Ansiktsteip

Eksperter advarer mot fenomen

Lady Gaga og Cher er bare noen av dem som har innrømmet å teipe seg til et yngre utseende.

TEIPET OG FIN? Lady Gaga ankommer American Cinematheque Award under en seremoni for å hedre Bradley Cooper i 2018. Mon tro om hun også her har tatt i bruk hjelpemiddelet hun har innrømmet å sverge til. FOTO: NTBScanpix
TEIPET OG FIN? Lady Gaga ankommer American Cinematheque Award under en seremoni for å hedre Bradley Cooper i 2018. Mon tro om hun også her har tatt i bruk hjelpemiddelet hun har innrømmet å sverge til. FOTO: NTBScanpix Vis mer
Publisert

Fikk du med deg P4s video som gikk som er farsott på nettet i påsken? Med teiprullen i hånden skred produsent Dyveke Skauge til verket, og teipet seg til et ansiktsløft fra sofakroken.

De vittige kommentarene hennes underveis skapte latter, men det er en kjensgjerning at det teipete ansiktet fra avstand ikke skilte seg så veldig fra ansiktet til dem som har tatt litt for raust for seg av Botox og fillers.

Finnes faktisk

Men å teipe seg til et ansiktsløft er ikke så fjernt som man ved første øyekast skulle tro. Blant annet i Sør-Korea har det i flere år ikke vært helt uvanlig å teipe ansiktet til ønsket form, kanskje først om fremst for sosiale medier.

For å tilfredsstille den merkelige trenden finnes det på markedet flere teip-produkter som festes til ansiktshuden. Ved hjelp av strikk rundt hodet som gjemmes under håret, kan man så stramme huden til en annen ansiktsfasong.

Cher og Gaga

Metoden skal visstnok være mest i bruk blant enkelt influencere, modeller og drag-artister. De mest profilerte som har innrømmet å teipe ansiktet skal ifølge The Mirror være artistene Cher og Lady Gaga.

Sistnevnte var tidlig ute med teipingen, og sa i et intervju allerede i 2014 at hun elsket å forme ansiktet med teip:

– Når jeg har på meg parykk og teiper ansiktet er det som en slags meditasjon. Hver dag begynner jeg på samme måte. Det er som et mantra.

EVIG EIES KUN DET TAPETE?: Er det ansiktstape hun skjuler under parykken, tro? Lady Gaga fra premieren på «A Star Is Born» i 2018. FOTO: NTB Scanpix
EVIG EIES KUN DET TAPETE?: Er det ansiktstape hun skjuler under parykken, tro? Lady Gaga fra premieren på «A Star Is Born» i 2018. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Lady Gaga innrømmet den gang at hun teiper huden mer for å oppnå ønsket form, enn for et ungt utseende.

– Jeg vasker ansiktet, setter opp håret, tar på en parykk og spør meg selv: Hvordan skal jeg forme øynene mine i dag med teipen? Hvordan skal jeg trekke halsen tilbake med teip?

Hun skal videre ha lagt til:

– Å se kunstig ut kan være ærlig. Å være glamorøs kan komme fra noe ekte og kjærlig.

Proteser

«Vær glad i den nasen du har. Det gjer ingenting om det er både krokete og rar», var en hit av Øsekaran på 70-tallet. Mye vann kan synes å ha rent i havet siden den gang.

Det nye på sosiale medier skal visstnok være å legge inn voks-proteser på ansiktet, og bygger ut her og der. Spesielt nesen er gjenstand for omforming, skal vi tro Cosmopolitan.

Også Daily mail skriver om at mange velger å forkaste tradisjonelle skjønnhetsbehandlinger, og heller går for maskeringsteip og voks.

Og forandringen skal tidvis være drastisk.

Sjokkerende forvandling

Den amerikanske Youtuberen Promise Tamang viser i en video hvordan hun fjerner lag på lag av maskering og voks, til hun knapt er til å kjenne igjen.

Se den oppsiktsvekkende forvandlingen her:

Amerikanske Promise Tamang former ansiktet nærmest til det ugjenkjennelige med teip og voks. Vis mer

Advarer

Trenden kan synes både usunn og lite oppbyggelig. Å fremstille et tegneserielignende ideal gir unektelig et vrengebilde av hvordan mennesker egentlig ser ut. Og mange eksperter er da også kritiske til teipingen, da ut ifra et medisinsk perspektiv. Å holde fjeset oppe ved hjelp av teip kan nemlig gjøre at ansiktshuden mister spenst fortere enn den ellers ville ha gjort.

Da The Mirror kontaktet den plastiske kirurgen Jeya Prakash, advarte han mot at daglig teiping av fjeset kan skade huden permanent, og gi innvendige arr.

– Ved å teipe fjeset stramt, minsker du sirkulasjonen, noe som betyr at færre næringsstoffer når frem til huden, slik at det produseres unormalt kollagen.

Han fortsatte:

– I det lange løp vil det gjøre at aldringsprosessen går fortere.

I FARTA: Cher under «Here We Go Again Tour» i 2019. Artisten skal være en av dem som tyr til tape i ansiktet. FOTO: NTB Scanpix
I FARTA: Cher under «Here We Go Again Tour» i 2019. Artisten skal være en av dem som tyr til tape i ansiktet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Egen øyeteip

Det skal også finnes en egen teip ment spesielt for øyelokk, som enkelte blant annet i Sør-Korea visstnok sverger til for et åpnere blikk. Også bruk av slik teip, eller i noen tilfeller lim, har en risiko. Plastikkirurg Seo Il-beom har tidligere sagt til Korea Times:

– Om du bruker lim eller teip på øyelokkene over lengre tid, kan det irritere huden på øyelokket, og også føre til at selve huden blir slappere og at man gjør situasjonen verre. I tillegg kan man få betennelser i huden eller i øyet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer