarpsborg, og megler og programleder Karianne Amlie fikk en dårlig følelse av parets reaksjon.

VET IKKE HVOR DE ER: Paret på vei inn i sitt nykjøpte hus - uten at de aner hva som venter dem. FOTO: Viaplay Group
VET IKKE HVOR DE ER: Paret på vei inn i sitt nykjøpte hus - uten at de aner hva som venter dem. FOTO: Viaplay Group Vis mer

Viktig at barna skal trives

Christina var høygravid da de flyttet inn i det nye huset. Med en måned igjen til termin, flyttet de inn i grevens tid. Ettersom hun gikk gravid under prosessen med flytting og innspilling, måtte hun blant annet bytte jordmor, og det var ekstra mye å ta hensyn til.

35-åringen orker ikke å tenke på hvordan det ville vært å være førstegangsfødende med alle disse stressfaktorene som kom i tillegg. Hun tok det hele med en overraskende stor ro – men det var mye grining som ikke kom frem på tv, innrømmer hun. Og med to tidligere graviditeter, visste Christina at hun hadde en tendens til å ha vanskeligheter med å ta avgjørelser under svangerskapet.

– Jeg hatet det å ta avgjørelser når jeg var gravid, ler hun.

Når hun ser tilbake på det å legge ansvaret over på ekspertene, synes hun det var deilig å slippe å ta stilling til kjøp og salg av bolig selv, men paret er enig i at det var skummelt i starten.

– Vi er ikke bare oss to som flytter på oss, vi er jo en hel gjeng. Det var kanskje det viktigste, at ekspertene skulle finne en fin plass for barna, sier Eirik.

– Det viktigste for oss var at barna skulle komme godt inn på skole og i barnehage, sier Christina, og innrømmer samtidig at de var veldig spente da de skulle overta og ha sin første natt i det som nå var deres hjem.

Men hvilken barnehage og skole ungene tilhørte, hadde de ingen anelse om før en uke før skolestart i august i fjor.

BIND FOR ØYNENE: Spente på vei for å se sitt nye hus ved overtakelse. FOTO: TV 3
BIND FOR ØYNENE: Spente på vei for å se sitt nye hus ved overtakelse. FOTO: TV 3 Vis mer

Tilfeldig valgt by

Paret var åpne for sted, men ønsket ikke at det skulle være for langt unna Oslo. Etter å ha pratet med et vennepar som bor i Sarpsborg, fikk de øynene opp for byen som ligger i overkant av en times kjøretur fra Oslo.

– Det er litt morsomt, for vi har hele tiden tenkt at vi skulle bli boende i Oslo, sier Eirik som opprinnelig er fra hovedstaden og ikke hadde ønske om å flytte derfra.

Paret har drømt om familieforøkelse, og da de fant ut at de skulle bli en gjeng på fem, måtte de tenke nytt. De så at budsjettet de hadde ikke strakk til med de skyhøye boligprisene på eneboliger i Oslo.

Paret er strålende fornøyde til tross for en skikkelig skuffende første kikk på huset. Eirik bekrefter at de er glade for at de endte opp i Sarpsborg.

er vi veldig fornøyd med det, legger Christina til.

I dag ser de at kravene som ble innfridd, gjør noe med helheten. Familien på fem har god plass og stor hage å boltre seg på. Også familiens nyeste tilskudd på 8 måneder virker å være fornøyd over videosamtale med KK.

Holdt deltakelsen hemmelig

Paret har aldri vært redde for å ta sjanser, selv om det er mye spenning knyttet til en slik prosess. Deres første felles bolig var det nemlig også Karianne som kjøpte til dem gjennom Boligjakten som tidligere gikk på samme kanal.

Men denne gangen var det med hele barna på flyttelasset.

– Vi lærte fort at det er her vi bor, sier Eirik.

Christina legger til at det fremdeles hender at de finner en flytteeske de ikke har pakket ut. Ettersom et flyttebyrå transporterte og flyttet alle tingene deres fra leiligheten på Ekeberg til huset i Sarpsborg, hadde de ikke fullstendig oversikt over hvor alle eskene endte opp, men det synes de bare er humoristisk.

Budsjettet som blir igjen til oppussing avhenger av boligens pris, og for Christina og Eirik fikk huset en grundig oppussing innvendig, og de tre viktigste kravene oppfylt: Nærhet til barnehage og skole, minst 120 kvadratmeter og åpen kjøkkenløsning.

– Vi var veldig spente på om de hadde forstått vår stil.

I dag er de glade for at de valgte å melde seg på, da de er sikre på at de aldri ville gått for et oppussingsobjekt om det kun var opp til dem.

– Det har vi ikke kompetanse eller kapasitet til, så vi hadde aldri turt å kjøpe dette selv.

Og endelig har de kunne fortelle hemmeligheten de har båret på så lenge. Når venner har kommet på besøk og spurt om veggfarger og interiør, har de ikke kunne svare på hva de har gått for – for det vet de jo ikke selv.

– Vi la bokstavelig talt livet vårt og hjemmet vårt i andres hender og det ble bedre enn vi kunne håpet på!, skrev Christina på Instagram da hemmeligheten endelig kunne avsløres i forbindelse med premiere på Boligkjøp i blinde i april.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer