Vennskap:

Eksperter avslører: Slik får du flere venner

Vennskapsatferd kan læres.

TA INITIATIV: - Ønsker du flere venner er det din jobb å rekke opp hånden og ta initiativ. Ikke vent og forvent at andre skal gjøre det, sier eksperten. FOTO: NTB
TA INITIATIV: - Ønsker du flere venner er det din jobb å rekke opp hånden og ta initiativ. Ikke vent og forvent at andre skal gjøre det, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

For mange av oss kan det være utfordrende å få nye, nære venner i voksen alder. Det kan føles som de fleste rundt deg allerede er etablert med et stort nettverk, og det kan føles som du er den eneste som gjerne skulle hatt flere nære venner.

Den gode nyheten er at det ofte bare er noe du innbiller deg. Veldig mange savner flere nære venner i voksen alder, og kan synes det er vanskelig å bli ordentlig kjent med kollegaer og andre de møter i hverdagen. Dere spiser lunsj sammen og omgås i arbeidstiden, men det utvikler seg sjeldent til et nært og godt vennskap.

Heldigvis er det mulig å lære seg vennskapsatferd, og det kan hjelpe deg med å danne nye vennskap på fester, på jobb, på treningssenteret eller i andre sosiale settinger. Vennskapsadferd hjelper deg med å komme i kontakt med andre.

Se for deg at du småprater med en hyggelig person på treningssenteret. Dere snakker om apparatene eller gruppetimen dere nettopp var på, og du føler dere har en hyggelig tone og felles interesser. Ofte blir det med en kort, overfladisk samtale, men det er faktisk mulig å ta det er skritt videre.

For å få nye, gode venner må du våge å ta initiativ og by på deg selv i situasjonen. Men hvordan kan du gjøre det på en god måte?

ANTALLET ER IKKE VIKTIG: - Forskning viser at det er med få og trygge relasjoner man er mest lykkelig, sier eksperten.
ANTALLET ER IKKE VIKTIG: - Forskning viser at det er med få og trygge relasjoner man er mest lykkelig, sier eksperten. Vis mer

Du kommer langt med nestekjærlighet

- Jeg tenker at vi mennesker, uavhengig av om vi ønsker nye venner eller ikke, bør ha en prososial atferd. Prososial atferd betyr at man er grei og snill uten at man har en bakenforliggende agenda.

Det sier Christine Otterstad, som er coach og mentaltrener, til KK.

Det kan på mange måter likestilles med nestekjærlighet. Med et slikt ærlig og åpent utgangspunkt stiller man sterkt i møte med nye mennesker, som videre kan utvikle seg til vennskap.

- Forskning viser at det er med få og trygge relasjoner man er mest lykkelig, så kanskje fokuset bør ligge på kvalitet og ikke kvantitet når det kommer til venner, sier Otterstad.

Å ha en egen agenda eller å tro at man må ha en bestemt atferd for å få seg venner stiller hun seg kritisk til.

- Dette kan for mange av oss bli mer stressende enn nyttig. I verste fall kan man ende opp med vennskap man ikke trives i, siden man tross alt regulerer seg selv og sin egen oppførsel ut fra en ytre mal. Jeg tenker at et vennskap bør tåle den du er og da skal det være unødvendig å presentere en polert utgave av deg selv, sier hun.

LYTT TIL ANDRE: - Et godt tips er å være genuint interessert i de du snakker med fremfor å gjøre deg selv interessant. Det gjør du ved å stille gode og åpne spørsmål til de du snakker med, råder eksperten. FOTO: NTB
LYTT TIL ANDRE: - Et godt tips er å være genuint interessert i de du snakker med fremfor å gjøre deg selv interessant. Det gjør du ved å stille gode og åpne spørsmål til de du snakker med, råder eksperten. FOTO: NTB Vis mer

Kroppsspråket ditt er viktig

- Hvis du ønsker å utvide kontaktflaten din, starter mye med hvordan du tenker om deg selv. Tenker du at «ingen er interessert i meg», jeg er kjedelig» eller lignende, er det også signaler kroppen din sender ut. Jobb med å tenkte «jeg er en hyggelig person» og «jeg har mye interessant å bidra med».

Det sier Lene Fjellheim, som er coach og ledertrener i CoachTeam as til KK.

Tenk tilbake på situasjoner hvor du har det bra, hvordan er kroppen din da? Hvordan står eller sitter du? Hvordan holder du armene dine? Hvordan er stemmen din? Ansiktet ditt? Smiler du? Ler du? Lytter du mest og nikker, eller snakker du mest?

Tenk deg at du er i denne situasjonen også når du skal inn i nye situasjoner. Ta med deg den gode tilstanden og den gode overbevisningen.

Vær åpen og nysgjerrig

- Det er også slik at de fleste av oss elsker å være i sentrum og å bli anerkjent. Gode tips er å være genuint interessert i de du snakker med fremfor å gjøre deg selv interessant. Det gjør du ved å stille gode og åpne spørsmål til de du snakker med, råder Fjellheim.

Still spørsmål om hva som interesserer dem, hva som er viktig for dem, hvem de eventuelt kjenner på arrangementet, hvordan de ble kjent med dem, hva de liker å gjøre på fritiden og lignende.

- Nikk og smil så de forstår at du lytter. Still oppfølgende spørsmål, og ikke minst må du være villig til å svare når du får spørsmålene tilbake, om du får det. Folk elsker ofte å snakke om seg selv og kan glemme å spørre deg om ting, sier hun.

Vær gjerne ærlig, si at du til tider synes pandemien har vært krevende og at du har savnet å være mer sosial.

Foreslå gjerne at dere kan gjøre noe sammen. Inviter 3-4 stykker på middag, ta initiativ til en film/middag, spille squash, kaffe, middag i skogen eller lignende.

- Ønsker du flere venner er det din jobb å rekke opp hånden og ta initiativ. Ikke vent og forvent at andre skal gjøre det, sier Fjellheim.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer